Με διαστημικού τύπου στολή οι δύτες στο βυθό των Αντικυθήρων

dutisΈ­να με­γά­λο πλε­ο­νέ­κτη­μα θα έ­χει φέ­τος η ε­ρευ­νη­τι­κή α­πο­στο­λή Ελ­λή­νων και Α­με­ρι­κα­νών ε­πι­στη­μό­νων που θα κα­τα­δυ­θεί σε λί­γες η­μέ­ρες στο βυ­θό των Αν­τι­κυ­θή­ρων. Πρό­κει­ται για την δι­α­στη­μι­κού τύ­που, προ­ηγ­μέ­νη στο­λή Ε­x­o­s­u­it, κα­τα­σκευ­α­σμέ­νη α­πό κα­να­δι­κή ε­ται­ρεί­α, η ο­ποί­α θα βο­η­θή­σει τους δύ­τες να έ­χουν με­γα­λύ­τε­ρη ευ­ε­λι­ξί­α και πα­ρα­τε­τα­μέ­νη πα­ρου­σί­α κά­τω α­πό το νε­ρό.
Η στο­λή E­x­o­s­u­it, κό­στους 1,5 ε­κατ. δο­λα­ρί­ων, δί­νει τη δυ­να­τό­τη­τα στον δύ­τη να πα­ρα­μεί­νει πολ­λές ώ­ρες στον βυ­θό, σε βά­θος α­κό­μη και 300 μέ­τρων, χω­ρίς να χρει­ά­ζε­ται να πε­ρά­σει αρ­γό­τε­ρα α­πό τη δι­α­δι­κα­σί­α της α­πο­συμ­πί­ε­σης.
Η στο­λή μοιά­ζει με ε­κεί­νες των α­στρο­ναυ­τών και κα­θελ­κύ­ε­ται και α­νελ­κύ­ε­ται μο­νά­χα με γε­ρα­νό. Έ­χει προ­ω­θη­τή­ρες που βο­η­θούν την πλο­ή­γη­σή της α­πό τον χει­ρι­στή, ει­δι­κά πε­τά­λια στα πό­δια του δύ­τη, με τα ο­ποί­α ε­κεί­νος ρυθ­μί­ζει την κα­τεύ­θυν­ση, ρομ­πο­τι­κά χέ­ρια με τσιμ­πί­δα, ει­δι­κά φώ­τα, κά­με­ρα, εν­δο­ε­πι­κοι­νω­νί­α.
Η χρή­ση της στο­λής Ε­x­o­s­u­it α­να­μέ­νε­ται να δώ­σει με­γά­λη ώ­θη­ση σε αυ­τές α­κρι­βώς τις έ­ρευ­νες, που ό­ταν ξε­κί­νη­σαν, το 1900- 1901, γί­νον­ταν με σκά­φαν­δρα σφουγ­γα­ρά­δων α­πό τη Σύ­μη.
Το πε­ρί­φη­μο «Ναυά­γιο των Αν­τι­κυ­θή­ρων» ε­δώ και χρό­νια α­πο­τε­λεί αν­τι­κεί­με­νο ε­ρευ­νών α­πό την Ε­φο­ρεί­α Ε­να­λί­ων Αρ­χαι­ο­τή­των του υ­πουρ­γεί­ου Πο­λι­τι­σμού και το Ω­κε­α­νο­γρα­φι­κό Ιν­στι­τού­το της Μα­σα­χου­σέ­της W­o­o­ds H­o­le, προ­κει­μέ­νου να εν­το­πι­στούν στοι­χεί­α.
Το ναυά­γιο συ­νέ­βη το 60 με 50 π.Χ, ό­ταν κά­ποι­ο πλοί­ο α­πό την Ελ­λά­δα, φορ­τω­μέ­νο με έρ­γα τέ­χνης δεν έ­φτα­σε πο­τέ στο λι­μά­νι της Ρώ­μης. Α­νά­με­σα στα ό­σα α­να­σύρ­θη­καν α­πό το βυ­θό της θά­λασ­σας ή­ταν ο πα­σί­γνω­στος μη­χα­νι­σμός των Αν­τι­κυ­θή­ρων και το χάλ­κι­νο ά­γαλ­μα ε­νός ε­φή­βου.
Ο μη­χα­νι­σμός των Αν­τι­κυ­θή­ρων θε­ω­ρεί­ται ως ο πρώ­τος γνω­στός υ­πο­λο­γι­στής της αν­θρω­πό­τη­τας, έ­να λε­πτε­πί­λε­πτο σύ­στη­μα με γρα­νά­ζια και μη­χα­νι­σμό, που αν­τί­στοι­χά του βρέ­θη­καν μό­νο 14 αι­ώ­νες με­τά, σε ρο­λό­για του Με­σαί­ω­να.
Ο ω­κε­α­νο­γρά­φος Ρόμ­περτ Μπά­λαρντ και οι συ­νερ­γά­τες του έ­χουν εκ­φρά­σει την ά­πο­ψη ό­τι πι­θα­νώς τα ναυά­για ή­ταν δύ­ο και ό­χι έ­να και προς αυ­τήν την κα­τεύ­θυν­ση συ­νε­χί­ζουν τις έ­ρευ­νες ελ­πί­ζον­τας να βρουν κι άλ­λο φορ­τί­ο και -για­τί ό­χι- κι άλ­λους μη­χα­νι­σμούς. Άλ­λω­στε, κά­νον­τας μια λε­πτο­με­ρή χαρ­το­γρά­φη­ση εν­τό­πι­σαν σε 200 μέ­τρα και άλ­λο κα­ρά­βι με κε­ρα­μι­κή της ί­διας ε­πο­χής.

lakonikos.gr