Η λαίλαπα κατασχέσεων οδηγεί σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες

oaee katasxesis120.000 λου­κέ­τα σε 5 χρό­νια, α­να­σφά­λι­στοι οι μι­σοί ε­παγ­γελ­μα­τί­ες!

Η λαί­λα­πα των κα­τα­σχέ­σε­ων που έ­χει ε­ξα­πο­λύ­σει το ΚΕ­Α­Ο και ο Ο­Α­Ε­Ε ο­δη­γούν σε α­πό­γνω­ση ε­κα­τον­τά­δες χι­λιά­δες μι­κρο­με­σαί­ους ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και ταυ­τό­χρο­να ε­πι­τεί­νουν το οι­κο­νο­μι­κό α­δι­έ­ξο­δο του α­σφα­λι­στι­κού ορ­γα­νι­σμού, τό­νι­σε ο Πρό­ε­δρος της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε κ. Γ. Καβ­βα­θάς σε συ­νέν­τευ­ξη τύ­που που πα­ρα­χώ­ρη­σε σή­με­ρα με θέ­μα την κα­τά­στα­ση στον Ο­Α­Ε­Ε.

Θα πρέ­πει να γί­νει, συ­νέ­χι­σε ο Κ. Καβ­βα­θάς, κα­τα­νο­η­τό α­πό την κυ­βέρ­νη­ση και τη δι­οί­κη­ση του ορ­γα­νι­σμού ό­τι οι μι­κρο­με­σαί­ες ε­πι­χει­ρή­σεις δεν αν­τέ­χουν άλ­λη πί­ε­ση. Α­κό­μα και υ­γι­είς ε­πι­χει­ρή­σεις ο­δη­γούν­ται σε κλεί­σι­μο α­πό την α­δυ­να­μί­α κα­τα­βο­λής των φό­ρων που έ­χουν τρι­πλα­σια­στεί τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια και των α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών οι ο­φει­λές μό­νο στον Ο­Α­Ε­Ε των ο­ποί­ων ξε­περ­νούν τα 5,9 δις ευ­ρώ. Η μό­νη δι­έ­ξο­δος, συ­νέ­χι­σε ο κ. Καβ­βα­θάς, εί­ναι να πά­με σε ρε­α­λι­στι­κή αν­τι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος που α­πό τη μια με­ριά θα α­να­κου­φί­σει τους α­σφα­λι­σμέ­νους και α­πό την άλ­λη θα αυ­ξή­σει τα α­σφα­λι­στι­κά έ­σο­δα του ορ­γα­νι­σμού. Και α­κό­μα θα α­πο­τρέ­ψει την α­πώ­λεια της α­σφα­λι­στι­κής συ­νεί­δη­σης των μι­κρο­με­σαί­ων ε­πι­χει­ρη­μα­τι­ών και αυ­το­α­πα­σχο­λού­με­νων.

