Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος προχώρησε σε διαδοχικές παρεμβάσεις προς όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και Οικονομικών και ανέδειξε τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας.
Ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει όλες εκείνες τις αναγκαίες αποφάσεις για να μην χρεοκοπήσουν εντελώς.
Συγκεκριμένα:
1) Κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών στην οποία τονίζει την τραγική κατάσταση που βρίσκονται οι πατατοπαργωγοί, επισημαίνει τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για αυτή την τραγική κατάσταση και ζητεί:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιδοτήσει τη συντήρηση και μεταφορά με ψυγεία, ώστε να είναι δυνατή η προώθηση των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας στο εξωτερικό.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αποζημιώσει μέσω του προγράμματος DEMINIMIS ή μέσω άλλων κονδυλίων ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία αυτών και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας της πατάτας.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών;
Το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται το πάγωμα των χρεών των αγροτών προς τις τράπεζες για μια πενταετία με παράλληλη μείωση των επιτοκίων και διαγραφή μέρους του κεφαλαίου σε ποσοστό ίσο με την μείωση των εισοδημάτων των αγροτών την τελευταία πενταετία;
2) Ανέπτυξε το σοβαρό πρόβλημα στον Υπουργό Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου
3) Έθεσε στην συνέχεια το θέμα και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ζήτησε να υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους των πατατοπαργαγών. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι την Πέμπτη 9/5 μπορεί να συναντήσει τους εκπροσώπους των πατατοπαραγωγών μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Και
4) Έθεσε το θέμα της ρύθμισης των χρεών των αγροτών στον Υπουργό Οικονομικών κο Στουρνάρα στην σημερινή ολομέλεια της ΒτΕ.
Αναλυτικά η Ερώτηση και οι παρεμβάσεις του Θανάση Πετράκου στις συνεδριάσεις της Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου είναι οι ακόλουθες :
29/4/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
Ανάπτυξης
Οικονομικών
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας»
Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας λόγω της πολύ χαμηλής τιμής στη διάθεση της πρώιμης πατάτας αλλά και της αδυναμίας διάθεσης των παραγόμενων ποσοτήτων. Το κόστος παραγωγής της πατάτας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης, είναι 0,35 ευρώ το κιλό ενώ η τιμή πώλησης δεν ξεπέρασε τα 0,30 ευρώ το κιλό. Επιπλέον το 30%-40% της παραγωγής κινδυνεύει να μείνει στα χωράφια και να σαπίσει.
Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί πατάτας υπέστησαν σοβαρές ζημιές και στην καλλιέργεια της φθινοπωρινής πατάτας από τις πλημύρες, ο κίνδυνος χρεοκοπίας των αγροτών αυτών και οριστικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας της πατάτας στη Μεσσηνία είναι πλέον ορατός. Οι πατατοπαραγωγοί χρωστούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τράπεζες, προμηθευτές αγροτικών εφοδίων και σε γεωπόνους και αδυνατούν να αποπληρώσουν αυτές τις οφειλές.
Ως άμεσα έκτακτα μέτρα προτείνουν οι παραγωγοί να είναι: το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιδοτήσει τα ψυγεία συντήρησης και μεταφοράς για την προώθηση των αδιάθετων ποσοτήτων στο εξωτερικό. Αντίστοιχα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβάλλεται να αποζημιώσει τους πατατοπαραγωγούς αγρότες είτε μέσω του προγράμματος DEMINIMIS είτε μέσω άλλων κονδυλίων ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία των αγροτών που απασχολούνται με την καλλιέργεια της πατάτας. Επιπρόσθετα η κυβέρνηση επιβάλλεται να παγώσει τα χρέη των αγροτών προς τις τράπεζες για μια πενταετία με παράλληλη μείωση των επιτοκίων και διαγραφή μέρους του κεφαλαίου σε ποσοστό ίσο με την μείωση των εισοδημάτων των αγροτών την τελευταία πενταετία.
