Γερμανία: Ευρωπαϊκό στοίχημα η σύνταξη στα 70

suntaksiodotikaΣε συ­νέν­τευ­ξή του, που θα δη­μο­σι­ευ­θεί την Τρί­τη στην ε­φη­με­ρί­δα Die Welt του Βε­ρο­λί­νου, ο Γερ­μα­νός Ε­πί­τρο­πος ε­πι­κα­λεί­ται τις δη­μο­γρα­φι­κές ε­ξε­λί­ξεις, αλ­λά και τις στρε­βλώ­σεις στην α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας.

«Έ­χου­με έλ­λει­ψη ε­ξει­δι­κευ­μέ­νου ερ­γα­τι­κού δυ­να­μι­κού και γι αυ­τό, στα ε­πό­με­να χρό­νια, θα πρέ­πει να συ­ζη­τή­σου­με για τη σύν­τα­ξη στα 70. Πρέ­πει να βο­η­θή­σου­με τους αν­θρώ­πους να με­τεκ­παι­δεύ­ον­ται, ώ­στε να μπο­ρούν να ερ­γά­ζον­ται για με­γα­λύ­τε­ρο χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα» δη­λώ­νει ο Έ­τιν­γκερ.

Ό­πως με­τα­δί­δει η Deutsche Welle, πα­ρα­θέ­τει μά­λι­στα ως ε­πι­χεί­ρη­μα το πα­ρά­δειγ­μα της Ελ­λά­δας και συμ­πλη­ρώ­νει ό­τι θα έ­στελ­νε «λά­θος μή­νυ­μα» η θε­σμο­θέ­τη­ση της σύν­τα­ξης στα 63.

«Ζη­τού­με α­πό τους Έλ­λη­νες να ερ­γά­ζον­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο και για λι­γό­τε­ρα χρή­μα­τα και τώ­ρα (οι Έλ­λη­νες) εκ­πλήσ­σον­ται ό­ταν βλέ­πουν τους Γερ­μα­νούς να κι­νούν­ται στην αν­τί­θε­τη κα­τεύ­θυν­ση» α­να­φέ­ρει χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ο Έ­τιν­γκερ.

Ο «με­γά­λος συ­να­σπι­σμός» χρι­στι­α­νο­δη­μο­κρα­τών και σο­σι­αλ­δη­μο­κρα­τών έ­χει ή­δη συμ­φω­νή­σει στη «σύν­τα­ξη στα 63» για ό­σους έ­χουν συμ­πλη­ρώ­σει 45 έ­τη ερ­γα­σί­ας.

Ερ­γο­δο­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις, αλ­λά και με­μο­νω­μέ­νες φω­νές στο χρι­στι­α­νο­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα ε­πι­κρί­νουν τη σχε­τι­κή α­πό­φα­ση και προ­ει­δο­ποι­ούν για ε­πι­κεί­με­νο «κύ­μα πρό­ω­ρων συν­τα­ξι­ο­δο­τή­σε­ων» ή α­κό­μα και για «ει­κο­νι­κές α­πο­λύ­σεις» ερ­γα­ζο­μέ­νων που έ­χουν συμ­πλη­ρώ­σει τα 61 τους χρό­νια, με προ­ο­πτι­κή οι εν­δι­α­φε­ρό­με­νοι να ει­σπράτ­τουν ε­πί δύ­ο χρό­νια ε­πί­δο­μα α­νερ­γί­ας και να βγαί­νουν α­μέ­σως με­τά στη σύν­τα­ξη.

Η υ­πουρ­γός Ερ­γα­σί­ας Αν­τρέ­α Νά­λες έ­χει δε­σμευ­θεί ό­τι θα προ­χω­ρή­σει σε ει­δι­κές νο­μο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις, ώ­στε να α­πο­φύ­γει αυ­τό το «πα­ρα­θυ­ρά­κι».

«Ευ­ρω­πα­ϊ­κό στοί­χη­μα η σύν­τα­ξη στα 70»

Τις α­πό­ψεις Έ­τιν­γκερ ε­πι­κρο­τεί ο πρό­ε­δρος του Γερ­μα­νι­κού Ιν­στι­τού­του Οι­κο­νο­μι­κών Ε­ρευ­νών Μαρ­σέλ Φρά­τσερ.

Ό­πως δη­λώ­νει στην ε­φη­με­ρί­δα Die Welt «το αυ­ξα­νό­με­νο προσ­δό­κι­μο ζω­ής και οι δη­μο­γρα­φι­κές αλ­λα­γές κα­θι­στούν α­να­πό­φευ­κτη τη σύν­τα­ξη στα 70. Με δε­δο­μέ­νη τη γή­ραν­ση του πλη­θυ­σμού δεν υ­πάρ­χουν πα­ρά τρεις ε­ναλ­λα­κτι­κές λύ­σεις: εί­τε η νέ­α γε­νιά θα συν­τα­ξι­ο­δο­τεί­ται με­τά τα 67, εί­τε θα πλη­ρώ­νει υ­ψη­λό­τε­ρες ει­σφο­ρές, εί­τε θα λαμ­βά­νει μι­κρό­τε­ρες συν­τά­ξεις».

Ο ει­δι­κός σε ερ­γα­σια­κά θέ­μα­τα Κλά­ους Τσί­μερ­μαν δη­λώ­νει α­πό την πλευ­ρά του ό­τι «μπο­ρεί η σύν­τα­ξη στα 70 να μην υ­λο­ποι­η­θεί τώ­ρα, αλ­λά σε με­ρι­κές δε­κα­ε­τί­ες», αλ­λά σε κά­θε πε­ρί­πτω­ση «α­πο­τε­λεί έ­να ση­μαν­τι­κό ευ­ρω­πα­ϊ­κό στοί­χη­μα, με το ο­ποί­ο θα πρέ­πει να α­σχο­λη­θεί και το ε­πό­με­νο Ευ­ρω­πα­ϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο» που θα προ­κύ­ψει α­πό τις ευ­ρω­ε­κλο­γές του Μα­ΐ­ου.

Τα συν­δι­κά­τα εκ­φρά­ζουν την αν­τί­θε­σή τους στην αύ­ξη­ση των ο­ρί­ων συν­τα­ξι­ο­δό­τη­σης, κα­θώς, ό­πως ε­πι­ση­μαί­νουν, πολ­λοί ερ­γα­ζό­με­νοι δεν εί­ναι σε θέ­ση να α­πο­δώ­σουν τα α­να­με­νό­με­να σε τό­σο προ­χω­ρη­μέ­νη η­λι­κί­α.

Ε­πι­πλέ­ον, το­νί­ζουν, το συν­τα­ξι­ο­δο­τι­κό σύ­στη­μα δεν εί­ναι α­πα­ραί­τη­το να ε­ξοι­κο­νο­μή­σει πρό­σθε­τους πό­ρους α­πό την ά­νο­δο των ο­ρί­ων συν­τα­ξι­ο­δό­τη­σης, αλ­λά θα μπο­ρού­σε να χρη­μα­το­δο­τη­θεί ε­ξί­σου α­πο­τε­λε­σμα­τι­κά και α­πό την αύ­ξη­ση της πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τας.

real.gr