Γ. Δέδες – Παν. Αλευράς: “Προσδοκία για μιαν άλλη Μεσσηνία”

DEDES18Νέ­α πε­ρι­ο­δεί­α του ε­πι­κε­φα­λής της Δη­μο­κρα­τι­κής Πε­λο­πον­νη­σια­κής Συ­νερ­γα­σί­ας, Γι­ώρ­γου Δέ­δε, στην Μεσ­ση­νί­α

Τα πα­ρα­λια­κά τμή­μα­τα στον δυ­τι­κό μυ­χό του μεσ­ση­νια­κού κόλ­που -στον ά­ξο­να α­πό την Κα­λα­μά­τα, μέ­χρι το Πε­τα­λί­δι, τον Λογ­γά και την Κο­ρώ­νη- ε­πι­σκέ­φτη­καν το Σάβ­βα­το ο υ­πο­ψή­φιος πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Πε­λο­πον­νή­σου Γι­ώρ­γος Δέ­δες, ο υ­πο­ψή­φιος αν­τι­πε­ρι­φε­ρειά­ρχης Μεσ­ση­νί­ας Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς και συ­νυ­πο­ψή­φιοι πε­ρι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι.

Το πρώ­το πράγ­μα που κα­τέ­γρα­φε κα­νείς ως ε­πα­κό­λου­θο α­πό τις ε­πα­φές τους με τους πο­λί­τες ή­ταν το ι­δι­αί­τε­ρα θε­τι­κό κλί­μα που υ­πήρ­χε, κα­θώς και η προσ­δο­κί­α των κα­τοί­κων της μεσ­ση­νια­κής γης, για αλ­λα­γή, α­να­τρο­πές και μιαν άλ­λη Μεσ­ση­νί­α σε μιαν άλ­λη Πε­λο­πόν­νη­σο.

Ό­πως φά­νη­κε α­πό τις συ­ζη­τή­σεις, το εν­δι­α­φέ­ρον των πο­λι­τών εν­το­πί­ζε­ται σε ζη­τή­μα­τα που α­φο­ρούν τις υ­πο­δο­μές (π.χ. ο­δι­κά δί­κτυ­α και λι­μά­νια), κα­θώς η ε­πί­λυ­ση αυ­τών των ζη­τη­μά­των θε­ω­ρεί­ται ό­τι θα δώ­σει α­παν­τή­σεις και στα με­γά­λα ε­ρω­τή­μα­τα για πως θα προ­κύ­ψει η α­νά­πτυ­ξη στην νέ­α ε­πο­χή, “με­τά και έ­ξω” α­πό τα μνη­μό­νια.

Ει­δι­κό­τε­ρα, τα θέ­μα­τα που θί­χτη­καν α­φο­ρού­σαν:

Την α­νάγ­κη ά­με­σης ε­πα­νέ­ναρ­ξης των ερ­γα­σι­ών του έρ­γου ΤΖΑΝΕ-ΚΑΛΑΜΑΚΙ, που α­πο­τε­λεί έ­ναν α­πό τους ση­μαν­τι­κό­τε­ρους ο­δι­κούς ά­ξο­νες της Πε­ρι­φέ­ρειας και ει­δι­κό­τε­ρα της Μεσ­ση­νί­ας, κα­θώς πρό­κει­ται για μια πε­ρι­ο­χή με ι­δι­αί­τε­ρα α­να­πτυ­ξια­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στους το­μείς του του­ρι­σμού και της α­γρο­τι­κής οι­κο­νο­μί­ας.

Την έ­ναρ­ξη ερ­γα­σι­ών για τη δεύ­τε­ρη φά­ση στο Λι­μά­νι Κο­ρώ­νης. Ή­δη έ­χει ο­λο­κλη­ρω­θεί η πρώ­τη φά­ση, με ερ­γα­σί­ες προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού ύ­ψους ε­νός ε­κα­τομ­μυ­ρί­ου ευ­ρώ, και α­παι­τεί­ται να ε­ξε­λι­χτούν σύν­το­μα τα υ­πό­λοι­πα 100 μέ­τρα των ερ­γα­σι­ών για να ο­λο­κλη­ρω­θεί η α­πο­κα­τά­στα­ση.