Επειδή με ευθύνη της κυβέρνησης έγιναν ανεξέλεγκτες εισαγωγές πατάτας,
Επειδή με ευθύνη της κυβέρνησης αυξήθηκε υπέρμετρα το κόστος της αγροτικής παραγωγής,
Επειδή με ευθύνη της κυβέρνησης εφαρμόζονται οι πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν σε τεράστια συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και άρα της ζήτησης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Προτίθεται το Υπουργείο Ανάπτυξης να επιδοτήσει τη συντήρηση και μεταφορά με ψυγεία, ώστε να είναι δυνατή η προώθηση των αδιάθετων ποσοτήτων πατάτας στο εξωτερικό;
Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να αποζημιώσει μέσω του προγράμματος DEMINIMIS ή μέσω άλλων κονδυλίων ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία αυτών και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας της πατάτας;
Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των αγροτών;
Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται το πάγωμα των χρεών των αγροτών προς τις τράπεζες για μια πενταετία με παράλληλη μείωση των επιτοκίων και διαγραφή μέρους του κεφαλαίου σε ποσοστό ίσο με την μείωση των εισοδημάτων των αγροτών την τελευταία πενταετία;
Ο ερωτών Βουλευτής
Απόσπασμα από την ομιλία στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ:…… Το μεγαλύτερο πρόβλημα των παραγωγών, κύριε Πρόεδρε, κ. Υπουργέ, στις λαϊκές, ξέρετε ποιο είναι; Το ξέρετε πολύ καλά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι φεύγουν οι παραγωγοί και δεν έχουν πουλήσει τα προϊόντα τους, γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα και είναι θέμα της πολιτικής σας και το έχει κάνει η Κυβέρνηση.
Γιατί, κύριε Πρόεδρε, και κ. Υπουργέ, ήμουν Σάββατο και Κυριακή στα πατατοχώραφα της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, όπου η πατάτα που είναι πρώιμη και βγαίνει 1η στην Μεσσηνία -και θα δείτε το τι θα πάθει η Ηλεία και η Αχαΐα που ακολουθεί- όπου το κόστος παραγωγής των παραγωγών για 1 κιλό πατάτα είναι τα 35 λεπτά και υπέστησαν και ζημιές από τις πλημμύρες -γιατί, ο περίφημος Καλλικράτης δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τα ποτάμια τα καθαρίζουν οι δήμοι ή οι Περιφέρειες- την πουλήσανε 30 λεπτά το κιλό και πουλήθηκε το 60 με 70% της παραγωγής τους και το υπόλοιπο της παραγωγής είναι στα χωράφια τους αυτή την στιγμή. Είναι στα χωράφια τους αυτή την στιγμή το προϊόν τους και υπάρχει και ο κίνδυνος να σαπίσει μέσα στα χωράφια τους, διότι η εσωτερική κατανάλωση έχει μειωθεί.
Επίσης, στο εξωτερικό δεν μπορεί να πάει η πατάτα μας, γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούνε κράτη όπως π.χ. την Ισπανία, που λένε ότι -καλό θα είναι να το ελέγξετε και για αυτό και σας το θέτω και αυτό- έβαλε από το Μαρόκο πατάτες και έχουν διοχετευθεί αυτές οι πατάτες στις αγορές της Τσεχίας, Πολωνίας κ.λπ., που πήγαινε η δική μας πατάτα. Το κόστος παραγωγής και της Ισπανίας, γιατί παίρνουν μέτρα, έχουν πολύ μικρότερο κόστος ενώ το δικό μας κόστος παραγωγής είναι υψηλότατο και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για αυτό.
Το να έρθουν από την Καλαμάτα στην Αθήνα με το φορτηγό τους που θα πληρώσουν 200 ευρώ πήγαινε – έλα πετρέλαιο και διόδια, τα οποία έχουν αυξηθεί.
Όλες οι πολιτικές αυξάνουν το κόστος των προϊόντων στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι να υπάρξουν μέτρα και πολιτικές για την μείωση του κόστους παραγωγής. Αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές, πρέπει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής για να μπορεί ο αγρότης να παράγει, αλλιώς θα είναι εισαγόμενα και θα σου λέει έρχονται «πατάτες». Η Κυβέρνηση, ενώ ήξερε ότι θα βγει ανοιξιάτικη πατάτα, χωρίς, προγραμματισμό αποδέχτηκε λαθραίες εισαγωγές.
Απόσπασμα ομιλίας στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: ……Θα ήθελα να θέσω ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί μια κατηγορία αγροτών της Μεσσηνίας αυτήν την περίοδο και το οποίο θα οξυνθεί τις επόμενες μέρες και για τους αγρότες της Ηλείας και της Αχαΐας. Αφορά τους πατατο παραγωγούς, οι οποίοι λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης της πρώιμης πατάτας, αλλά και της αδυναμίας διάθεσης των παραγόμενων ποσοτήτων, βρίσκονται σε απόγνωση. Το κόστος παραγωγής φέτος, λόγω και των πολλών βροχοπτώσεων, έχει εκτιναχθεί στα 35 λεπτά το κιλό. Η τιμή πώλησης του 60% δεν ξεπέρασε τα 30 λεπτά. Σήμερα βρίσκεται στα χωράφια περίπου το 35% με 40% της πατάτας που κινδυνεύει να σαπίσει. Καταλαβαίνετε ότι, αν συνυπολογίσουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι υπέστησαν ζημιές στη φθινοπωρινή πατάτα από πλημμύρες που έγιναν λόγω της ασαφούς αρμοδιότητας μεταξύ δήμων και περιφέρειας για τον καθαρισμό των ποταμών και συγκεκριμένα τον Άρη και τον Πάμισο, οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση.
