Την Αντιγόνη του Σοφοκλή θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα των “Εκπαιδευτηρίων Μπουγά ” στην Αρχαία Μεσσήνη.

antigoni mpougaΤην Αν­τι­γό­νη του Σο­φο­κλή θα πα­ρου­σιά­σει η θε­α­τρι­κή ο­μά­δα του γυ­μνα­σί­ου των Εκ­παι­δευ­τη­ρί­ων Μπου­γά την Κυ­ρια­κή, 4 Μα­ΐ­ου, στις 6.30 μμ  στην Αρ­χαί­α Μεσ­σή­νη.

Η πα­ρά­στα­ση με την ο­ποί­α οι μα­θη­τές των τρι­ών τά­ξε­ων του Γυ­μνα­σί­ου πή­ραν μέ­ρος και στο 3ο Δι­ε­θνές Νε­α­νι­κό Φε­στι­βάλ Αρ­χαί­ου Δρά­μα­τος 2014 θα πα­ρου­σια­στεί ξα­νά στο εκ­κλη­σι­α­στή­ριο του αρ­χαι­ο­λο­γι­κού χώ­ρου με ε­λεύ­θε­ρη εί­σο­δο, ώ­στε να μπο­ρέ­σουν να την πα­ρα­κο­λου­θή­σουν ό­λοι, ό­σοι α­γα­πούν το αρ­χαί­ο δρά­μα και τις ερ­μη­νεί­ες ση­με­ρι­νών ε­φή­βων πά­νω σε κλα­σι­κά κεί­με­να ,των ο­ποί­ων τα μη­νύ­μα­τα α­φο­ρούν τον κα­θέ­να μας σε ο­ποι­α­δή­πο­τε ε­πο­χή.

Την θε­α­τρι­κή ο­μά­δα που εμ­ψυ­χώ­νει η η­θο­ποι­ός και φι­λό­λο­γος Χρι­στί­να Δί­μι­ζα α­πο­τε­λούν τριά­ντα μα­θη­τές και α­πό τις τρεις τά­ξεις του Γυ­μνα­σί­ου.

Η ε­πα­νά­λη­ψη της πα­ρά­στα­σης στο μο­να­δι­κό χώ­ρο της Αρ­χαί­ας Μεσ­σή­νης πραγ­μα­το­ποι­εί­ται με πα­ρα­κί­νη­ση των ί­δι­ων των μα­θη­τών που έ­νι­ω­σαν την μα­γεί­α της εκ­φο­ράς σύγ­χρο­νου λό­γου στο αρ­χαί­ο μνη­μεί­ο. “Ό­λο το το­πί­ο λει­τουρ­γεί σαν έ­να μο­να­δι­κό σκη­νι­κό”, το­νί­ζουν, “Θέ­λα­με να μοι­ρα­στού­με αυ­τή την ό­μορ­φη εμ­πει­ρί­α με τους συμ­μα­θη­τές μας, τους γο­νείς μας, τους κα­θη­γη­τές, τους φί­λους μας και ό­σους α­γα­πούν το να ζων­τα­νεύ­ουν τα μνη­μεί­α με καλ­λι­τε­χνι­κές δρα­στη­ρι­ό­τη­τες”.

Το κεί­με­νο της Αν­τι­γό­νης που συμ­πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται στα κο­ρυ­φαί­α της αρ­χαί­ας ελ­λη­νι­κής δρα­μα­τουρ­γί­ας και α­πο­τε­λεί, άλ­λω­στε, δι­δα­κτέ­α ύ­λη για τους μα­θη­τές του Λυ­κεί­ου, υ­πήρ­ξε α­φορ­μή για την εκ­πό­νη­ση εκ­παι­δευ­τι­κού προ­γράμ­μα­τος ,κα­τά την διά­ρκεια του ο­ποί­ου οι μα­θη­τές προ­σέγ­γι­σαν με βι­ω­μα­τι­κό τρό­πο το κεί­με­νο της τρα­γω­δί­ας και εί­χαν την ευ­και­ρί­α να συ­ζη­τή­σουν και να προ­βλη­μα­τι­στούν πά­νω στις έν­νοι­ες του τρα­γι­κού, της ύ­βρης, της νέ­με­σης, της μοί­ρας και της ε­λεύ­θε­ρης αν­θρώ­πι­νης βού­λη­σης. Η πα­ρά­στα­ση εί­ναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το τέ­λος αυ­τού του ό­μορ­φου εκ­παι­δευ­τι­κού τα­ξι­διού.

“Στην διά­ρκεια της ε­πα­φής μας με το σπου­δαί­ο αυ­τό κεί­με­νο”, α­να­φέ­ρουν χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, “ήρ­θα­με αν­τι­μέ­τω­ποι με πολ­λά και ση­μαν­τι­κά ε­ρω­τή­μα­τα που α­φο­ρούν το νό­μο, την ε­ξου­σί­α, την η­θι­κή, την α­το­μι­κή ευ­θύ­νη, το χά­σμα των γε­νε­ών και τις συ­νέ­πει­ες των ε­πι­λο­γών μας. Το κεί­με­νο, με την σο­φί­α του κλα­σι­κού έρ­γου, μας γέ­μι­σε ε­ρω­τη­μα­τι­κά και ά­φη­σε στον κα­θέ­να μας να βρει τις α­παν­τή­σεις για τον ε­αυ­τό του και την ζω­ή του. Αυ­τό ελ­πί­ζου­με να προ­σφέ­ρει και σε ό­σους πα­ρα­κο­λου­θή­σουν την πα­ρά­στα­ση που με τό­ση α­γά­πη προ­ε­τοι­μά­σα­με”.

Την σκη­νο­θε­σί­α της πα­ρά­στα­σης α­νέ­λα­βε η Χρι­στί­να Δί­μι­ζα, ε­νώ τα χο­ρι­κά ε­πι­με­λή­θη­κε η μου­σι­κός Κων­σταν­τί­να Κορ­μά. Το λι­τό σκη­νι­κό, α­πό­λυ­τα ε­ναρ­μο­νι­σμέ­νο με την ο­μορ­φιά του αρ­χαι­ο­λο­γι­κού χώ­ρου σχε­δί­α­σε και υ­λο­ποί­η­σε ο Κων­σταν­τί­νος Κοτ­τα­ρί­δης. Πο­λύ­τι­μη υ­πήρ­ξε η στή­ρι­ξη της Πει­ρα­μα­τι­κής Σκη­νής Κα­λα­μά­τας, α­πό το βε­στιά­ριο της ο­ποί­ας κα­λύ­φθη­καν οι  εν­δυ­μα­το­λο­γι­κές α­νάγ­κες της πα­ρά­στα­σης.

Η εί­σο­δος στον αρ­χαι­ο­λο­γι­κό χώ­ρο κο­στί­ζει 4€ (ά­νω 65 ε­τών το ει­σι­τή­ριο ει­σό­δους εί­ναι 2€). Η εί­σο­δος εί­ναι ε­λεύ­θε­ρη για παι­διά και εκ­παι­δευ­τι­κούς (με ε­πί­δει­ξη κάρ­τας).

Ο αρ­χαι­ο­λο­γι­κός χώ­ρος εί­ναι α­νοι­χτός α­πό τις 8πμ έ­ως τις 8μμ.