Βιομηχανική ανακύκλωση για τα τσόφλια των αυγών

tsoflia augonΤην α­πάν­τη­ση στην α­ξι­ο­ποί­η­ση πο­σό­τη­τας τσό­φλι­ων α­πό 15 ε­κατ. αυ­γά δί­νει η βι­ο­μη­χα­νι­κή α­να­κύ­κλω­ση

Κά­θε χρό­νο πε­ρί­που 15 ε­κα­τομ­μύ­ρια αυ­γά με­τα­τρέ­πον­ται σε υ­πο­προ­ϊ­όν­τα για πα­ρα­σκευ­ή μα­κα­ρο­νι­ών, αρ­το­σκευ­α­σμά­των και γε­νι­κά τρο­φί­μων. Μα­ζί με αυ­τά, πα­ρά­γε­ται και μια τε­ρά­στια πο­σό­τη­τα α­πό κε­λύ­φη αυ­γών. Αυ­τά τα τσό­φλια, ό­μως, μπο­ρούν με­τά α­πό κα­τάλ­λη­λη βι­ο­μη­χα­νι­κή ε­πε­ξερ­γα­σί­α να ε­πα­να­χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε πλα­στι­κά, καλ­λυν­τι­κά ή συμ­πλη­ρώ­μα­τα δι­α­τρο­φής.

«Τα βι­ο­μη­χα­νι­κά κε­λύ­φη αυ­γών θε­ω­ρούν­ται ε­πι­κίν­δυ­να α­πό­βλη­τα, δι­ό­τι οι πρω­τε­ΐ­νες στις μεμ­βρά­νες του αυ­γού α­πο­συν­τί­θεν­ται εύ­κο­λα και μπο­ρούν να γί­νουν το­ξι­κές», σύμ­φω­να με τον T­as O­r­b­án, δι­ευ­θύ­νων σύμ­βου­λο της E­c­o­m­o­t­i­ve K­ft. «Μό­νο ε­ξει­δι­κευ­μέ­νες ε­ται­ρεί­ες μπο­ρούν να με­τα­φέ­ρουν αυ­τού του εί­δους τα α­πό­βλη­τα σε ει­δι­κές το­πο­θε­σί­ες δι­α­χεί­ρι­σης. Κι αυ­τό κο­στί­ζει πολ­λά», το­νί­ζει ο ί­διος.

Α­πάν­τη­ση σε αυ­τό το δυ­σβά­στα­χτο οι­κο­νο­μι­κό κό­στος έρ­χε­ται να δώ­σει έ­να ευ­ρω­πα­ϊ­κό πρό­γραμ­μα, στο ο­ποί­ο α­να­πτύ­χθη­κε έ­νας μη­χα­νι­σμός που δι­α­χω­ρί­ζει τη μεμ­βρά­νη α­πό το κέ­λυ­φος. Η μεμ­βρά­νη έ­πει­τα στε­γνώ­νε­ται σε θερ­μο­κρα­σί­α πε­ρι­βάλ­λον­τος για να δι­α­τη­ρή­σει τις ι­δι­ό­τη­τές της και τέ­λος α­πο­στει­ρώ­νε­ται.

«Αν πραγ­μα­τι­κά μπο­ρέ­σουν οι ε­ρευ­νη­τές να κά­νουν αυ­τό το δι­α­χω­ρι­σμό με βι­ο­μη­χα­νι­κό τρό­πο, τό­τε οι ε­ται­ρεί­ες με­τα­ποί­η­σης αυ­γών έ­χουν μια πι­θα­νό­τη­τα να βγά­λουν κέρ­δος α­πό τα α­πό­βλη­τα, α­πό κά­τι που κά­πο­τε τους κό­στι­ζε», σύμ­φω­να με τον T­as O­r­b­án.

Οι ε­ρευ­νη­τές ελ­πί­ζουν ό­τι ο μη­χα­νι­σμός τους θα μπο­ρεί να δι­α­τε­θεί στο εμ­πό­ριο σε τρί­α ή τέσ­σε­ρα χρό­νια. Υ­πο­στη­ρί­ζουν, μά­λι­στα, θα μπο­ρού­σε να βελ­τι­ώ­σει συ­νο­λι­κά την αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τα του πτη­νο­τρο­φι­κού το­μέ­α στην Ευ­ρώ­πη.

agronews.gr