Στη συ­νέν­τευ­ξη τύ­που πα­ρου­σι­ά­στη­κε με­λέ­τη που εκ­πό­νη­σε το Ιν­στι­τού­το Μι­κρών Ε­πι­χει­ρή­σε­ων της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε σύμ­φω­να με τα στοι­χεί­α της ο­ποί­ας αν υ­λο­ποι­η­θεί η πρό­τα­ση της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε για ε­λεύ­θε­ρη ε­πι­λο­γή κλά­σης αυ­τό θα ε­νερ­γο­ποι­ή­σει τη συν­τρι­πτι­κή πλει­ο­ψη­φί­α των ο­φει­λε­τών που αυ­τή τη στιγ­μή εί­ναι το 50% των α­σφα­λι­σμέ­νων στον Ο­Α­Ε­Ε και πα­ράλ­λη­λα θα ε­νι­σχύ­σει τα έ­σο­δα του α­σφα­λι­στι­κού ορ­γα­νι­σμού κα­τά 600 ε­κατ. ευ­ρώ κα­τ’ έ­τος. Στη με­λέ­τη το­νί­ζε­ται ε­πί­σης ό­τι ο α­ριθ­μός των α­σφα­λι­σμέ­νων στον Ο­Α­Ε­Ε βαί­νει δια­ρκώς μει­ού­με­νος την ί­δια ώ­ρα που ο α­ριθ­μός των συν­τα­ξι­ού­χων δια­ρκώς αυ­ξά­νε­ται και η α­να­λο­γί­α α­πό 1:2,7 που ή­ταν το 2007 έ­χει μει­ω­θεί στο 1:2,1 το 2013. Ό­πως το­νί­ζε­ται στη με­λέ­τη η σχέ­ση αυ­τή στη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εί­ναι πο­λύ χει­ρό­τε­ρη να λη­φθεί υ­πό­ψη ό­τι σχε­δόν 1 στους 2 α­σφα­λι­σμέ­νους (379,844) ο­φεί­λουν στον ορ­γα­νι­σμό 5,9 δις ο­δη­γών­τας την α­να­λο­γί­α ε­νή­με­ρων α­σφα­λι­σμέ­νων προς συν­τα­ξι­ού­χους στη σχέ­ση 1:1. Σε κα­νέ­να σύ­στη­μα κοι­νω­νι­κής α­σφά­λι­σης τό­νι­σε το στέ­λε­χος του Ι­ΜΕ ΓΣΕ­ΒΕ­Ε κ. Στ. Βαρ­δα­ρός μια τέ­τοι­α σχέ­ση δεν εί­ναι βι­ώ­σι­μη ού­τε σε τα­μεια­κή ού­τε σε α­να­λο­γι­στι­κή βά­ση. Στη με­λέ­τη του Ιν­στι­τού­του ση­μει­ώ­νε­ται ε­πί­σης ό­τι τη τε­λευ­ταί­α 5ετία οι κα­τα­βο­λές των α­σφα­λι­σμέ­νων έ­χουν συρ­ρι­κνω­θεί κα­τά 450 ε­κατ. ευ­ρώ κά­νον­τας α­κό­μα πιο ε­πι­τα­κτι­κή την α­νάγ­κη υι­ο­θέ­τη­σης μιας ρε­α­λι­στι­κής λύ­σης για τον ε­ξορ­θο­λο­γι­σμό και τη βι­ω­σι­μό­τη­τα του Ο­Α­Ε­Ε.

Ο κ. Καβ­βα­θάς α­πα­ρίθ­μη­σε τις προ­τά­σεις της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε για τη βελ­τί­ω­ση της χρη­μα­το­δό­τη­σης του Ο­Α­Ε­Ε:

Εγ­γυ­η­μέ­νη και ε­παρ­κής κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση του Συ­στή­μα­τος Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης, ό­πως εξ ο­ρι­σμού πη­γά­ζει α­πό τον Δη­μό­σιο Χα­ρα­κτή­ρα της Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης

Α­πο­ποι­νι­κο­ποί­η­ση των ο­φει­λών προς τον Ο­Α­Ε­Ε. Για την ε­ξα­σφά­λι­ση των ο­φει­λών ο Ο­Α­Ε­Ε δι­α­θέ­τει ε­παρ­κή έν­δι­κα μέ­τρα (α­στι­κά και δι­οι­κη­τι­κά). Η ο­φει­λή προς τον α­σφα­λι­στι­κό φο­ρέ­α δεν εί­ναι δυ­να­τό να συ­νι­στά ποι­νι­κό α­δί­κη­μα.

Εύ­ρε­ση νέ­ων πη­γών χρη­μα­το­δό­τη­σης του Συ­στή­μα­τος Κοι­νω­νι­κής Α­σφά­λι­σης της χώ­ρας. Η ε­ξέ­λι­ξη των δει­κτών α­πα­σχό­λη­σης την τε­λευ­ταί­α τρι­ε­τί­α υ­πο­δη­λώ­νει ό­τι η ερ­γα­σί­α δεν μπο­ρεί πλέ­ον να ση­κώ­σει στον ί­διο βαθ­μό το κύ­ριο βά­ρος χρη­μα­το­δό­τη­σης του α­σφα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος, των πα­ρο­χών πρό­νοι­ας και της πρω­το­βάθ­μιας φρον­τί­δας υ­γεί­ας. Πα­ρό­τι­η θέ­ση της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε ε­πί της αρ­χής εί­ναι η κα­τάρ­γη­ση κά­θε έ­κτα­κτου τέ­λους ή ε­πι­βά­ρυν­σης προς τις ε­πι­χει­ρή­σεις, ω­στό­σο δε­δο­μέ­νων των συν­θη­κών και για ό­σο και­ρό ει­σπράτ­τε­ται το τέ­λος ε­πι­τη­δεύ­μα­τος θε­ω­ρού­με ό­τι θα πρέ­πει να α­πο­δί­δε­ται αν­τα­πο­δο­τι­κά υ­πέρ του Ο­Α­Ε­Ε και ό­χι για τα ελ­λείμ­μα­τα του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού.

