«Όσοι θεωρούν ότι η αποχή, η οργή, η διαμαρτυρία, αποτελούν λύσεις, πρέπει να το σκεφθούν πιο σοβαρά.», αναφέρει η υποψήφια ευρωβουλετής με την «Ελιά» Βασιλική Σουλαδάκη.
Για την υποψηφιότητα της στις επερχόμενες ευρωεκλογές με την «Ελιά»,την σημασία της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία αλλά για τον Αλέξη Τσίπρα μιλάει σε συνέντευξή της η Βασιλική Σουλαδάκη.
Με καταγωγή από το Βραχάσι Λασιθίου και έντονη παρουσία ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ η κ. Σουλαδάκη παραδέχεται ότι ο «σταυρός» αποτελεί για την ίδια ένα τεστ και παράλληλα μία πρόκληση ενώ θέτει το ζήτημα της «χρήσιμης ψήφου».
Σχολιάστε μου την συμμετοχή σας στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Τί ρόλο έπαιξε η δυνατότητα του σταυρού;
Στον επιτάφιο του Περικλέους αναφέρεται… Έχουμε πολίτευμα που δεν αντιγράφει των άλλων τους νόμους, αλλά πιο πολύ είμαστε εμείς παράδειγμα σε μερικούς παρά μιμητές τους και έχει τούτο το πολίτευμα το όνομα Δημοκρατία, γιατί δεν διοικούν οι λίγοι, αλλά οι περισσότεροι.
Κι είναι όλοι οι πολίτες μπροστά στους νόμους ίσοι στις ιδιωτικές τους διαφορές, για την προσωπική όμως ανάδειξη και τιμές, καταπώς ξεχωρίζει καθένας σε κάτι, προτιμιέται στα δημόσια αξιώματα πιο πολύ γιατί είναι ικανός παρά γιατί τον ανάδειξε ο κλήρος…….
Αυτή η αντίληψη πιστεύω ότι πρέπει να διακατέχει κάθε πολίτη, έτσι κι εγώ, στη βάση αντίληψης αρχών είμαι παρούσα, στην καλώς εννοούμενη πολιτική.
Όσον αφορά τον σταυρό, δεν σας κρύβω σε ότι με αφορά, είναι ένα τεστ, μια δοκιμή, αλλά και πρόκληση, στο εάν δηλαδή οι πολίτες επιλέξουν να «σταυρώσουν» υποψηφίους που πιστεύουν σε αρχές, έχουν γνώση και ικανότητες ή θα έχουμε επανάληψη, επιβεβαίωση, είτε ενός εκμοντερνισμένου, μαυρογιαλουρισμού, είτε τυφλών απολίτικων μηχανισμών.”
Εκπροσωπείτε την νέα γενιά ούσα νεαρής ηλικίας. Πως αποφασίσατε να συμμετέχετε στις Ευρωεκλογές με την «Ελιά», η οποία δεν παύει να θυμίζει το αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ και όχι με μία νέα, άφθαρτη επιλογή όπως «Το ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη;
Πιστεύω στην αξιοπιστία της πολιτικής, που στοιχείο της όσον αφορά τα στελέχη και κυρίως τα υψηλόβαθμα, είναι να μην μεταπηδούν από κόμμα σε κόμμα.
Είμαι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ως τέτοιο συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της ελιάς.
Αλήθεια πως σας φαίνεται, το ότι κάποιοι από τους πρωτεργάτες των 58, που είναι από αυτούς που πρότειναν το όνομα ελιά, τώρα βρίσκονται φάτσα βιτρίνα στο ποτάμι;
Έξαλλου για μένα, η αοριστία, τα νεφελώματα, οι υπεκφυγές, αν δεν αποτελούν την επιτομή του παλαιοκομματισμού, τουλάχιστον δεν είναι πολιτική πρόταση, σε κρίσιμες μάλιστα περιόδους .
Τελικά πιστεύω, ότι τα ΜΜΕ και κυρίως τα τηλεοπτικά, είναι μέσα και για πολιτική επικοινωνία και όχι μέσα παραγωγής πολιτικών σχηματισμών ή κομμάτων.
Τα κόμματα τα δημιουργεί η κοινωνία και τα προβλήματά της, αυτή πρέπει να είναι η αλήθεια.
