Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γιώργος Δέδες στην ομιλία του στην Τρίπολη, έκανε αναφορά στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή κάνοντας λόγο για υποτέλεια στις λογικές του παλαιοκομματισμού, των οικογενειακών συμφερόντων, του κύκλου των κολλητών και του δημοκρατικού ελλείμματος.
«Έχουμε ανάγκη από μια νέα κοινωνική συμφωνία, νέων κοινωνικών δυνάμεων. Υγιών και παραγωγικών που μπορούν να εκφράζουν με αυθεντικότητα το αίτημα του πολίτη και της κοινωνίας για ανάπτυξη, αλληλεγγύη και προκοπή. Για την Πελοπόννησο της Αναγέννησης», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Δέδες.
Ακόμα υποσχέθηκε πως στο πλαίσιο του στόχου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα προωθήσει ένα ανοιχτό και συλλογικό σύστημα διακυβέρνησης της Περιφέρειας στο επίκεντρο της οποίας θα είναι ο πολίτης και τα καθημερινά του προβλήματα.
Τα θέματα αιχμής
Σε ό,τι αφορά τα θέματα αιχμής για την αναπτυξη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αρκαδίας, ο Γιώργος Δέδες αναφέρθηκε στην αναγκη αναβάθμισης της Βιομηχανικής Περιοχής της Τρίπολης, την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που τέμνουν το νομό απο την ανατολική προς την δυτική άκρη και την δημιουργία τράπεζας γης. Ειδικότερα:
«Ο δρόμος για την ταχύτερη καταπολέμηση της ανεργίας περνά μέσα από το τούνελ της βιομηχανικής ανάπτυξης», είπε ο Γ. Δέδες. «Η Τρίπολη έχει την τύχη να διαθέτει βιομηχανική περιοχή, γεγονός που τις δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων, στον τριτογενή τομέα της οικονομίας.
Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις, ώστε η Βιομηχανική Περιοχή να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί για να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.
Η πρώτη παρέμβαση που θα κάνουμε είναι η ίδρυση εμπορευματικού σταθμού εκεί. Ταυτόχρονα θα επιχειρήσουμε τη σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής, με τον σιδηρόδρομο, υπό ένα γενικευμένο σχέδιο επαναλειτουργίας τμημάτων των σιδηροδρομικων γραμμών, για μεταφορά προϊόντων.
Τέλος, θα επιδιώξουμε την σύνδεση της Βιομηχανικής Περιοχής με τον αγωγό Φυσικού Αερίου, ώστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετες συνθήκες μειωσης του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν εκεί και -κατά συνέπεια- αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του...».
Οι οδικοί άξονες
Για τους οδικούς άξονες, όπως αναφέρθηκε, με εξαίρεση τη νέα εθνική οδό που τέμνει εγκάρσια την Αρκαδία, οι περισσότερο οδικοί άξονες του νομού χρειάζονται μεγάλες παρεμβάσεις και συντήρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δυτικοί οικισμοί της Γορτυνίας που σήμερα βιώνουν εγκατάλειψη και αποκλεισμό, παρά τις αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρει η φυσική ομορφιά της περιοχής, στα Λουτρά της Ηραίας και το δάσος της Φολόης.
«Στον σχεδιασμό μας», είπε ο Γιώργος Δέδες «προτεραιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση του άξονα Τρίπολη – Άστρος, και σε συνέχεια η βελτίωση του δρόμου μέχρι το Λεωνίδιο και τα Πούλιθρα. Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για την προέκταση του ίδιου άξονα με αφετηρία την Τρίπολη και κατεύθυνση τα όρια με το νομό Ηλείας στις περιοχές Λαγκάδια και Σταυροδρόμι...».
Τράπεζα γης
Τέλος η δημιουργία της «Τράπεζα Γης» είναι ένα πολεοδομικό εργαλείο, μια πολεοδομική μεταρρύθμιση που έχει χρησιμοποιηθεί σε χώρες του εξωτερικού, από τη δεκαετία του 1970. Θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του κατακερματισμένου και αναξιοποιήτου κλήρου, με την χαρτογράφηση των εγκαταλελλειμένων εκτάσεων και την παροχή κινήτρων για δημιουργία επιχειρήσεων και αγροτικών συνεταιρισμών. Κύρια, όμως, θα ενισχύσει το διογκούμενο τα τελευταία χρόνια -λόγω της κρίσης- ρεύμα επιστροφής των κατοίκων των πόλεων στις αγροτικές περιοχές.
Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την δημιουργία γεωργικής και αγροτουριστικής σχολής για τον εντοπισμό των καταλληλότερων προϊόντων και της άυλης κληρονομιάς της αρκαδικής γης.