«Πά­γω­μα» (κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση) των μέ­χρι σή­με­ρα α­σφα­λι­στι­κών ο­φει­λών, δί­νον­τας στον ο­φει­λέ­τη τη δυ­να­τό­τη­τα με­τα­φο­ράς α­σφα­λι­στι­κού χρό­νου στο τέ­λος του α­σφα­λι­στι­κού βί­ου.

Πα­ρο­χή της δυ­να­τό­τη­τας στον α­σφα­λι­σμέ­νο, να ε­πι­λέ­ξει ε­λεύ­θε­ρα α­σφα­λι­στι­κή κα­τη­γο­ρί­α, για 2 έ­τη του­λά­χι­στον, πλη­ρώ­νον­τας, α­κό­μη κι αν έ­χει ο­φει­λές, μό­νο τις τρέ­χου­σες ει­σφο­ρές του. Α­πό αυ­τό το μέ­τρο, με τις πλέ­ον με­τρι­ο­πα­θείς ε­κτι­μή­σεις του Ι­ΜΕ ΓΣΕ­ΒΕ­Ε υ­πο­λο­γί­ζε­ται, ό­τι, με την ε­νερ­γο­ποί­η­ση των μι­σών ο­φει­λε­τών του Ορ­γα­νι­σμού (~200.000 α­σφα­λι­σμέ­νοι), μπο­ρούν να εισ­ρεύ­σουν στα τα­μεί­α του Ο­Α­Ε­Ε πε­ρισ­σό­τε­ρα α­πό 600 εκ €/ έ­τος.

Ει­δι­κή μέ­ρι­μνα για υ­πε­ρή­λι­κες α­σφα­λι­σμέ­νους, που έ­χουν συμ­πλη­ρώ­σει το ό­ριο η­λι­κί­ας, οι ο­ποί­οι έ­χον­τας ο­φει­λή ά­νω των 20.000€, έ­χουν τερ­μα­τί­σει την ε­παγ­γελ­μα­τι­κή τους δρα­στη­ρι­ό­τη­τα. Αυ­τές οι πε­ρι­πτώ­σεις εί­ναι α­ναγ­καί­ο να αν­τι­με­τω­πι­στούν με αυ­ξη­μέ­να αν­θρω­πι­στι­κά κρι­τή­ρια και να τους δο­θεί η δυ­να­τό­τη­τα να συν­τα­ξι­ο­δο­τη­θούν, λαμ­βά­νον­τας την ε­θνι­κή σύν­τα­ξη με ό, τι μπο­ρεί να προ­κύ­ψει α­να­λο­γι­κά α­πό τις ει­σφο­ρές που έ­χουν κα­τα­βά­λει. Ση­μει­ώ­νε­ται, ό­τι στον Ο­Α­Ε­Ε δεν υ­πάρ­χουν δι­α­τά­ξεις, ό­πως ι­σχύ­ουν σε άλ­λους ΦΚΑ, που να προ­βλέ­πουν πρό­ω­ρη και κα­τ’ ε­πέ­κτα­ση μει­ω­μέ­νη συν­τα­ξι­ο­δό­τη­ση. Ε­πί­σης υ­πάρ­χει μί­α κα­τη­γο­ρί­α α­σφα­λι­σμέ­νων, οι ό­ποι­οι δεν έ­χουν συμ­πλη­ρώ­σει το ό­ριο η­λι­κί­ας και χρει­ά­ζε­ται να λη­φθεί ει­δι­κή μέ­ρι­μνα.

