«Οι βασικές μας αρχές, το πρόγραμμα μας δεν είναι μια συρραφή λόγων και υποσχέσεων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα παχιά λόγια και τα ελάχιστα έργα. Γνωρίζουμε ότι αυτό που ζητάνε από εμάς οι πολίτες είναι τα λίγα λόγια και τα πολλά έργα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους.» Αυτό τόνισε ξεκινώντας την συνέντευξη που παραχώρησε στην farenews, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας Θεόδωρος Μπρεδήμας.
-Όπως είναι γνωστό η χώρα διέρχεται από οικονομική κρίση κ. Μπρεδήμα ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Ο βασικότερος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κρίση που περνάμε είναι η καθοριστική συμβολή τ ης στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Ο άνεργος, ο ανήμπορος, ο ανασφάλιστος, ο μικροεπαγγελματίας που δεν μπορεί να επιβιώσει, πρέπει να βρει ένα ουσιαστικό στήριγμα μετά την οικογένειά του και το φιλικό του περιβάλλον. Και το πρώτο κύτταρο της Δημοκρατίας, ο Δήμος, είναι η πιο κοντινή προς αυτόν μορφή εξουσίας που πρέπει να του συμπαρασταθεί με:
Δράσεις άμεσης κοινωνικής παρέμβασης
Δράσεις για συμβολή στη μείωση της ανεργίας
Δράσεις αναπτυξιακές
Όλοι μπορούμε να κρίνουμε αν οι δράσεις άμεσης παρέμβασης (κοινωνικό παντοπωλείο κλπ) ήσαν επαρκείς, χωρίς παραταξιακά κριτήρια, και προς εξυπηρέτηση του δημότη, ή υπηρετούσαν μόνο επικοινωνιακούς σκοπούς. Δεν μπορεί να «υπερηφανεύεται» ο δήμαρχος για «πλεόνασμα» (αν έχει) 6.000.000€ και να μην χρηματοδοτεί επαρκώς και απρόσκοπτα τις άμεσες δράσεις κοινωνικής παρέμβασης. Για τις άλλες (ανεργεία, αναπτυξιακές) ας μην συζητήσουμε καλύτερα.
– Πως θα χαρακτηρίζατε την δράση της απερχόμενης δημοτικής αρχής;
Τρία πράγματα χαρακτήριζαν τη δράση της απερχόμενης δημοτικής αρχής:
Ο συγκεντρωτισμός και η αδιαφάνεια
Η εκτέλεση έργων αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και
Αρνήθηκε τη λήψη απόφασης σε θέματα που μπορεί να ενοχλούσαν τον κομματικό φορέα
Έτσι:
Αρνήθηκε την καθιέρωση του θεσμού της «ώρας του δημότη» στο δημοτικό συμβούλιο και την έγκριση της διενέργειας δημοψηφισμάτων για τοπικά θέματα που προτείναμε, αγνοώντας ότι η διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής και η διαφάνεια είναι το καλύτερο εισιτήριο για έξοδο από την κρίση.
Αρκέστηκε σε έργα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και ακριβά στο κέντρο της πόλης μεταφέροντας εκεί χρήματα που έπρεπε να δοθούν στις υποβαθμισμένες γειτονιές και αγνόησε επιδεικτικά τα χωριά και τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου.
Αρνήθηκε την ανέγερση μνημείου εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, τη διεκδίκηση Γερμανικών αποζημιώσεων, τη λήψη αποφάσεων για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές κλπ. με τη λογική «ο Δήμος κοιτάει τη δουλεία του και δεν παρεμβαίνει σε πολιτικά θέματα».
Αλλά αν δεν παρεμβαίνεις σε καυτά πολιτικά θέματα που αφορούν τη πόλη σου δεν μπορείς να είσαι Δήμαρχος.
-Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καλαμάτας είναι αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πως σχολιάζετε τις δράσεις της δημοτικής αρχής σε αυτό το τομέα;
Παρέλαβε προ οκταετίας επισκευασμένη και προς λειτουργία τη ΜΟΛΑΚ, λειτουργούσα την μονάδα ανακύκλωσης και σε λειτουργία τη Μαραθόλακα.
Κατόρθωσε:
Απαξιώνοντάς την συνεχώς, και προφανώς υπακούοντας σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, να μην λειτουργήσει την ΜΟΛΑΚ , να την αφαιρέσει από τον περιφερειακό σχεδιασμό και να ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ το χρόνο χρηματοδοτώντας εργολάβους για την απομάκρυνση σκουπιδιών που σήμερα διώκονται ποινικά για την ρύπανση δασικών χώρων.
Αν και μειώθηκε σημαντικά ο όγκος των σκουπιδιών λόγω κρίσης, και μειώθηκαν επίσης και τα έξοδα περισυλλογής λόγω της κατασκευής των αμφισβητούμενης αισθητικής «πηγαδιών» εν τούτοις το όφελος δεν μεταφέρθηκε στους δημότες που εξακολουθούν να πληρώνουν τα ίδια αλλά στους ποινικά διωκόμενους εργολάβους.
Χρειάζεται στα πλαίσια του διαγωνισμού της περιφέρειας:
Ενίσχυση τόσο της τάσης μείωσης των σκουπιδιών όσο και αύξηση του ανακυκλώσιμου κλάσματος, τουλάχιστον διπλάσιο του υπάρχοντος.
Ορισμός της εγγυημένης ετήσιας ποσότητας σκουπιδιών του Δήμου μας σε τέτοιο πλαίσιο έτσι ώστε να ενισχύεται η τάση ανακύκλωσης και να αποφευχθούν υπερχρεώσεις.
Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης στα πλαίσια της εργολαβίας ώστε να μειωθεί το κόστος.
Διεκδίκηση της δυνατότητας επαναλειτουργίας της ΜΟΛΑΚ προς περιορισμό του κόστους και ελάφρυνση των δημοτών.
-Για την επέκταση του Γενικού πολεοδομικού σχεδίου τι θα λέγατε;
Ο χειρισμός του θέματος της επέκτασης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (που η παράταξή μας ξεκίνησε) αποτελεί την επιτομή της ανευθυνότητας και του ψηφοθηρικού τρόπου δράσης της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Ενώ η ίδια με αποφάσεις της ενέκρινε όλες τις τελικές προτάσεις και το έστειλε για θεσμοθέτηση, στη συνέχεια προσέφυγε κατά της θεσμοθέτησης του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενη ελλείψεις που η ίδια όφειλε να είχε ελέγξει. Έτσι προέκυψε στο Δήμο μας η παγκόσμια πρωτοτυπία να προσφεύγεις κατά του εαυτού σου.
Αποτέλεσμα:
Επί τρία χρόνια πλήρης απραξία.
Εκτιμάται ότι μέχρι να εκδοθεί η απόφαση κατά της προσφυγής θα έχει παρέλθει η πενταετία που θα μπορούσε να γίνει αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Για τρία χρόνια τουλάχιστον έχει καθυστερήσει η ανάθεση πολεοδομικών μεγεθών και η ανάπτυξη ιδιαίτερα ευαίσθητων περιοχών της πόλης (Δυτική παραλία κλπ.)
Και βέβαια ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει εάν γίνει δεκτή η προσφυγή του Δήμου και με ποιο σχέδιο θα προχωρήσει η πόλη και πόσα χρόνια θα καθυστερήσει.
– Η πόλη της Καλαμάτας το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, εκτιμάτε ότι θα δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα;
Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κόρινθος – Καλαμάτα αύξησε την επισκεψιμότητα της πόλης που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού.
