Ερώτηση κατέθεσε ο Boυλευτής Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον Υπουργό Υγείας για το νέο σύστημα πλαφόν φαρμακευτικής αγωγής ανά ασθενή.
Ο κ. Οικονόμου όπως χαρακτηριστικά αναφέρει με τοα σύστημα αυτό βρίσκονται σε απόγνωση ιατροί και ασφαλισμένοι.
Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου αναφέρει στην ερώτησή του:
«Σε μια μόλις εβδομάδα εφαρμογής του νέου συστήματος πλαφόν φαρμακευτικής αγωγής ανά ασθενή οι ιατροί αλλά και οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση. Η εισαγωγή πλαφόν δαπάνης φαρμακευτικής αγωγής ανά ασθενή ανεξαρτήτως πάθησης, ανεξαρτήτως έκτακτων περιστατικών και ανεξαρτήτως του ιστορικού του κάθε ασθενή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του κάθε συμπολίτη μας και πιθανότατα θα προκαλέσει την έξοδο τελικά δεκάδων συμπολιτών μας από το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης. Είναι πραγματικά αδιανόητο να ζητείται από τους ιατρούς να συνταγογραφούν όχι με γνώμονα τις ανάγκες του ασθενή και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, να αποκλείονται ιατροί από το σύστημα συνταγογράφησης λόγω υπερβάσεων στο κόστος φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασθενή.
Η διαρκής προσπάθεια μετακύλισης του κόστους φαρμακευτικής αγωγής από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι άλλο να γίνονται ασφυκτικοί έλεγχοι, να ελέγχονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά οι επίορκοι ιατροί και άλλο να αποκλείεται τελικά ο ασθενής από την κατάλληλη θεραπεία λόγω κόστους φαρμάκων δεδομένου ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει πλέον τις οικονομικές δυνατότητες να αγοράσει τα φάρμακα που έμμεσα αλλά συνειδητά αποκλείει το σύστημα συνταγογράφησης. Είναι άλλο να αντιμετωπίζονται σκληρά και αποφασιστικά οι υπερκοστολογήσεις και να τελειώσει το «πάρτυ» που για χρόνια είχε στηθεί γύρω από τη δημόσια υγεία και άλλο να αποκλείεται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή από τους μη έχοντες.
Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
Σκοπεύετε να αποσύρετε άμεσα την υπουργική απόφαση βάση της οποίας καθορίζεται πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη ανά ασθενή και να ξεκινήσετε άμεσα διάλογο με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας προκειμένου να καταλήξετε σε ορθολογικούς τρόπους ελέγχου των ιατρών που δεν θα είναι σε βάρος τελικά της υγείας των ασθενών;»