Στο άθροισμα των ευρωποσοστών που θα αποσπάσουν η ΝΔ και η Ελιά εστιάζουν την προσοχή τους οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, προκειμένου να μη τεθεί θέμα πολιτικής σταθερότητας το βράδυ της 25ης Μαΐου.
Με βάση τα ποσοστά που έλαβαν η ΝΔ (29,6%) και το ΠΑΣΟΚ (12,2%) στις εθνικές εκλογές του (Ιουνίου) 2012, η κυβέρνηση συνεργασίας μετρά υπέρ της το 41,8 % του εκλογικού σώματος. Εάν αυτό το άθροισμα κατρακυλίσει στα ποσοστά που δίνουν οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών, τότε και στα δύο επιτελεία εκτιμούν ότι θα τεθεί θέμα αναντιστοιχίας κυβερνητικής έκφρασης-λαϊκής βούλησης.
Το θέμα γίνεται φλέγον για τη Χαριλάου Τρικούπη καθώς οι δημοσκοπικές πιέσεις που υφίσταται είναι ασφυκτικές – στην έρευνα της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε χθες (“Εθνος”) αποσπά μόλις το 4,2%. Δεδομένου ότι η ΝΔ δείχνει μεν να επανέκτησε την (οριακή) πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό όμως που δεν ξεπερνά το 20,6% στην ίδια έρευνα, το περίφημο άθροισμα εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμο.
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν κρύβει την αγωνία του για την «τύχη» της Ελιάς και τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσει μία εκλογική κατάρρευσή της. «Εάν αυτό αποτελέσει όντως την επιλογή του ελληνικού λαού, τότε η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες (Mega), με την επισήμανση ότι η χώρα «θα καταστραφεί πολιτικά».
Τη σχετική συζήτηση άλλωστε άνοιξε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, θέτοντας πρώτος θέμα αθροίσματος των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων και τονίζοντας ότι αν αυτό είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί.
Επιφυλακτικοί οι δημοσκόποι
Παρότι απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι τις ευρωκάλπες το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό. Στελέχη εταιριών δημοσκοπήσεων εμφανίζονται επιφυλακτικά με τα ευρήματα που παρουσιάζουν, καθώς, όπως ομολογούν:
Πρώτον, παραμένει εξαιρετικά υψηλή η αδιευκρίνιστη ψήφος (σ.σ. σε ποσοστά άνω του 17-18%).
Δεύτερον, εξακολουθεί να «μην σηκώνει το τηλέφωνο» ή να αρνείται να απαντήσει ένας επίσης πολύ μεγάλος αριθμός ατόμων που βρίσκεται στο δείγμα.
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα προκύπτουν από αναγωγές και σταθμίσεις με υψηλό βαθμό ρίσκου, παρά τις ασφαλιστικές δικλείδες που παρέχει η στατιστική επιστήμη.
Μαζί Α. Σαμαράς-Κ. Καραμανλής
Από αύριο, οι επιτελείς θα πατήσουν …προεκλογικό γκάζι, αν και η συζήτηση/ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (σ.σ. η ψηφοφορία θα γίνει την Παρασκευή) δεν επιτρέπει μαζικές «εξορμήσεις» στην περιφέρεια. Ο συναγερμός θα ηχήσει αμέσως μετά την ψηφοφορία, οπότε η Βουλή θα «κλείσει» για τις εκλογές και θα επαναλειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου.
Από πλευράς ΝΔ, σημαντικές ημέρες θεωρούνται η Τετάρτη και η Παρασκευή:
— Την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση – με έμφαση στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, την αλλαγή του πλαισίου για την ευθύνη υπουργών, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια κ.α.
— Την Παρασκευή ο κ.Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θα βρεθούν δίπλα-δίπλα στο ετήσιο πολιτικό μνηνόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ στη Φιλοθέη. Η εκδήλωση θα είναι «ανοικτή» και μέσα από αυτήν θα σταλεί μήνυμα ενότητας του κόμματος, καθώς η δημοσκοπική εκλογική συσπείρωση δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Capital.gr