Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ αποδομούν το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

kuriaki argiaΑύ­ξη­ση λει­τουρ­γι­κού κό­στους, τζί­ρος κά­τω του α­να­με­νό­με­νου και κα­μί­α πρό­θε­ση πρόσ­λη­ψης υ­παλ­λή­λου ό­χι μό­νο για τώ­ρα αλ­λά και για το μέλ­λον α­παρ­τί­ζουν τις πρώ­τες δι­α­πι­στώ­σεις των εμ­πό­ρων σχε­τι­κά με το ά­νοιγ­μα των κα­τα­στη­μά­των τις Κυ­ρια­κές.

Η Ε­θνι­κή Συ­νο­μο­σπον­δί­α Ελ­λη­νι­κού Εμ­πο­ρί­ου (Ε­ΣΕ­Ε) δι­ε­ρεύ­νη­σε την κί­νη­ση στην α­γο­ρά την Κυ­ρια­κή των κα­λο­και­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων (20/7) κα­τά την ο­ποί­α τα κα­τα­στή­μα­τα σε ό­λη τη χώ­ρα μπο­ρού­σαν να εί­ναι α­νοι­κτά. Η έ­ρευ­να ή­ταν τη­λε­φω­νι­κή σε δο­μη­μέ­νο ε­ρω­τη­μα­το­λό­γιο σε τυ­χαί­ο δείγ­μα 227 εμ­πο­ρι­κών ε­πι­χει­ρή­σε­ων στις εμ­πο­ρι­κές α­γο­ρές της Α­θή­νας, της Θεσ­σα­λο­νί­κης και ο­ρι­σμέ­νων ση­μαν­τι­κών πε­ρι­φε­ρεια­κών α­γο­ρών της Ατ­τι­κής (Πει­ραι­άς, Μα­ρού­σι, Ν. Ι­ω­νί­α, Γλυ­φά­δα, Χα­λάν­δρι, Κη­φι­σιά, Πε­ρι­στέ­ρι, Ν. Ι­ω­νί­α, Ν. Σμύρ­νη). Το κύ­ριο κρι­τή­ριο για την ε­πι­λο­γή της ε­πι­χεί­ρη­σης ή­ταν η εγ­κα­τά­στα­σή της σε πα­ρα­δο­σια­κούς εμ­πο­ρι­κούς δρό­μους στα κέν­τρα πό­λε­ων.

Α­πό τα ση­μαν­τι­κό­τε­ρα ευ­ρή­μα­τα της έ­ρευ­νας εί­ναι ό­τι έ­να πο­λύ με­γά­λο πο­σο­στό ε­πι­χει­ρή­σε­ων δεν ά­νοι­ξε καν το κα­τά­στη­μα την Κυ­ρια­κή 20 Ι­ου­λί­ου. Συγ­κε­κρι­μέ­να το πο­σο­στό αυ­τό α­νέρ­χε­ται στο 40% με το πο­σο­στό για την Θεσ­σα­λο­νί­κη να φτά­νει στο 53%.

