Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στην παραγωγή ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες

ixthiokalliergiesΣη­μαν­τι­κό εν­δι­α­φέ­ρον πα­ρου­σιά­ζουν τα στοι­χεί­α της πρό­σφα­της έκ­θε­σης (Αύ­γου­στος) της ο­μο­σπον­δί­ας των Ευ­ρω­παί­ων πα­ρα­γω­γών ι­χθυ­ο­καλ­λι­έρ­γειας (F­E­AP, F­e­d­e­r­a­t­i­on of E­u­r­o­p­e­an A­q­u­a­c­u­l­t­u­re P­r­o­d­u­c­e­rs) σχε­τι­κά με την πα­ρα­γω­γή ψα­ρι­ών στην Ευ­ρώ­πη την πε­ρί­ο­δο 2004-2013.

Σύμ­φω­να με κύ­κλους της α­γο­ράς, η συγ­κε­κρι­μέ­νη έκ­θε­ση θε­ω­ρεί­ται αρ­κε­τά α­ξι­ό­πι­στη για­τί παίρ­νει τα στοι­χεί­α κα­τευ­θεί­αν α­πό τις εγ­χώ­ρι­ες ε­νώ­σεις των πα­ρα­γω­γών (για την Ελ­λά­δα α­πό τον Σύν­δε­σμο Ελ­λη­νι­κών Θα­λασ­σο­καλ­λι­ερ­γει­ών).

Σύμ­φω­να λοι­πόν με την έκ­θε­ση:

Η Ελ­λά­δα (σε αν­τί­θε­ση με πολ­λά που γρά­φτη­καν και α­κού­στη­καν και γε­νι­κό­τε­ρα σε αν­τί­θε­ση με την ε­πι­κρα­τού­σα αν­τί­λη­ψη) το 2013 πα­ρέ­μει­νε στην πρώ­τη θέ­ση στην Ευ­ρώ­πη, α­φή­νον­τας πί­σω της την Τουρ­κί­α.

Συγ­κε­κρι­μέ­να, η πα­ρα­γω­γή τσι­πού­ρας δι­α­μορ­φώ­θη­κε στους 75 χι­λιά­δες τό­νους (έ­ναν­τι 41.700 τό­νων της Τουρ­κί­ας). Αν­τί­θε­τα, η Τουρ­κί­α εί­χε με­γα­λύ­τε­ρη πα­ρα­γω­γή στο λα­βρά­κι (51.600 τό­νους, έ­ναν­τι 48.000 της Ελ­λά­δας). Α­θροι­στι­κά, η Ελ­λά­δα πα­ρή­γα­γε 123.000 τό­νους α­πό τα δύ­ο αυ­τά ψά­ρια, ε­νώ η Τουρ­κί­α 93.500.

Έ­να δεύ­τε­ρο α­ξι­ο­ση­μεί­ω­το στοι­χεί­ο της έκ­θε­σης εί­ναι ό­τι το 2013 αυ­ξή­θη­κε η πα­ρα­γω­γή σε τσι­πού­ρα και λα­βρά­κι στην Ελ­λά­δα (48.000 α­πό 41.500 τό­νους στο λα­βρά­κι το 2012, 75.000 α­πό 72.000 τό­νους τσι­πού­ρας το 2012), ε­νώ αν­τί­θε­τα η αν­τί­στοι­χη πα­ρα­γω­γή της Τουρ­κί­ας μει­ώ­θη­κε (51.600 α­πό 65.512 τό­νοι στο λα­βρά­κι το 2012, 41.700 α­πό 30.743 τό­νους τσι­πού­ρας το 2012).

Στοι­χεί­α για τη φε­τι­νή πα­ρα­γω­γή των δύ­ο αυ­τών ψα­ρι­ών δεν υ­πάρ­χουν, ω­στό­σο -σύμ­φω­να με τις εν­δεί­ξεις- η Ελ­λά­δα θα α­νε­βά­σει α­κό­μη πε­ρισ­σό­τε­ρο την πα­ρα­γω­γή της, σε αν­τί­θε­ση με την Τουρ­κί­α που θα τη μει­ώ­σει.
Οι εν­δεί­ξεις αυ­τές προ­κύ­πτουν α­πό την ε­ξέ­λι­ξη της πε­ρυ­σι­νής πα­ρα­γω­γής γό­νου στις δύ­ο αυ­τές χώ­ρες.

Σε ό,τι α­φο­ρά το λα­βρά­κι, η Ελ­λά­δα αύ­ξη­σε το 2013 την πα­ρα­γω­γή γό­νου σε σχέ­ση με το 2012 (192.000 τό­νοι α­πό 184.000), σε αν­τί­θε­ση με την Τουρ­κί­α που τη μεί­ω­σε (160.000 α­πό 205.000 τό­νους).

Στο μέ­τω­πο της τσι­πού­ρας, η Ελ­λά­δα αύ­ξη­σε το 2013 την πα­ρα­γω­γή γό­νου σε σχέ­ση με το 2012 (266.000 α­πό 245.000 τό­νους), σε αν­τί­θε­ση με την Τουρ­κί­α που τη μεί­ω­σε (140.000 τό­νοι α­πό 185.000).

Σύμ­φω­να με πα­ρά­γον­τες του κλά­δου, έ­νας πι­θα­νός λό­γος για τον ο­ποί­ο οι Τούρ­κοι μει­ώ­νουν την πα­ρα­γω­γή σε τσι­πού­ρα και λα­βρά­κι εί­ναι το γε­γο­νός ό­τι α­πό το κα­λο­καί­ρι του 2012 η κυ­βέρ­νη­ση στα­μά­τη­σε την ε­πι­δό­τη­ση της πα­ρα­γω­γής (ε­πι­δό­τη­ση που κυ­μαι­νό­ταν γύ­ρω στα 40 λε­πτά του ευ­ρώ α­νά κι­λό), με α­πο­τέ­λε­σμα την ου­σι­α­στι­κή αύ­ξη­ση του κό­στους αυ­τής.

a­g­r­o­t­i­k­a­b­o­ok.gr