Αναδεικνύεται ένα μείζον ζήτημα που είναι ποιά μέτρα και πολιτικές συνολικά θα ασκήσει το υπουργείο για τη μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι μείζον για όλα τα αγροτικά προϊόντα, εφόσον σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας εκεί που μπορείτε να παρέμβετε, είναι στην μείωση του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό φυσικά, όπως τόνισε και ο συνάδελφος κ. Μουτσινάς, με ηλεκτρονικά δημοπρατήρια, για τα οποία μιλάμε από την δεκαετία του 90 και ακόμη δεν τα έχουμε δει.
Οι παραγωγοί αυτό που ζητούν, είναι, να συνεργαστούν με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών και να υπάρξουν κάποιες επείγουσες λύσεις και να γίνουν ρυθμίσεις αυτή την στιγμή. Οι ρυθμίσεις, μπορεί να είναι, λένε οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών πατατόπαραγωγών, είναι ή να βρεθεί τρόπος με το Υπουργείο Ανάπτυξης και να υπάρξει μία επιδότηση στα ψυγεία συντήρησης και μεταφοράς έτσι ώστε σιγά-σιγά να φύγει και να διατηρηθεί η πατάτα για να υπάρξει μείωση του κόστους ώστε να πουλήσουν σε τιμή κόστους. Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να δουλέψουν και να μην μείνει φράγκο στην τσέπη τους – να μην πάρουν τίποτα, απλός να μην μπουν μέσα. Γιατί, αυτή την στιγμή, οι άνθρωποι αυτοί, χρωστάνε στους προμηθευτές τους, στις τράπεζες κ.λπ.. Ή αν θα μπορούσατε να δείτε κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης ή τι άλλο μπορεί να γίνει; Φυσικά, οι πατατό-παραγωγοί ζητούν να υπάρξει πάγωμα των χρεών τους. Εάν δεν γίνουν όλα αυτά που σας ανέφερα, εγώ σας παρακαλώ πολύ -γιατί μου ανέφεραν ότι σας έχουν στείλει σχετικά υπομνήματα, για την άσχημη κατάσταση που βρίσκονται- αν το έχετε εξετάσει αυτό το ζήτημα, να μας πείτε το τι προτίθεστε να κάνετε; Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αν δεν υπάρξει ρύθμιση, οι άνθρωποι αυτοί είναι χρεοκοπημένοι, η καλλιέργεια της πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας και στους 3 νομούς θα τελειώσει δια παντός. Για αυτό το πρόβλημα, πρέπει να βρούμε μία λύση.
Βέβαια, θα πρέπει να συζητήσουμε και το τι θα κάνετε συνολικά για αυτό που σας ανέφερα πριν από λίγο και έχει σχέση με την μείωση του κόστους παραγωγής. Εδώ, πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές από την πλευρά σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
…..
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο κ. Υπουργός, ξέρει το θέμα για τους πατατοπαραγωγούς; Είναι σοβαρό το πρόβλημα.
Κύριε Υπουργέ, Η Μεσσήνη καταρρέει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι, το ξέρω πολύ καλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Η Μεσσήνη καταρρέει σαν οικονομία. Ολόκληρη η επαρχία της Μεσσήνης και ένα μέρος Καλαμάτας και της Τριφυλίας και ακολουθεί η Ηλεία και η Αχαΐα, όπως σας είπα. Θα πάθουν συμφορά οι άνθρωποι αυτοί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επαναλαμβάνω, ότι το ξέρω το θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ: Τι μπορούμε να κάνουμε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Καταρχήν, έχω πει και στους ίδιους, ότι και αυτή την ώρα το πρόγραμμα το 123Α και μάλιστα με Fast Track διαδικασίες είναι ανοικτό για να κάνει κάποιος μεταποιητικές διεργασίες, ιδιαίτερα στα φρούτα και στα οπωροκηπευτικά.
Προχθές, ανακοινώσαμε άλλους δύο με τα λάδια, λίγο καιρό πριν πήραν τρεις – τέσσερις. Μάλιστα, η πρώτη ήταν από την Πελοπόννησο.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε και θέλει κάποιος να κάνει ψυκτικούς χώρους για να συντηρήσει τέτοιου είδους πατάτες, όπως λέτε, γιατί είναι το αίτημά σας, μπορεί αύριο το πρωί να πάει και να κάνει την αίτηση του για την αξιοποίησή στο μέτρα 123Α.