Την Αντιγόνη του Σοφοκλή θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά την Κυριακή, 4 Μαΐου, στις 6.30 μμ στην Αρχαία Μεσσήνη.
Η παράσταση με την οποία οι μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου πήραν μέρος και στο 3ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος 2014 θα παρουσιαστεί ξανά στο εκκλησιαστήριο του αρχαιολογικού χώρου με ελεύθερη είσοδο, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν όλοι, όσοι αγαπούν το αρχαίο δράμα και τις ερμηνείες σημερινών εφήβων πάνω σε κλασικά κείμενα ,των οποίων τα μηνύματα αφορούν τον καθένα μας σε οποιαδήποτε εποχή.
Την θεατρική ομάδα που εμψυχώνει η ηθοποιός και φιλόλογος Χριστίνα Δίμιζα αποτελούν τριάντα μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Η επανάληψη της παράστασης στο μοναδικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποιείται με παρακίνηση των ίδιων των μαθητών που ένιωσαν την μαγεία της εκφοράς σύγχρονου λόγου στο αρχαίο μνημείο. “Όλο το τοπίο λειτουργεί σαν ένα μοναδικό σκηνικό”, τονίζουν, “Θέλαμε να μοιραστούμε αυτή την όμορφη εμπειρία με τους συμμαθητές μας, τους γονείς μας, τους καθηγητές, τους φίλους μας και όσους αγαπούν το να ζωντανεύουν τα μνημεία με καλλιτεχνικές δραστηριότητες”.
Το κείμενο της Αντιγόνης που συμπεριλαμβάνεται στα κορυφαία της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και αποτελεί, άλλωστε, διδακτέα ύλη για τους μαθητές του Λυκείου, υπήρξε αφορμή για την εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος ,κατά την διάρκεια του οποίου οι μαθητές προσέγγισαν με βιωματικό τρόπο το κείμενο της τραγωδίας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να προβληματιστούν πάνω στις έννοιες του τραγικού, της ύβρης, της νέμεσης, της μοίρας και της ελεύθερης ανθρώπινης βούλησης. Η παράσταση είναι στην πραγματικότητα το τέλος αυτού του όμορφου εκπαιδευτικού ταξιδιού.
“Στην διάρκεια της επαφής μας με το σπουδαίο αυτό κείμενο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, “ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά και σημαντικά ερωτήματα που αφορούν το νόμο, την εξουσία, την ηθική, την ατομική ευθύνη, το χάσμα των γενεών και τις συνέπειες των επιλογών μας. Το κείμενο, με την σοφία του κλασικού έργου, μας γέμισε ερωτηματικά και άφησε στον καθένα μας να βρει τις απαντήσεις για τον εαυτό του και την ζωή του. Αυτό ελπίζουμε να προσφέρει και σε όσους παρακολουθήσουν την παράσταση που με τόση αγάπη προετοιμάσαμε”.
Την σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε η Χριστίνα Δίμιζα, ενώ τα χορικά επιμελήθηκε η μουσικός Κωνσταντίνα Κορμά. Το λιτό σκηνικό, απόλυτα εναρμονισμένο με την ομορφιά του αρχαιολογικού χώρου σχεδίασε και υλοποίησε ο Κωνσταντίνος Κοτταρίδης. Πολύτιμη υπήρξε η στήριξη της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, από το βεστιάριο της οποίας καλύφθηκαν οι ενδυματολογικές ανάγκες της παράστασης.
Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο κοστίζει 4€ (άνω 65 ετών το εισιτήριο εισόδους είναι 2€). Η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά και εκπαιδευτικούς (με επίδειξη κάρτας).
Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός από τις 8πμ έως τις 8μμ.