Δη­μι­ουρ­γί­α κα­τώ­τα­της α­σφα­λι­στι­κής κλά­σης στον Ο­Α­Ε­Ε, αν­τα­γω­νι­στι­κής προς τον Ο­ΓΑ, για την έν­τα­ξη των α­σφα­λι­σμέ­νων που α­νή­κουν στις προ­αι­ρε­τι­κές πε­ρι­ο­χές. Ό­λοι οι ε­πι­τη­δευ­μα­τί­ες να υ­πό­κειν­ται υ­πο­χρε­ω­τι­κά στην α­σφά­λι­ση του Ο­Α­Ε­Ε, χω­ρίς κα­μί­α χα­ρι­στι­κή ε­ξαί­ρε­ση, αλ­λά λαμ­βά­νον­τας υ­π’ ό­ψιν ι­δι­αί­τε­ρες γε­ω­γρα­φι­κές συν­θή­κες (στη λο­γι­κή των προ­αι­ρε­τι­κών πε­ρι­ο­χών)

Βα­σι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για τα πα­ρα­πά­νω εί­ναι ο ε­ξορ­θο­λο­γι­σμός της λει­τουρ­γί­ας του Ο­Α­Ε­Ε έ­τσι ώ­στε α­φε­νός να εν­δυ­να­μω­θεί η ει­σπρα­κτι­κή του ι­κα­νό­τη­τα και α­φε­τέ­ρου να α­πο­κα­τα­στα­θεί η α­ξι­ο­πι­στί­α του ως προς τις πα­ρο­χές και τις υ­πη­ρε­σί­ες που προ­σφέ­ρει, τό­σο στους α­σφα­λι­σμέ­νους ό­σο και στους συν­τα­ξι­ού­χους. Η Δι­οί­κη­ση πρέ­πει να αν­τι­λη­φθεί ό­τι βα­σι­κός της ρό­λος δεν εί­ναι αυ­τός του τι­μω­ρού, αλ­λά της υ­πο­στή­ρι­ξης του α­σφα­λι­σμέ­νου.

Α­κό­μη, ο κ .Καβ­βα­θάς ε­πε­σή­μα­νε την «δυ­σκο­λί­α» του Υ­πουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας να συ­ναν­τη­θεί με τη ΓΣΕ­ΒΕ­Ε για το θέ­μα του Ο­Α­Ε­Ε και ε­πέ­μει­νε στο ζή­τη­μα «πο­λι­τι­κής δυ­στο­κί­ας» που ο­δη­γεί εν­τέ­λει σε «ευ­θα­να­σί­α» τον Ορ­γα­νι­σμό Α­σφά­λι­σης, τη στιγ­μή που υ­πάρ­χουν λύ­σεις και μά­λι­στα α­νέ­ξο­δες για το κρά­τος. Ο Πρό­ε­δρος της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε χα­ρα­κτή­ρι­σε δώ­ρον ά­δω­ρον τις ρυθ­μί­σεις που ε­ξήγ­γελ­λε προ­χτές για την ι­α­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή κά­λυ­ψη του συ­νό­λου των ε­παγ­γελ­μα­τι­ών, βι­ο­τε­χνών και εμ­πό­ρων το­νί­ζον­τας ό­τι το ό­ριο του οι­κο­γε­νεια­κού ει­σο­δή­μα­τος των 12.000 ευ­ρώ κα­τά μέ­σο ό­ρο το χρό­νο για τα έ­τη 2011, 2012 και 2013 που τί­θε­ται α­πό την α­πό­φα­ση του Υ­πουρ­γεί­ου πε­ρι­ο­ρί­ζει α­σφυ­κτι­κά τον α­ριθ­μό των α­να­σφά­λι­στων δι­και­ού­χων.

Οι προ­τά­σεις της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε, οι ο­ποί­ες εί­χαν συ­ζη­τη­θεί και χα­ρα­κτη­ρι­στεί ως «θε­ό­σταλ­τες» α­πό τον τ. Υ­πουρ­γό Οι­κο­νο­μι­κών κ. Γιά­ννη Στουρ­νά­ρα, έ­χουν κοι­νο­ποι­η­θεί στο Υ­πουρ­γεί­ο Ερ­γα­σί­ας & Κοι­νω­νι­κών Α­σφα­λί­σε­ων ε­δώ και και­ρό, ό­πως δι­ευ­κρί­νι­σε ο Πρό­ε­δρος της ΓΣΕ­ΒΕ­Ε α­παν­τών­τας σε ε­ρώ­τη­ση δη­μο­σι­ο­γρά­φου.

Τέ­λος, ο κ. Καβ­βα­θάς τό­νι­σε ό­τι εκ­κρε­μεί η συ­νάν­τη­ση με τον Πρω­θυ­πουρ­γό κ. Α. Σα­μα­ρά.