Από την άλλη μεριά η κατασκευή του περιφερειακού δακτυλίου της πόλης (άλλο τεράστιο έργο που κατακτήθηκε από την παράταξή μας) και η διάνοιξη των οριζοντίων αξόνων (Κρήτης και Βασιλέως Γεωργίου) αλλάζουν σημαντικά τους κανόνες κυκλοφορίας της πόλης και επιβάλλουν αναθεώρηση του από τριακονταετίας ισχύοντος κυκλοφοριακού.
Απέναντι σε όλα αυτά η δημοτική αρχή:
Αρκέστηκε σε σημειακές μόνο παρεμβάσεις του κυκλοφοριακού και αυτές όχι ιδιαίτερα επιτυχημένες (Μπουλούκου, Κρήτης και Φιλελλήνων κλπ.)
Όχι μόνον δεν μερίμνησε για δημιουργία θέσεων parking, αλλά ακύρωσε κατ’ επιθυμία των εργολάβων και χωρίς συνέπειες γι’ αυτούς τις υπογεγραμμένες από την προηγούμενη δημοτική αρχή συμβάσεις για την κατασκευή υπογείων parking στο διοικητήριο και πανελλήνιο.
– Στις βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, η Καλαμάτα αντιμετώπισε τεράστιo πρόβλημα. Ποια η θέση σας για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης;
Δεν μπορούμε να βρούμε όσο και αν ψάξουμε μια ουσιώδη παρέμβαση της δημοτικής αρχής στον τομέα των αντιπλημμυρικών έργων, παρ’ όλο που η έλλειψή τους είναι προφανής τόσο στο κύριο όσο στο δευτερεύον οδικό δίκτυο σε κάθε δυνατή νεροποντή.
Το κυρίαρχο όμως παραμένει ο Νέδοντας τόσο ως απορροή ομβρίων όσο και ως αξιοποίηση του αστικού περιβάλλοντος.
Η διευθέτηση της κοίτης του στο σκεπασμένο με υποστυλώματα τμήμα του πρέπει να είναι έργο άμεσης προτεραιότητας.
Η δημιουργία λεκάνης ανάσχεσης – συγκέντρωσης των υδάτων βόρεια της υψηλής γέφυρας, και η διατήρηση υγρού στοιχείου κάτωθέν της, σε συνδυασμό με την ανάπλαση των πρανών μπορεί να βοηθήσει τόσο στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης όσο και να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.
Άμεσα λοιπόν αναγκαία η ανάθεση μελέτης ανάδειξης του Νέδοντα.
-Ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της πόλης είναι ο τουρισμός, ο συνδυασμός σας, τι προτείνει;
Ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της πόλης είναι πλέον γεγονός αυταπόδεικτον. Άλλα η επιτυχία και η καθιέρωση μιας πόλης ως τουριστικού προορισμού απαιτεί έναν υψηλού επιπέδου «αστικό εξοπλισμό» στην πόλη.
Και ως «αστικό εξοπλισμό» εννοούμε το σύνολο των κοινόχρηστων, κοινωφελών και αξιοθέατων χώρων της πόλης.
Έτσι, η σωστή σήμανση, το καθαρό οδικό δίκτυο, το περιποιημένο πράσινο, οι εποχιακοί ανθόκηποι, οι καθαροί πεζόδρομοι, η ανάδειξη των διατηρητέων, το καθαρό και ταχτοποιημένο ιστορικό κέντρο, η σωστή κατάληψη των χώρων από τους επαγγελματίες, το λιμάνι και οι λειτουργίες του, οι κάδοι απορριμμάτων, τα πάντα τελικά πρέπει να υπακούουν σε κανόνες ευταξίας, προσοχής και συστηματικού σχεδιασμού προκειμένου να δημιουργούν στον επισκέπτη μια σωστή «σκηνική παρουσία της πόλης».
Δεσμευόμαστε για συνεχή δράση σε αυτόν τον τομέα.
-Η Καλαμάτα έχει παράδοση στον τομέα του πολιτισμού, ωστόσο έχετε επικρίνει την δημοτική ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει την απαραίτητη προσοχή.
