Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο καπιταλισμός είναι το σύστημα στο οποίο όποιος διαθέτει ένα κεφάλαιο (δηλαδή ο επιχειρηματίας), έχει την δυνατότητα να το επενδύσει, δημιουργώντας μια επιχείρηση ή αναλαμβάνοντας ένα έργο, με την προσδοκία ενός κέρδους, ενίοτε ιδιαίτερα μεγάλο, μέσω της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αυτό το σύστημα έχει δυο κανόνες. Κανόνας πρώτος: ο επιχειρηματίας διαθέτει κεφάλαιο. Κανόνας δεύτερος: ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει ένα επιχειρηματικό ρίσκο, ανάλογα και με το κέρδος που προσδοκά.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Είτε υποστηρίζουμε αυτό το σύστημα, είτε το καταπολεμάμε, αναγνωρίζουμε πως έχει μια λογική. Στο κάτω-κάτω ο ρόλος του «καπιταλιστή» έχει τα συν και τα πλην. Στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας, αφενός κάτι πρέπει να βάλει από την τσέπη του και, αφετέρου, για να κερδίσει πρέπει να ρισκάρει να χάσει.
Και εδώ επεμβαίνει η δαιμόνια ελληνική μεγαλοφυΐα! Αξιοποιώντας και την κρίση, έχουμε εφεύρει στην Ελλάδα τον καπιταλισμό χωρίς επενδυτικό κεφάλαιο και χωρίς απολύτως κανένα ρίσκο! Πως;
Ας ξεκινήσουμε με το θέμα «επένδυση χωρίς ρίσκο», αναφέροντας πραγματικά παραδείγματα. Θέλετε πχ να επενδύσετε σε μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, ας πούμε στην Πελοπόννησο. Αλλά ανησυχείτε για το μέλλον της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Φοβάστε ότι μπορεί να αναπτυχτούν άλλες μέθοδοι διαχείρισης και να βρεθείτε χωρίς πελάτη. Η λύση είναι απλή. Στη σύμβαση που προτείνετε στον πελάτη, θα συμπεριλάβετε ρήτρα βάσει της οποίας, ανεξάρτητα από τις ανάγκες του (πόσα απορρίμματα παράγει) και ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες που του προσφέρετε, θα σας πληρώνει για μια δοσμένη ελάχιστη ποσότητα, ας πούμε για… τα επόμενα 30 χρόνια. Πάει το ρίσκο! Εύλογα όμως θα ρωτήσετε: ποιος τρελός πελάτης θα υπογράψει τέτοια σύμβαση; Και όμως, στην Ελλάδα του υπαρκτού καπιταλισμού αυτό γίνεται. Αρκεί να έχεις τις κατάλληλες πολιτικές διασυνδέσεις…
Έχετε ακόμα αμφιβολίες για την «επένδυση χωρίς ρίσκο»; Απόδειξη λοιπόν ότι γίνεται: έγινε μόλις πριν λίγες μέρες! Το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε καταβολή 350 εκ. ευρώ στους εργολάβους του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, καταβολή η οποία θα θεσμοθετηθεί με συμπληρωματική σύμβαση που θα κατατεθεί στη Βουλή. Οι εργολάβοι απαιτούν τα χρήματα αυτά ως αναπλήρωση της απώλειας κερδών από τις εισπράξεις διοδίων της τελευταίας τριετίας, απώλεια που προήλθε από τη μείωση της κυκλοφορίας λόγω οικονομικής κρίσης! Με απλά λόγια: είναι επιχειρηματίες και παίρνουν ρίσκο, αλλά μόνο το ρίσκο να κερδίσουν. Αν χάσουν, στον ελληνικό υπαρκτό καπιταλισμό πληρώνει… ο φορολογούμενος! Ρητορική ερώτηση: αν τα κέρδη τους ήταν μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα, θα τα απέδιδαν στον φορολογούμενο;
Ας δούμε τώρα την επένδυση χωρίς κεφάλαιο και ας μείνουμε στην Πελοπόννησο μιας και αρχίσαμε από κει, πάντα με πραγματικά παραδείγματα. Θέλετε πχ να χτίσετε μια ιδιωτική κλινική αλλά δεν διαθέτετε τα απαιτούμενα κεφάλαια. Ευτυχώς υπάρχουν προγράμματα «συγχρηματοδότησης». Δηλαδή θα καταβάλετε ένα μέρος των χρημάτων εσείς και θα συμπληρώσει τα υπόλοιπα μια δημόσια επιχορήγηση. Σε άλλες καπιταλιστικές χώρες, το κράτος ζητάει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο «επενδυτής» να δεσμεύσει σε έναν τραπεζικό λογαριασμό το ποσό που του αναλογεί. Αυτές οι «αγκυλώσεις» ευτυχώς δεν υπάρχουν στη χώρα μας. Αρκεί να δηλώσει ο επενδυτής ότι «θα» διαθέσει τα χρήματα και το δημόσιο εκταμιεύει… Το πλούσιο ελληνικό κράτος μπορεί να σας χρηματοδοτήσει μέχρι και 60% του έργου σας. Βέβαια, για την έγκριση της πρότασής σας, ενδεχομένως θα βοηθήσουν οι διασυνδέσεις που έχετε σε πολιτικό επίπεδο. Επιπλέον, είναι καλό να προβλέψετε οι εργολαβικές εταιρείες που θα υλοποιήσουν το έργο να είναι οικογενειακών συμφερόντων. Η «ελαστικότητα» των (υπερ)τιμολογήσεων ενδέχεται να βοηθήσει… Αποτέλεσμα; Αν πάρετε και ένα σχετικά μικρό τραπεζικό δάνειο (και εδώ οι καλές σχέσεις μετρούν), μπορεί να βρεθείτε ιδιοκτήτης της κλινικής σας χωρίς να έχετε δαπανήσει ούτε ένα ευρώ.
Πως καταφέρνει τελικά ο καπιταλισμός αλά ελληνικά να απαλείψει τόσο την ανάγκη για τον καπιταλιστή να διαθέτει κεφάλαιο, όσο και να αναλαμβάνει επιχειρηματικό ρίσκο; Πολύ απλά μεταθέτοντας αυτές τις δυο ευθύνες του στον… έλληνα φορολογούμενο. Και αυτό το επιτυγχάνει μόνο χάρη στο υπάρχον πολιτικό σύστημα πελατοκρατίας και διαπλοκής, καθώς και στα κόμματα που τρέφουν και τρέφονται απ’ αυτό το σύστημα.
Άκουσα σε μια εκπομπή, όπου συμμετείχα πρόσφατα, κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι η «κυβέρνηση συγκρούεται με τα μεγάλα συμφέροντα». Η μόνη μου απορία ήταν πως κατάφερε να το πει χωρίς να γελάσει ο ίδιος.