Τα πατατοχώραφα στο Μπουρνιά και τη Μεσσήνη επισκέφθηκε χθες ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους του συνδυασμού «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία- Πράξη Ανάπτυξης» και συζήτησε με τους παραγωγούς και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρο Βλαχογεωργακόπουλο, τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την φετινή χρονιά.
Ενημέρωσε ότι ήδη από τις 20 Μαρτίου, έχει στείλει υπόμνημα στους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, ώστε να ληφθούν μέτρα στη διακίνηση της πατάτας.
Παράλληλα τόνισε ότι αμέσως θα κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να ληφθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του προϊόντος και ανακούφισης των παραγωγών.
Συγκεκριμένα το περιεχόμενο του υπομνήματος αναφέρει:
ΘΕΜΑ: Προβλήματα διάθεσης Πατάτας
Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει, η έναρξη συγκομιδής της ανοιξιάτικης πατάτας έχει ξεκινήσει στη Μεσσηνία από τις αρχές Απρίλη, δεδομένου ότι θεωρείται η πρωϊμότερη περιοχή της χώρας.
Όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην αγορά της πατάτας είναι πολύ άσχημη. Η τιμή πώλησης δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να παραμείνουν οι πατάτες αδιάθετες στα χωράφια.
Η αρνητική αυτή κατάσταση οφείλεται αφ’ ενός μεν στην υπερπροσφορά πατάτας στην ευρωπαϊκή αγορά, ( από Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Αγγλία) αφ’ ετέρου στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές στο εσωτερικό της χώρας μας, σε συνδυασμό με το απαράδεκτο φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων, το οποίο δυστυχώς δεν έχει παταχθεί.
Συγκυριακά επιδεινώνεται περαιτέρω η κατάσταση, από την απεργία των πωλητών στις λαϊκές αγορές.
Παράλληλα οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν υποστεί ζημιά και μειωμένες αποδόσεις , από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα.
Πρέπει επίσης να τονίσω ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής (πάνω από 1.000€ το στρέμμα), περιορίζουν τις εξαγωγές μας, παρά την εξαιρετική ποιότητα που διαθέτουμε.
Επειδή για όλους αυτούς τους λόγους, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του προϊόντος και ανακούφισης των παραγωγών όπως:
1. Αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες από τα πλημμυρικά φαινόμενα.
2. Άμεση ενεργοποίηση μηχανισμού ελέγχου των εισαγόμενων ποσοτήτων πατάτας, με μεθοδικότητα ώστε να διασφαλιστεί η διάθεση τους στην αγορά με την επωνυμία της χώρας προέλευσης.
3. Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής με σκοπό, να αντέξουμε στον διεθνή και έντονο ανταγωνισμό και να προωθηθούν οι εξαγωγές μας.