Να συμμαζέψει το χάος που προκάλεσε με τον ΕΝΦΙΑ προσπαθεί η κυβέρνηση αλλά οι πληγές, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι πολλές και δεν επουλώνονται εύκολα. Σχεδόν κάθε μέρα και κάτι καινούργιο προκύπτει εξαιτίας του ανεκδιήγητου φόρου, με αποτέλεσμα εδώ και 15 ημέρες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τρέχει και να μην φτάνει, προσπαθώντας να διορθώσει ένα φόρο που προετοίμαζε έναν ολόκληρο χρόνο.
Πλέον η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε περίπου 10 ημέρες να έχει έτοιμη τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα πρέπει να διορθώνονται όλα τα λάθη που έχουν γίνει στον υπολογισμό του φόρου, τουλάχιστον για τα οικόπεδα.
Στόχος είναι να κατατεθεί μόλις ανοίξει το Γ Θερινό Τμήμα της Βουλής, στις 26 Αυγούστου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι δεν θα υπάρξουν και νέες αντιδράσεις, από ιδιοκτήτες που δεν θα δουν μέσα στη νομοθετική ρύθμιση τη διόρθωση των δικών τους “λαθών” εξαιτίας των οποίων έχουν φορτωθεί με υπέρογκο φόρο.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους ημιτελής οικοδομές και το υπουργείο Οικονομικών δεν υπολόγισε το φόρο με των μειωμένο συντελεστή κατά 60%. Αντίστοιχη ρύθμιση περιμένουν και όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους διατηρητέα ακίνητα, ενώ διορθωμένο ΕΝΦΙΑ περιμένουν και όσοι το υπουργείο Οικονομικών τους χρέωσε με το 150% του φόρου ενός ακινήτου, έστω και αν είναι συνιδιοκτήτες.
Μαζί με όλα τα παραπάνω, οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν τις επόμενες ημέρες αν θα εφαρμοστεί και η απόφαση που έβγαλε η ΓΓΔΕ, με την οποία “ξεμπλοκάρουν” οι επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου, έως και τη λήξη της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων, που πλέον έχει πάει για το τέλος Σεπτεμβρίου, οι επιστροφές φόρων δεν θα συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από εφοριακούς, η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα εάν παράλληλα δεν δοθεί εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής του φόρου.
Παράλληλα, μέσα στο Σεπτέμβριο η ΓΓΔΕ έχει υποσχεθεί ότι θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας με διάρκεια ισχύος ένα μήνα, ώστε να ξεμπλοκάρει και αυτή η διαδικασία για όσους χρωστούν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι τότε, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά αποδεικτικό ενημερότητας με διάρκεια δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών. Ωστόσο, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις θα εκδίδονται πιστοποιητικά με διάρκεια ισχύος ενός μήνα από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.
Βέβαια, αν η κυβέρνηση θέλει να “χρυσώσει το χάπι” στους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη με τις ΕΛΣΤΑΤ-EUROSTAT και την τρόικα, αναφορικά με τις περισσότερες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Ήδη όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές έχει κατατεθεί αίτημα στην ΕΛΣΤΑΤ, ώστε σε περίπτωση επέκτασης των δόσεων μέσα στο 2015, τα έσοδα να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014. Η συγκεκριμένη απάντηση θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο για τον τελικό αριθμό των δόσεων (έξι ή και παραπάνω), άλλα και για το αν η πρώτη δόση που έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο θα είναι διπλή, μαζί με αυτή που χάθηκε τον Αύγουστο.
Και μέσα σε όλα αυτά, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η είδηση ότι το υπουργείο Οικονομικών ζητά από το Σύλλογο “To Χαμόγελο του Παιδιού” να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 95.000 ευρώ για τα σπίτια στα οποία φιλοξενεί τα παιδιά που στηρίζει. Ο θόρυβος ανάγκασε την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδού, να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υπάρχει λάθος που αφορά στη φορολογική δήλωση του Οργανισμού, το οποίο συμφωνήθηκε ότι θα διευθετηθεί με τροποποιητική που θα καταθέσει ο Οργανισμός την ερχόμενη εβδομάδα στην εφορία όπου υπάγεται.
Capital.gr