Νέα δεδομένα στην αναγνώριση πτυχίων νομικής

margelisΧω­ρίς την α­να­γνώ­ρι­ση του πτυ­χί­ου τους α­πό τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π θα εγ­γρά­φον­ται πλέ­ον στους Δι­κη­γο­ρι­κούς Συλ­λό­γους οι α­πό­φοι­τοι Νο­μι­κών Σχο­λών Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Πα­νε­πι­στη­μί­ων α­να­φέ­ρει σε α­να­κοί­νω­σή του ο πρό­ε­δρος του Δι­κη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Κα­λα­μά­τας Κων­σταν­τί­νος Α­λεξ. Μαρ­γέ­λης.

Συγ­κε­κρι­μέ­να ο κ. Μαρ­γέ­λης στην α­να­κοί­νω­σή του το­νί­ζει:

«Με τρο­πο­ποί­η­ση του Υ­πουρ­γού Δι­και­ο­σύ­νης που ψη­φί­στη­κε στη Βου­λή, οι α­πό­φοι­τοι Νο­μι­κών Σχο­λών Ευ­ρω­πα­ϊ­κών Πα­νε­πι­στη­μί­ων και των συ­νερ­γα­ζό­με­νων με αυ­τά ελ­λη­νι­κών κο­λε­γί­ων, θα εγ­γρά­φον­ται πλέ­ον στους Δι­κη­γο­ρι­κούς Συλ­λό­γους της Χώ­ρας με την ί­δια δι­α­δι­κα­σί­α που ι­σχύ­ει για τους πτυ­χι­ού­χους Ελ­λη­νι­κών Νο­μι­κών Σχο­λών, δη­λα­δή με α­πλή προ­σκό­μι­ση του πτυ­χί­ου και χω­ρίς την προ­η­γού­με­νη α­να­γνώ­ρι­ση του πτυ­χί­ου τους α­πό τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (πρώ­ην ΔΙΚΑΤΣΑ).

Η τρο­πο­ποί­η­ση αυ­τή αν­τι­κα­τέ­στη­σε τον πε­ρι­ο­ρι­σμό του Νό­μου ό­τι για να εγ­γρα­φούν θα έ­ρε­πε να εί­ναι κά­το­χοι πτυ­χί­ου Νο­μι­κής Σχο­λής, α­να­γνω­ρι­σμέ­νου Α­νώ­τα­του Εκ­παι­δευ­τι­κού Ι­δρύ­μα­τος Ευ­ρω­πα­ϊ­κού Κρά­τους και το πτυ­χί­ο τους να έ­χει α­να­γνω­ρι­στεί α­πό τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π, ως ι­σό­τι­μο και αν­τί­στοι­χο με το πτυ­χί­ο της Νο­μι­κής Σχο­λής της Ελ­λά­δος.

Εί­ναι αν­τι­λη­πτό ό­τι το θέ­μα της ι­σο­τι­μί­ας των πτυ­χί­ων ε­πι­χει­ρή­θη­κε να λυ­θεί με τρό­πο α­σα­φή και ε­πι­κίν­δυ­νο για το δι­κη­γο­ρι­κό ε­πάγ­γελ­μα. Εί­ναι πλέ­ον ε­πεί­γον να ε­πα­νε­ξε­τα­στούν τα κρι­τή­ρια που θα θέ­του­με ως Δι­κη­γο­ρι­κοί Σύλ­λο­γοι στις ε­ξε­τά­σεις για την εγ­γρα­φή νέ­ων δι­κη­γό­ρων στον Δι­κη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο, ώ­στε να γί­νουν πιο ου­σι­α­στι­κές, ε­λέγ­χον­τας ό­λο το φά­σμα των α­παι­τού­με­νων νο­μι­κών γνώ­σε­ων που ο­φεί­λει να έ­χει ο υ­πο­ψή­φιος. Αυ­τό κα­θώς οι σπου­δές της Νο­μι­κής σε άλ­λα Ευ­ρω­πα­ϊ­κά Κρά­τη δι­α­φέ­ρουν α­πό τις ελ­λη­νι­κές (π.χ. δεν θα έ­χει δι­δα­χθεί ε­παρ­κώς α­στι­κό, εμ­πο­ρι­κό κ.λ.π. δί­και­α της Ελ­λά­δας), συ­νε­πώς οι ε­ξε­τά­σεις α­να­μέ­νε­ται να πε­ρι­λά­βουν ό­λο το φά­σμα της ελ­λη­νι­κής νο­μι­κής ε­πι­στή­μης.

Η ε­ναρ­μό­νι­ση της ελ­λη­νι­κής με την ευ­ρω­πα­ϊ­κή πρα­κτι­κή στο θέ­μα της πρό­σβα­σης στο ε­πάγ­γελ­μα μπο­ρεί να άρ­χι­σε α­πό τους δι­κη­γό­ρους, α­φο­ρά ό­μως και πολ­λές κα­τη­γο­ρί­ες ε­πι­στη­μό­νων, ό­πως του μη­χα­νι­κού, του για­τρού κ.λ.π.

Δύ­ο Πα­ρα­τη­ρή­σεις:

1/ Η Ελ­λά­δα εί­ναι η πρώ­τη χώ­ρα στο κό­σμο σε α­να­λο­γί­α δι­κη­γό­ρων/α­νά κά­τοι­κο και ε­τη­σί­ως α­πό τα τρί­α Πα­νε­πι­στή­μια Νο­μι­κής (Α­θη­νών, Θεσ­σα­λο­νί­κης και Κο­μο­τη­νής) α­πο­φοι­τούν ά­νω των χι­λί­ων πτυ­χι­ού­χων και εί­ναι εύ­κο­λα αν­τι­λη­πτό ό­τι έ­να υ­περ­κο­ρε­σμέ­νο ε­πάγ­γελ­μα σε μί­α φά­ση οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης της Χώ­ρας, δέ­χε­ται τη χα­ρι­στι­κή βο­λή.

2/ Τα νέ­α παι­διά, οι μα­θη­τές των Λυ­κεί­ων, που πρέ­πει ού­τως ή άλ­λως να κα­τα­βάλ­λουν υ­πε­ράν­θρω­πη προ­σπά­θεια για να πε­ρά­σουν σε μια κα­λή Σχο­λή, θα αν­τα­γω­νί­ζον­ται πλέ­ον τους α­πο­φοί­τους των ι­δι­ω­τι­κών κο­λε­γί­ων, και θα κλη­θούν στο μέλ­λον να αν­τι­με­τω­πί­σουν και την ε­ξί­σω­ση με χι­λιά­δες νέ­ους α­πο­φοί­τους Νο­μι­κής ξέ­νων πα­νε­πι­στη­μί­ων και κο­λε­γί­ων με ό, τι αυ­τό συ­νε­πά­γε­ται για τα ερ­γα­σια­κά δι­και­ώ­μα­τα.»