Την α­να­βάθ­μι­ση των υ­πη­ρε­σι­ών του πε­ρι­φε­ρεια­κού ι­α­τρεί­ου στο Λογ­γά, το ο­ποί­ο μα­στί­ζε­ται α­πό υ­πο­στε­λέ­χω­ση ι­α­τρι­κού προ­σω­πι­κού.

Στην ευ­ρεί­α συ­ζή­τη­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Κο­ρώ­νη, ο υ­πο­ψή­φιος πε­ρι­φε­ρειά­ρχης και ε­πι­κε­φα­λής του συν­δυα­σμού “Δη­μο­κρα­τι­κή Πε­λο­πον­νη­σια­κή Συ­νερ­γα­σί­α – Πρά­ξη α­νά­πτυ­ξης”, Γι­ώρ­γος Δέ­δες, α­να­φέρ­θη­κε στην α­νάγ­κη εκ­συγ­χρο­νι­σμού των α­παι­τού­με­νων υ­πο­δο­μών, με στό­χο την ε­νί­σχυ­ση της του­ρι­στι­κής α­νά­πτυ­ξης. Ως τέ­τοι­α α­να­φέρ­θη­κε -για πα­ρά­δειγ­μα- ο βι­ο­λο­γι­κός κα­θα­ρι­σμός, έ­να ση­μαν­τι­κό έρ­γο που η πε­ρι­ο­χή πε­ρι­μέ­νει ε­δώ και πολ­λά χρό­νια, προ­κει­μέ­νου να αν­τι­με­τω­πί­σει έ­να πο­λύ σο­βα­ρό πρό­βλη­μα – εμ­πό­διο στην προ­ο­πτι­κή της α­νά­πτυ­ξής της.

Ο Πα­να­γι­ώ­της Α­λευ­ράς α­πάν­τη­σε σε ε­ρώ­τη­ση των κα­τοί­κων, σχε­τι­κά με τη Με­λέ­τη Πε­ρι­βαλ­λον­τι­κών Ε­πι­πτώ­σε­ων για την ε­ξό­ρυ­ξη λι­γνί­τη στην πε­ρι­ο­χή της Κο­ρώ­νης. Τους ε­νη­μέ­ρω­σε πως η πα­ρέμ­βα­ση που εί­χε κά­νει ο ί­διος με αρ­κε­τούς πε­ρι­φε­ρεια­κούς συμ­βού­λους της Μεσ­ση­νί­ας, ή­ταν κα­θο­ρι­στι­κή και α­πέ­τρε­ψε την θε­τι­κή γνω­μο­δό­τη­ση, για την υ­λο­ποί­η­ση της ε­ξό­ρυ­ξης λι­γνί­τη στην πε­ρι­ο­χή.

“Οι προ­ο­πτι­κές α­νά­πτυ­ξης της πε­ρι­ο­χής πρέ­πει να εί­ναι στην κα­τεύ­θυν­ση της του­ρι­στι­κής α­νά­πτυ­ξης. Αυ­τή η αν­τί­δρα­ση κρα­τή­θη­κε σε χα­μη­λά ε­πί­πε­δα και δεν εί­δε το φώς της δη­μο­σι­ό­τη­τας. Εί­μα­στε, ό­μως, πε­ρή­φα­νοι που κα­τα­φέ­ρα­με να α­πο­τρέ­ψου­με την υ­λο­ποί­η­ση αυ­τής της ε­πέν­δυ­σης, η ο­ποί­α αν­τί­κει­ται στις προ­ο­πτι­κές α­νά­πτυ­ξης της πε­ρι­ο­χής…”, κα­τέ­λη­ξε ο κ. Α­λευ­ράς.