H Ελλάδα βιώνει την εξάρτηση από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και γνωρίζει την κρισιμότητα του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Τί σημασία έχει η συμμετοχή των πολιτών στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία;
Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της του Ευρώ, αυτή η σχέση, παράγει και δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Αυτά τα δικαιώματα και υποχρεώσεις διαμορφώνονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο Ευρωκοινοβούλιο, στην επιτροπή, στο συμβούλιο και αλλού.
Αυτοί οι θεσμοί, πρέπει να προσανατολισθούν θετικά, προοδευτικά, χρειαζόμαστε μια προοδευτική Ευρώπη και οι ευρωεκλογές μας δίνουν την δυνατότητα να το κάνουμε για το Ευρωκοινοβούλιο.
Η μαζική συμμετοχή στις ευρωεκλογές και η υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ελιάς, θα δυναμώσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα και θα ισχυροποιήσει την προοπτική να εκλεγεί πρόεδρος της επιτροπής ο Μάρτιν Σούλτς, υποψηφιότητα που στηρίζει.
Όσοι θεωρούν ότι η αποχή, η οργή, η διαμαρτυρία,αποτελούν λύσεις, πρέπει να το σκεφθούν πιο σοβαρά.
Το ερώτημα είναι, ποια είναι η χρήσιμη ψήφος, η αποχή, η ψήφος οργής, ή ψήφος στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, επιλέγοντας το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, που συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ;”
Πως θα χαρακτηρίζατε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη;
Η περιοδεία του Τσίπρα στο εξωτερικό, αλλά και η υποψηφιότητά του, στην ουσία είναι μια παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία, που απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας.
Θέλει να εμφανίζεται ως Ευρωπαϊκής εμβέλειας, στηριζόμενος στην άγνοια όπως νομίζει και ελπίζει των Ελλήνων πολιτών, ότι το κόμμα που εκπροσωπεί, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες είναι ανύπαρκτο. Δεν εκφράζεται καν στα εθνικά κοινοβούλια και στο ευρωκοινοβούλιο δεν προβλέπεται να εκλέξει συνολικά περισσότερους από σαράντα Ευρωβουλευτές σε ένα σύνολο 751
Δυστυχώς όμως, το ότι εξακολουθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να χρησιμοποιεί την ίδια υβριστική γλώσσα που χρησιμοποιεί και στην Ελλάδα κατά των πολιτικών του αντιπάλων, βλάπτει, διότι «εξάγει» πολιτικό πολιτισμό, που δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα της Ελλάδας στο Εξωτερικό, δηλαδή της χώρας, που όλοι τιμούν, διότι γέννησε την δημοκρατία.”
Πως σχολιάζετε την ομολογούμενη ταραχή που δημιούργησε η παρουσία του Γ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της υποψήφιας ευρωβουλευτή Μαριλένας Κοππά; μήπως προκλήθηκε περισσότερος θόρυβος από ότι έπρεπε;”
Το να εκτιμήσει κάποιος ότι το γεγονός αυτό είναι κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενο, είναι λάθος, όμως η υπερδιόγκωσή του, υπερβαίνει το πραγματικό του μέγεθος.
Δίνεται όμως η ευκαιρία στους πολίτες να προβληματιστούν, κατά πόσον οι μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα πολιτικών στελεχών και μάλιστα πρώτης γραμμής, αποτελούν θετική εξέλιξη.
Σε ότι αφορά τον Γιώργο Παπανδρέου, δήλωσε ότι παραμένει στέλεχος και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι γενικά έχουμε αποδεχθεί, ότι οι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν την ευχέρεια διατύπωσης γνώμης και άποψης, το έχουμε διαπιστώσει και με τον κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Σημίτη.
Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει, ότι ένας άλλος Πρωθυπουργός, ο Πρωθυπουργός της πενταετίας 2004-2009, στην οποία οργανώθηκε και ωρίμασε η κρίση, για να σκάσει στα χέρια του ΠΑΣΟΚ το 2009 και ο κ. Καραμανλής συνεχώς προκαλείται να μιλήσει αλλά σιωπά και η σιωπή του αυτή μας ενοχλεί όλους, διότι ερμηνεύεται ως στάση αποφυγής ανάληψης ευθύνης και αδιαφορίας.