Η ονομασία «Μαυρογιαλούρος» δίνει και παίρνει σε κάθε προεκλογική περίοδο, θέλοντας κάθε υποψήφιος να υποβαθμίσει τις θέσεις του αντιπάλου του, είναι ένας από τους βασικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί.
Τι ήταν ο Μαυρογιαλούρος;
Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος λοιπόν ήταν υπουργός, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων, στην ελληνική κωμωδία της Φίνος Φιλμ του 1965 σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Με αφορμή την ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, έχει προγραμματίσει να ταξιδεύσει ως εκεί για μια ομιλία. Στο ταξίδι αυτό, που πραγματοποιείται οδικώς, τον συνοδεύει η κόρη του, καθώς και ο οδηγός του.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα ικανή οδηγός, και ο πατέρας της το επιτρέπει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος. Το ατύχημα αυτό προκαλεί ελαφρύ τραυματισμό των επιβαινόντων και ακινητοποίηση του οχήματος. Αμέσως οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν απέναντί τους. Δύο νεαροί χωρικοί, ο Πανάγος και ο Σωτήρης συζητούν με τον υπουργό σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες.
Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο Μαυρογιαλούρος πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του. Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι ο στενός του συνεργάτης Θεόδωρος έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από όλα αυτά, αποφασίζει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αφού πρώτα επιπλήξει σε έντονο ύφος τους συνεργάτες του.
Πολλά ελαφρυντικά μπορείς να βρεις στον Μαυρογιαλούρο που δεν ήξερε τι γινόταν γύρω του από το πάρτι των παρατρεχάμενων αλλά όταν έμαθε, έκανε το αυτονόητο παραιτήθηκε, γιατί ένοιωσε πολύ λίγος και ανεπαρκείς για να διαχειριστεί τις τύχες του ελληνικού λαού.
Σήμερα, μήπως είδαμε κάποια παραίτηση; μήπως ακούσαμε έστω κάποια αυτοκριτική για τα πεπραγμένα τους; όχι τίποτε από αυτά δεν είδαμε και ούτε θα δούμε, όλα καλά τα έχουν τακτοποίηση οι πολιτικοί ταγοί τόσο της κεντρικής σκηνής όσο και τις τοπικής πολιτικής .
Όλα είναι τέλεια, καλώς καμωμένα, μόνο που οι πολίτες ζουν μέσα στην ανασφάλεια μέσα στην ανεργία μέσα στην μιζέρια στην οποία τους έριξαν αυτοί που όλα καλά τα εποίησαν.
Άρα ο όρος «Μαυρογιαλούρος» δεν είναι επιτιμητικός αλλά τιμητικός, θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούμαι όρους όπως λαμόγιο και άλλα παρόμοια.