Για τα κα­τα­στή­μα­τα που ά­νοι­ξαν, υ­πήρ­ξε σχε­τι­κή ταύ­τι­ση των α­πό­ψε­ων των ε­πι­χει­ρη­μα­τι­ών α­να­φο­ρι­κά με την πο­ρεί­α του τζί­ρου και της κί­νη­σης της ε­πι­χεί­ρη­σης την Κυ­ρια­κή, σε σύγ­κρι­ση με τις άλ­λες Κυ­ρια­κές. Έ­τσι, πο­σο­στό 78% των ε­πι­χει­ρή­σε­ων δεν έ­μει­νε ι­κα­νο­ποι­η­μέ­νο α­φού ο τζί­ρος της Κυ­ρια­κής ή­ταν πο­λύ μι­κρό­τε­ρος σε σύγ­κρι­ση τό­σο με την Κυ­ρια­κή 3 Νο­εμ­βρί­ου ό­σο και με την Κυ­ρια­κή 19 Ι­α­νου­α­ρί­ου. Το συμ­πέ­ρα­σμα αυ­τό αν και μπο­ρεί ως έ­να βαθ­μό να αι­τι­ο­λο­γη­θεί λό­γω της κα­λο­και­ρι­νής πε­ρι­ό­δου και ό­σον α­φο­ρά την εγ­χώ­ρια κα­τα­νά­λω­ση, δεν α­πο­τε­λεί εν­θαρ­ρυν­τι­κό στοι­χεί­ο σχε­τι­κά με την προσ­δο­κώ­με­νη κα­τα­νά­λω­ση α­πό τον του­ρι­σμό. Ι­δι­αί­τε­ρα για το κέν­τρο της Α­θή­νας και με δε­δο­μέ­νο ό­τι η του­ρι­στι­κή κί­νη­ση εί­ναι σα­φώς αυ­ξη­μέ­νη, οι προσ­δο­κί­ες ή­ταν με­γά­λες, σύμ­φω­να με τους υ­πο­στη­ρι­κτές του μέ­τρου. ‘­Άλ­λω­στε, το κυ­ρι­α­κά­τι­κο ά­νοιγ­μα στη­ρί­ζε­ται κυ­ρί­ως στο ε­πι­χεί­ρη­μα του του­ρι­σμού. Κι ό­μως ι­δί­ως για το κέν­τρο της Α­θή­νας δεν υ­πήρ­ξε κα­μί­α θε­τι­κή α­πάν­τη­ση για την πο­ρεί­α του τζί­ρου ε­χθές σε σύγ­κρι­ση με τις προ­η­γού­με­νες Κυ­ρια­κές.

Στο πλαί­σιο της έ­ρευ­νας, οι ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες βαθ­μο­λό­γη­σαν το μέ­τρο του κυ­ρι­α­κά­τι­κου α­νοίγ­μα­τος ε­λεύ­θε­ρα α­πό το 1 έ­ως το 5 με βά­ση την α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του, στην αύ­ξη­ση του τζί­ρου της ε­πι­χεί­ρη­σης συ­νο­λι­κά και ό­χι μό­νο την Κυ­ρια­κή. Ό­πως φαί­νε­ται και δι­α­γραμ­μα­τι­κά η α­πό­λυ­τη πλει­ο­ψη­φί­α κα­τα­τάσ­σει το μέ­τρο ως τε­λεί­ως α­να­πο­τε­λε­σμα­τι­κό ε­νώ ο­ρια­κές και δι­ά­σπαρ­τες εί­ναι οι α­παν­τή­σεις που δό­θη­καν α­πό το 3 έ­ως το 5.

Αρ­κε­τό εν­δι­α­φέ­ρον πα­ρου­σί­α­σαν οι α­παν­τή­σεις των εμ­πό­ρων α­να­φο­ρι­κά με την αύ­ξη­ση του λει­τουρ­γι­κού κό­στους της ε­πι­χεί­ρη­σης α­πό το ά­νοιγ­μα της Κυ­ρια­κής. Το 64% ε­πι­βα­ρύ­νε­ται α­πό το ά­νοιγ­μα ε­νώ έ­να αρ­κε­τά ση­μαν­τι­κό πο­σο­στό, το 36% δεί­χνει ό­τι κρί­νει α­με­λη­τέ­α έ­ως και μη­δε­νι­κή την ε­πι­βά­ρυν­ση.

