Η Ν.Δ. επιλέγει τη στρατηγική της μικρότερης ήττας: Βασικοί στόχοι η μεγιστοποίηση της συσπείρωσης των οπαδών της και την ελαχιστοποίηση της διαφοράς της από το ΣΥΡΙΖΑ.
Με βασικούς στόχους τη μεγιστοποίηση της συσπείρωσης των οπαδών της και την ελαχιστοποίηση της διαφοράς της από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της δεν δείχνουν πρωτιά της Ν.Δ., κλιμακώνει από σήμερα την προεκλογική της στρατηγική η κυβέρνηση, με τον Αντώνη Σαμαρά να μπαίνει και ο ίδιος στη μάχη: μεθαύριο παρουσιάζει τις προτάσεις της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση και αρχίζει περιοδείες και στοχευμένες ομιλίες, άρθρα και συνεντεύξεις.
Το πρόβλημα της 26 Μαΐου
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως αν η διαφορά της Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι κάτω από 3 με 4% δεν θα έχουν πολιτικό πρόβλημα
Αν και επισήμως δεν το ομολογεί, το Μέγαρο Μαξίμου έχει τοποθετήσει τον πήχη των προσδοκιών και των επιδιώξεων στις τρεις με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμώντας πως αν η διαφορά της Ν.Δ. από το ΣΥΡΙΖΑ είναι στις ευρωεκλογές κάτω από 3-4% δεν θα έχει πολιτικό πρόβλημα στις 26 Μαΐου.
Αντιθέτως, αν η διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση υπερβεί τις τρεις με τέσσερις μονάδες, τότε θεωρείται βέβαιο πως ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για να δείξει πως έχει κατανοήσει τα μηνύματα δυσαρέσκειας που θα έχει λάβει από το εκλογικό σώμα, με πιθανότερη πρωτοβουλία του τον ανασχηματισμό, αφού έχει ήδη απορρίψει προτάσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό.
Το …ψυχολογικό όριο
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤheΤΟC.gr, στα ενδότερα του Μαξίμου λέγεται ότι το 3-4% αποτελεί το ψυχολογικό όριο για την κοινή γνώμη βάσει του οποίου θα κρίνει αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Παράλληλα υπάρχει και αγωνία για το ποσοστό της Ελιάς, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τονίσει δημοσίως ότι εάν δεν πάει καλά θα πληγεί η κυβερνητική σταθερότητα και η χώρα θα μπει σε περιπέτειες.
Θα αξιολογήσουν το μήνυμα της κάλπης
Το βασικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ποσοστό της Ν.Δ. και της Ελιάς να είναι πάνω από αυτό που θα συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως μια διαφορά τριών ή τεσσάρων μονάδων δεν θα συνιστά σε καμιά περίπτωση ψήφο αποδοκιμασίας της κυβέρνησης, αλλά ούτε και απόδειξη παγίωσης ενός πολιτικού σκηνικού με κυρίαρχη δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι μια διαφορά 3-4 μονάδων δεν θα συνιστά ψήφο αποδοκιμασίας της κυβέρνησης
Μάλιστα επισημαίνουν ότι και η Ν.Δ. τις εποχές της κυριαρχίας της υποστήριζε ότι θεωρεί μη αναστρέψιμη μια διαφορά πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες. Η θέση με την οποία η Ν.Δ. προσέρχεται στις ευρωεκλογές είναι πως δεν κρίνεται η κυβέρνηση, ομολογώντας όμως πως «κάθε κάλπη δίνει μηνύματα τα οποία πρέπει να αξιολογούνται».
Οποιες θέσεις κι αν υιοθετήσει πάντως, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ήδη πως θα έχει πολιτικό πρόβλημα αν η διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ ξεφύγει πάνω από τις τρεις με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες και σοβαρό πρόβλημα αν η διαφορά υπερβεί τις πέντε μονάδες.
Εντονη αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική στο δρόμο προς τις κάλπες
Ενα κακό εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει κύματα έντονης κριτικής από κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. τα οποία δεν συμμετέχουν αυτήν την περίοδο στη διαδικασία λήψης των κρίσιμων αποφάσεων.
Οι επόμενες μέρες έως τις κάλπες θα έχουν μια έντονη «αντιΣΥΡΙΖΑ» ρητορική, αλλά όχι πόλωση, καθώς δεν θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα. Πάντως ο Αντώνης Σαμαράς απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τηλεοπτική αναμέτρηση και θα γίνει μια ελεγχόμενη προεκλογική καμπάνια.
Χτίζουν πολιτικές άμυνες στο Μαξίμου
Το αποτέλεσμα της κάλπης θα ορίσει την επόμενη ημέρα. Στο κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν από τώρα να υποβαθμίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι όμως ότι στο Μέγαρο Μαξίμου λέγεται ότι έχουν αρχίσει να συζητούν τα σενάρια διαχείρισης μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές και ήδη επιχειρούν να χτίσουν πολιτικές και επικοινωνιακές άμυνες για να αντικρούσουν τις πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν από τώρα να υποβαθμίσουν τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος και να δικαιολογήσουν την καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος με τα κριτήρια της χαλαρής ψήφου που επικρατούν σε όλες τις αναμετρήσεις πλην των εθνικών εκλογών.
Το θέμα είναι όμως ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι σαν τις άλλες και όπως παραδέχονται πολλοί στη Ν.Δ., εκτός κεντρικού πυρήνα εξουσίας και λήψης αποφάσεων, το αποτέλεσμα της κάλπης θα ορίσει την επόμενη μέρα!
thetoc.gr