Είναι κανόνας ο πολιτισμός μας να υποχωρεί την εποχή της κρίσης. Στην Καλαμάτα όμως τα τελευταία χρόνια υποχώρησε περισσότερο μια και η δημοτική αρχή ποτέ δεν πίστεψε στο ότι πραγματικά μπορεί να προσφέρει στο δημότη η σωστή πολιτιστική δημιουργία.
Έτσι αν και η Καλαμάτα, έχει καθιερωθεί διεθνώς από το φεστιβάλ χορού (άλλη σημαντική επιτυχία της παράταξής μας) παραμένει ερμητικά κλειστό, αναμένοντας επ’ εξάμηνον μια μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.
Διευκρινίζουμε, χωρίς να αποκλείουμε την συμμετοχή ιδιωτών σε ορισμένες δράσεις στη λειτουργία του Μεγάρου ότι βασική ευθύνη λειτουργίας του πρέπει να ανήκει στο Δήμο.
Σκοπεύοντας να αναδείξουμε την Καλαμάτα ως πόλη του χορού διοργανώνουμε φεστιβάλ με ελληνικές ομάδες χορού το χειμώνα, με έπαθλο στις καλύτερες την συμμετοχή στο φεστιβάλ χορού.
Αποκεντρώνουμε τη λειτουργία της «ΦΑΡΙΣ» σταδιακά σε Θουρία, Άρι, Αρφαρά.
-Στο τομέα του αθλητισμού, τι προτείνει ο συνδυασμός σας;
Την αδιαφορία της δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό την ξεπερνάει μόνο η αδιαφορία της για τον αθλητισμό.
Παρά τη θεσμική της υποχρέωση να συμβάλει με σημαντικά χρηματικά ποσά παράλληλα με την κρατική χρηματοδότηση, εν τούτοις ουδέποτε κατέβαλε ούτε ένα ευρώ, αρκούμενη στις καταβολές μόνον του κράτους.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής απαξιώθηκαν σταδιακά οι μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις του δημοτικού σταδίου και του κολυμβητηρίου. Έτσι χάθηκε από την πόλη μας ο αθλητικός τουρισμός που τόσο είχε αναπτυχθεί παλιότερα αναδεικνύοντας την Καλαμάτα σε προπονητικό κέντρο ελλήνων και ξένων αθλητών την χειμερινή περίοδο, με σημαντικά οφέλη για την πόλη και τους επαγγελματίες της.
Η λειψή χρηματοδότηση επεκτάθηκε και στις μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις που διοργάνωνε η πόλη (Παπαφλέσσεια, Διεθνές μίτινγκ ρυθμικής γυμναστικής) με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμισή της.
Δεσμευόμαστε για ουσιαστική χρηματοδότηση και αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
-Ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του δήμου. Ποιες θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι οι δράσεις ενίσχυσης του;
Αν ο τουρισμός είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης της πόλης ο δεύτερος και εξ’ ίσου ουσιαστικός είναι ο πρωτογενής τομέας. Η έξοδος από την κρίση της χώρας μας, θα πραγματοποιηθεί με την ουσιαστική αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό χρειάζονται δράσεις ενίσχυσης των παραγωγικών μέσων:
Δημιουργίας φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων.
Ανάδειξης του ΠΟΠ Καλαμάτας στο λάδι και τις ελιές με τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του ΠΟΠ Καλαμάτας με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας.
Ανάδειξη των προϊόντων του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου.
Δημιουργία ομάδων παραγωγών κατά προϊόν (π.χ. μήλα Πολιανής) με ενίσχυση από χρηματοδοτικά προγράμματα για τα λειτουργικά τους έξοδα με στόχο τον περιορισμό του κόστους παραγωγής.
Ανάπτυξη νέων καλλιεργειών στον ορεινό όγκο.
Πολιτική ενίσχυσης του αγροτουρισμού.
Βέβαια περιττό να τονίσουμε ότι καμιά ενασχόληση με αγροτικά θέματα δεν έχει μέχρι σήμερα ο Δήμος μας.