Τέ­λος, στην πρό­θε­ση πρόσ­λη­ψης υ­παλ­λή­λου με α­φορ­μή το ά­νοιγ­μα της ε­πι­χεί­ρη­σης την Κυ­ρια­κή, ό­λοι σχε­δόν οι έμ­πο­ροι α­παν­τούν αρ­νη­τι­κά ό­χι μό­νο για τώ­ρα αλ­λά και για το μέλ­λον. Δη­λα­δή, ε­πι­χει­ρή­σεις οι ο­ποί­ες α­νοί­γουν την Κυ­ρια­κή, δεν προ­τί­θε­ται να προσ­λά­βουν υ­πάλ­λη­λο. Το πο­σο­στό εί­ναι συν­τρι­πτι­κό για να μπο­ρεί κα­νείς να το αμ­φι­σβη­τή­σει και α­πο­δυ­να­μώ­νει πλή­ρως το ε­πι­χεί­ρη­μα των υ­πο­στη­ρι­κτών του α­νοίγ­μα­τος πε­ρί αύ­ξη­σης της α­πα­σχό­λη­σης.

Η έ­ρευ­να του Ι­ΝΕ­ΜΥ της Ε­ΣΕ­Ε θα συ­νε­χι­στεί κα­θ’ ό­λη την διά­ρκεια των εκ­πτώ­σε­ων τό­σο με πε­ρισ­σό­τε­ρες ε­πι­χει­ρή­σεις α­πό ό­λες τις πό­λεις της χώ­ρας ό­σο και με στοι­χεί­α των το­πι­κών Εμ­πο­ρι­κών Συλ­λό­γων.

Ο πρό­ε­δρος της Ε­ΣΕ­Ε κ. Βα­σί­λης Κορ­κί­δης δή­λω­σε: «Φαί­νε­ται ό­τι την Κυ­ρια­κή, οι πα­ρα­λί­ες κέρ­δι­σαν τις εκ­πτώ­σεις. Κα­τά γε­νι­κή ο­μο­λο­γί­α η κί­νη­ση στις πε­ρισ­σό­τε­ρες α­γο­ρές ή­ταν υ­πο­το­νι­κή. Ό­που υ­πήρ­χαν α­νοι­κτά μα­γα­ζιά και ει­δι­κό­τε­ρα στην Α­θή­να, μάλ­λον λει­τούρ­γη­σαν ως «κρά­χτες» και «του­ρι­στι­κό ντε­κόρ», α­φού λί­γοι ή­ταν οι πε­λά­τες που τα ε­πι­σκέ­φθη­καν, λι­γό­τε­ροι α­γό­ρα­σαν ε­νώ ε­λά­χι­στοι ή­ταν οι του­ρί­στες κα­τα­να­λω­τές. Η εμ­πο­ρι­κή κί­νη­ση σε Α­θή­να και Θεσ­σα­λο­νί­κη χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται μάλ­λον μέ­τρια και στον Πει­ραι­ά α­πο­γο­η­τευ­τι­κή. Κερ­δι­σμέ­νοι της Κυ­ρια­κής ε­κτός α­πό τα Μa­ll και τα εκ­πτω­τι­κά χω­ριά εί­ναι και οι α­γο­ρές της Λά­ρι­σας και της Πά­τρας ό­που τα κα­τα­στή­μα­τα πα­ρέ­μει­ναν κλει­στά. Οι μι­κρο­με­σαί­οι έμ­πο­ροι τη­ρή­σα­με το Νό­μο των 7 Κυ­ρια­κών, α­νοί­ξα­με, με­τρή­σα­με ε­πι­σκε­ψι­μό­τη­τα και τζί­ρο και μπο­ρού­με να α­πο­δεί­ξου­με τα ό­σα λέ­με με πραγ­μα­τι­κά στοι­χεί­α της ί­διας της α­γο­ράς, χω­ρίς ει­κο­νι­κές προ­σεγ­γί­σεις.

Οι κα­λο­και­ρι­νές εκ­πτώ­σεις συ­νε­χί­ζον­ται και θυ­μί­ζου­με ό­τι υ­πάρ­χουν πολ­λές κα­θη­με­ρι­νές μέ­χρι το τέ­λος Αυ­γού­στου».

e­f­s­yn.gr