Προσπαθώ να γράψω αυτές τις γραμμές λίγες μέρες μετά τις τριπλές εκλογές, με τα γνωστά αποτελέσματα. Την στιγμή που ο Ελληνικός λαός στενάζει, που νέα μέτρα θα εμφανιστούν μετά το καλοκαίρι, τα οποία είναι συμφωνημένα από τα μνημόνια, το παραμύθι «ανάπτυξη» καλά κρατά. Τέλειωσαν τα μνημόνια σωθήκαμε. Η καθημερινότητα του πολίτη , τα χαράτσια, οι φόροι, η ανεργία, οι αυτοκτονίες, η κερδοσκοπία, είναι σε άλλη χώρα. Ας δούμε όμως προσεκτικά τι είπαν στο ΣΕΒ χθες, Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για να βγάλουμε και συμπεράσματα.
Α) Ο Πρωθυπουργός πανηγύριζε ότι, ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης πάμε σε ανάπτυξη. Είπε: «Έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ αλλά σχεδιασμένο δρόμο μεταρρυθμίσεων και διόρθωσης των αδικιών που έγιναν». Κατηγόρησε τον κ, Τσίπρα ότι μετά τις εκλογές απέκτησε τη χειρότερη αλαζονεία της εξουσίας χωρίς καν να αποκτήσει την εξουσία, κατηγορώντας ότι δεν γνωρίζει ότι κυβερνά η δεδηλωμένη πλειοψηφία. Μίλησε για διεθνείς οργανισμούς που προβλέπουν ανάπτυξη 2,9% το 2015, 3,7 το 2016, μείωση της ανεργίας κατά 10 μονάδες το 2018 και μεγαλύτερη το 2020. Μίλησε για ελπιδοφόρο αύριο, ότι αλλάζει η κουλτούρα της κοινωνίας, για την συνταγματική αναθεώρηση, για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Στάθηκε σε τρείς στόχους: πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλαγή κώδικα βιβλίων και στοιχείων, fast track, συμψηφισμό οφειλών. Μεγάλη μεταρρύθμιση στην απονομή δικαιοσύνης, να τελεσιδικούν οι υποθέσεις, όπως σε όλο τον κόσμο. Είπε επίσης ότι όνειρό του είναι η μείωση των φορολογικών βαρών, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παραγωγικές επενδύσεις, για ψυχολογία και ρευστότητα της αγοράς.
Β) Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι: «ο Λαός έδωσε με την ψήφο του καθαρή εντολή, αλλαγή εντολής πολιτικής». Χαρακτήρισε ως βασική αιτία της δημοσιονομικής εκτροπής την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, την εκτεταμένη διαφθορά που οδηγεί στην σπατάλη δημοσίων πόρων. Οι υπερτιμολογήσεις της διαφθοράς στα δημόσια έργα και τις προμήθειες, οι υπερτιμολογημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι εξοπλισμοί, οι μίζες είναι αιτίες της φτώχειας. Η ανάπτυξη η θα είναι ανθρωποκεντρική ή δεν θα υπάρξει, έθεσε τις προϋποθέσεις απόλυτα συνδεμένες μεταξύ τους. Αναβάθμιση της εργασίας και της κοινωνίας, αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αναβάθμιση της εγχώριας παραγωγής. Αυτό σημαίνει τέσσερες συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητες:
α) τερματίζουμε την αβεβαιότητα για τους μισθούς και τις συντάξεις, δίνουμε τέλος στην ελεύθερη πτώση τους.
β) επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ στα 751, για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτου ηλικίας.
γ)αναδιανέμουμε το εισόδημα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. Η ροπή προς κατανάλωση στα στρώματα αυτά είναι υψηλή, επειδή έχουν να καλύψουν πιεστικές βασικές ανάγκες διαβίωσης.
δ) ρυθμίζουμε τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κλείνοντας αυτό το λογαριασμό με το παρελθόν διευκολύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία τονίστηκαν τα εξής: Ο Λαός έδωσε καθαρή εντολή αλλαγής πολιτικής, αποδοκίμασε και καταψήφισε την πολιτική Σαμαρά, δεν του έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι άλλο, είναι τέχνασμα να κερδηθεί χρόνος. Η Κυβέρνηση δεν έχει ηθική και πολιτική νομιμοποίηση να προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις με βάση μνημονικές υποχρεώσεις που η ίδια ψήφισε. Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ βοηθάει τις διαπραγματεύσεις εάν έχεις το λαό μαζί , όχι να υπακούς στον Σόιμπλε με το περιβόητο «ξέχνα το Γιάννη». Αναφέρθηκε στην πρόβλεψη του συντάγματος για διοικήσεις, διορισμούς διοικητών για συναινέσεις, για τις πρακτικές μονοκομματισμού, που συσσώρευσαν ελλείμματα και οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Τα υπερτιμολογημένα δημόσια έργα, τους εξοπλισμούς στους Ολυμπιακούς αγώνες, την ιδιωτικοποίηση των κερδών, την κοινωνικοποίηση των ζημιών, τα δημόσια έργα, τις προμήθειες, την καθίζηση της παραγωγικής διαδικασίας. Στην μνημονιακή Ελλάδα του Σαμαρά έχει μείωση του όγκου παραγωγής 23,5%, μείωση κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος 13,9%, μείωση απασχόλησης 18,2%, έκρηξη καταγεγραμμένης ανεργίας στο 1/3 του ενεργά οικονομικού πληθυσμού. Για αυτό δεν υπάρχει λειτουργικό παραγωγικό σύστημα χωρίς ενεργό ζήτηση.
Επιγραμματικά στόχευσε ο κ Τσίπρας και στα εξής: α)Επαναφέρουμε την μετενέργεια των συμβάσεων, δίνουμε εγγύηση για ένα αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, β) άνοιγμα αγορών από καρτέλ διαπλοκής, με διαφανές και δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, μείωση ενεργειακού κόστους ανά κλάδους, γ) εισαγωγή στοχευόμενων πολιτικών χρηματοδότησης επιχειρήσεων από δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, δ) διεκδίκηση <new deal> η μιας ειδικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων για την Ελλάδα. Έκλεισε την ομιλία, μιλώντας και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις των βιομηχάνων, τους κάλεσε σε ειλικρινή διάλογο και συνεργασία. Τους είπε πολύ καθαρά ότι στην ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα δεν την εκτοπίζει το κράτος και η δημόσια παρέμβαση αλλά τα καρτέλ και η διαπλοκή, τα οποία νέμονται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, νοθεύουν τους κανόνες της αγοράς και αποτρέπουν την παραγωγική πρωτοβουλία. Τους είπε και άλλα πολλά χωρίς περιστροφές και χαϊδέματα.
Έγραψα αυτά επειδή πιστεύω ότι είναι ανάγκη να γίνονται συγκρίσεις . Ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να τις κάνει και να μην εθελοτυφλεί. Διαφορετικά θα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα της κοινωνίας. «Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».
*ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ( ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ & ΜΑΣΤΕΡ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ) – ΜΕΤ. ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