– Κατηγορείτε την δημοτική αρχή για μη ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου. Τι εκτιμάτε ότι θα πρέπει να γίνει , προκειμένου να βελτιωθεί και η καθημερινότητα των χωριών;
Η απόλυτη εγκατάλειψη. Ακόμη δεν έχουν καν ολοκληρωθεί τα έργα που είχαν ξεκινήσει με τις προ του Καλλικράτη δημοτικές αρχές.
Η στοιχειώδης υποχρέωση του Δήμου για μια αξιοπρεπώς περιποιημένη πλατεία, ένα ουσιαστικό δημοτικό για ενίσχυση της ασφαλείας του, και μια αγροτική οδοποιία για να μπορεί να εργάζεται ο δημότης στο κτήμα του είναι «όνειρο απατηλό» στα περισσότερα χωριά.
Το ίδιο ισχύει και για τις περισσότερες γειτονιές της πόλης, αφού τα χρήματα που προορίζονται γι’ αυτές μεταφέρθηκαν στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.
Ο Δήμαρχος πίστευε και ενεργούσε λες και ο Δήμος Καλαμάτας άρχιζε και τελείωνε στην Αριστομένους.
Δεσμευόμαστε η κατάσταση αυτή να ανατραπεί και ο δημότης των γειτονιών και των χωριών να νοιώσει την φροντίδα του Δήμου στην καθημερινότητα του και όχι μόνον στη συλλογή των σκουπιδιών όπως μέχρι σήμερα.
-Ποια είναι η πρόταση σας για την διαχείριση της λυματολάσπης;
Παρά τις κατά καιρούς βαρύγδουπες εξαγγελίες για επικοινωνιακούς λόγους για τη λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού δεν έχει γίνει τίποτα.
Ούτε καμία καινοτόμος μέθοδος δοκιμάστηκε, ούτε σε κανένα πρόγραμμα χρηματοδοτικό εντάχθηκε, απλά εξακολουθεί να συσσωρεύεται στην περιοχή, μολύνοντας το περιβάλλον κι ενοχλώντας τους περιοίκους, παρά το διαφημιζόμενο ενδιαφέρον της Δημοτικής αρχής για την περιοχή.
Είναι φανερό ότι η διαχείριση τόσο της συσσωρευμένης επί σειρά ετών λυματολάσπης, όσο και της καθημερινά παραγόμενης, με σύγχρονες μεθόδους ξήρανσης αποτελεί προτεραιότητα για την παράταξή μας.
-Η παραβατικότητα στο δήμο είναι αυξημένη κυρίως από ΡΟΜΑ, τι εκτιμάτε ότι θα πρέπει να γίνει;
Δεν παραβλέπουμε την παραβατικότητα των ΡΟΜΑ ούτε αγνοούμε τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργούν στα χωριά και στις γειτονιές του Δήμου μας.
Από την άλλη μεριά όμως γνωρίζετε κάποια ενέργεια ή δράση του Δήμου που να τους αφορά;
Θυμίζουμε:
Ο καταυλισμός της Μπιρμπίτας καταστράφηκε και κρατικό χρήμα 3.000.000€ ουσιαστικά πετάχτηκε επειδή ο Δήμος αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση με την τότε Νομαρχεία για την διαχείριση του έργου αν και είχε την υποχρέωση εκ του νόμου.
Κανένα παιδί ΡΟΜΑ δεν πηγαίνει σήμερα στο σχολείο. Πως θα αλλάξει η συμπεριφορά χωρίς παιδεία; Τι κάνει ο Δήμος γι’ αυτά;
Κανένα μέτρο στήριξης δεν υπάρχει από το Δήμο εκτός από εξώδικα και απειλές. Αγνοεί ο Δήμαρχος ότι ο χειρισμός των μειονοτικών ομάδων δεν γίνεται με βία αλλά με πειθώ και παιδεία.
Γι’ αυτό έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδα.