Από «κόσκινο» θα περάσουν όλες οι εγγυητικές επιστολές που κατατέθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και σε άλλους δημόσιους φορείς και Περιφέρειες για τη χρηματοδότηση έργων από τον αναπτυξιακό νόμο από το 2008 και μετά. Η μεγάλη απάτη που αποκαλύφθηκε, χθες, κινητοποιεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, το οποίο και στο παρελθόν είχε βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με σκάνδαλα στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.
Αν και αυτή τη φορά δεν φαίνεται να εμπλέκεται κανείς δημόσιος υπάλληλος, εντούτοις η μεγάλη έκταση της απάτης προκαλεί σοβαρό προβληματισμό σχετικά με έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο. Επίσης, εκφράζονται φόβοι ότι το κύκλωμα έχει ρίξει τα πλοκάμια του σε όλο τον δημόσιο τομέα και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος διακίνησης πλαστών και μη έγκυρων εγγυητικών επιστολών, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε από καταγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη τον περασμένο Δεκέμβριο. Επειτα από εξάμηνη έρευνα σχηματίστηκε μια ογκώδης δικογραφία η οποία αριθμεί σε 40.000 σελίδες και η οποία αποκαλύπτει την κομπίνα που είχαν στήσει τουλάχιστον 17 άτομα.
Συνελήφθησαν τρεις από αυτούς, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον ανακριτή.
«Βιομηχανία»
Όπως προέκυψε τρεις από τις έξι εταιρείες, που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, τα τελευταία τρία έτη (από το 2011) λειτουργούσαν στην κυριολεξία ως «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών ή/και μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Εδιναν εγγυητικές επιστολές που είχαν εκδοθεί από ξένες τράπεζες, που όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι εταιρείες προμήθευαν έτσι με τις εγγυητικές αυτές επιστολές διάφορες άλλες εταιρείες ή/και μεμονωμένους επενδυτές, λαμβάνοντας ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά. Στη συνέχεια κατέθεταν τις εγγυητικές αυτές επιστολές, είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως περιφερειακές Ενότητες της επαρχίας, πανεπιστήμια, νοσοκομεία κ.λπ., πετυχαίνοντας την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την υλοποίηση σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι μια από τις τρεις εταιρείες έλαβε αμοιβές για την κατάρτιση και προμήθεια των επίμαχων εγγυητικών επιστολών, που ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 1.528.102,74 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των εγγυητικών επιστολών που εξέδωσε αθροιστικώς υπερβαίνει το ποσό των 30.000.000 ευρώ. Τα 18 εκατ. ευρώ αφορούν εγγυητικές που κατατέθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο αποτελεί περίπτωση στην επαρχία όπου η ίδια εταιρεία χορήγησε σε άλλη εταιρεία άκυρη εγγυητική επιστολή ύψους 185.000 ευρώ από πολύ γνωστό βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την οποία ακολούθως κατέθεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πετυχαίνοντας την εκταμίευση του ποσού των 185.000 ευρώ. Η πρώτη εταιρεία αιτήθηκε τη χορήγηση προκαταβολής για εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε ως δικαιολογητικό πλαστή εγγυητική επιστολή 4.730.000 ευρώ, από ξένη τράπεζα.
Η δεύτερη εταιρεία αιτήθηκε τη χορήγηση προκαταβολής για εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 4.350.000 ευρώ. Συνυποβλήθηκε πλαστή εγγυητική επιστολή. Η τρίτη εταιρεία αιτήθηκε τη χορήγηση προκαταβολής με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 9.240.000 ευρώ από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.
«Οργανωμένο κύκλωμα προσπάθησε να εισπράξει δεκάδες εκατομμύρια από τον αναπτυξιακό νόμο στηριζόμενο σε αυτές τις επιστολές. Το υπ. Ανάπτυξης με τις προσπάθειες που κατέβαλε και τους ενδελεχείς ελέγχους που έκανε, συνέβαλε αποφασιστικά και αυτό στις επιτυχίες που ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
imerisia.gr