Μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης με “σφραγίδα” Αρείου Πάγου

katastimata1Μια α­πό­φα­ση που θα δώ­σει βα­θιά α­νά­σα στους δο­κι­μα­ζό­με­νους λό­γω κρί­σης χι­λιά­δες ε­νοι­κια­στές ε­παγ­γελ­μα­τι­κής στέ­γης – εμ­πο­ρι­κών μι­σθώ­σε­ων, ε­ξέ­δω­σε η Ο­λο­μέ­λεια του Α­ρεί­ου Πά­γου, πα­γι­ώ­νον­τας ου­σι­α­στι­κά το κα­θε­στώς των χα­μη­λών ε­νοι­κί­ων που εί­χαν ε­πι­τύ­χει δι­κα­στι­κά οι ε­νοι­κια­στές. Ου­σι­α­στι­κά, η α­πό­φα­ση του Α­νω­τά­του Δι­κα­στη­ρί­ου (3/2014) εγ­γυά­ται στην πρά­ξη ό­τι θα πα­ρα­μέ­νουν για πο­λύ και­ρό «ψα­λι­δι­σμέ­να» ό­σα ε­νοί­κια μει­ώ­νον­ται δι­κα­στι­κά λό­γω της πρω­το­φα­νούς και πα­ρα­τε­τα­μέ­νης οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης, που έ­χει πλή­ξει την α­γο­ρά.

Έ­τσι, ό­σοι έ­χουν κα­τα­φέ­ρει (ή πρό­κει­ται να πε­τύ­χουν) τη δι­κα­στι­κή μεί­ω­ση των υ­ψη­λών ε­νοι­κί­ων τους μέ­σα α­πό σχε­τι­κές α­γω­γές που ε­πι­κα­λούν­ται τη δυ­σμε­νή αιφ­νί­δια οι­κο­νο­μι­κή με­τα­βο­λή των τε­λευ­ταί­ων ε­τών, θα εί­ναι κερ­δι­σμέ­νοι και στο μέλ­λον.

Κι αυ­τό για­τί συ­νή­θως η δι­κα­στι­κή μεί­ω­ση του ε­νοι­κί­ου ί­σχυ­ε για το πο­λύ 1 έ­ως 1,5 έ­τος και στη συ­νέ­χεια ο ε­νοι­κια­στής θα έ­πρε­πε να προ­σφύ­γει ξα­νά α­πό την αρ­χή στα δι­κα­στή­ρια, για να α­πο­δεί­ξει ό­τι ε­ξα­κο­λου­θεί να υ­φί­στα­ται μί­α υ­πέρ­με­τρα δυ­σμε­νής γι΄ αυ­τόν κα­τά­στα­ση, που πρέ­πει να α­να­τρέ­ψει τα συμ­φω­νη­μέ­να στο μι­σθω­τή­ριο πο­σά.

Τι α­πο­φά­σι­σε

Η α­πό­φα­ση αυ­τή λύ­νει μια βα­σι­κή κόν­τρα με­τα­ξύ ι­δι­ο­κτη­τών και ε­νοι­κια­στών υ­πέρ των δεύ­τε­ρων α­φού εί­ναι χι­λιά­δες οι δι­κα­στι­κές α­πο­φά­σεις που μεί­ω­ναν σε πο­σο­στό α­κό­μα και 30% τα εμ­πο­ρι­κά μι­σθώ­μα­τα λό­γω της κρί­σης. Η μεί­ω­ση ό­μως αυ­τή ί­σχυ­ε ου­σι­α­στι­κά για 1-1,5 χρό­νο, γε­γο­νός που σή­μαι­νε πως έ­πρε­πε να γί­νει νέ­α προ­σφυ­γή στη δι­και­ο­σύ­νη για ε­πι­βε­βαι­ω­θούν οι συν­θή­κες κρί­σης αλ­λι­ώς ο ι­δι­ο­κτή­της α­παι­τού­σε να ι­σχύ­σει ό­τι έ­λε­γε το συμ­φω­νη­τι­κό πε­ρί αύ­ξη­σης κλπ.

Τι εί­πε τώ­ρα η Ο­λο­μέ­λεια του Α­νω­τά­του Δι­κα­στη­ρί­ου, α­να­τρέ­πον­τας μά­λι­στα ε­φε­τεια­κές α­πο­φά­σεις; Πως με την έκ­δο­ση της δι­κα­στι­κής α­πό­φα­σης στα­μα­τά να ι­σχύ­ει ου­σι­α­στι­κά το συμ­φω­νη­τι­κό που εί­χαν κά­νει ι­δι­ο­κτή­της και ε­νοι­κια­στής για τον τρό­πο αύ­ξη­σης του ε­νοι­κί­ου (π.χ. κα­τά 10% ε­τη­σί­ως ή με συγ­κε­κρι­μέ­νο πο­σό). Έ­τσι, μό­λις πε­ρά­σει το χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα για το ο­ποί­ο ε­πι­βλή­θη­κε η δι­κα­στι­κή μεί­ω­ση του ε­νοι­κί­ου, η α­να­προ­σαρ­μο­γή πλέ­ον θα μπο­ρεί να γί­νει μό­νο σε πο­σο­στό μι­κρό­τε­ρο του τι­μά­ριθ­μου (στο 75% του Δεί­κτη Τι­μών Κα­τα­να­λω­τή –ΔΚΤ ό­πως γνω­στο­ποι­εί­ται α­πό την στα­τι­στι­κή υ­πη­ρε­σί­α).

capital.gr