Ομόφωνη συμφωνία για πόρους εκτός ΚΑΠ στους αγρότες που χτυπά το εμπάργκο

NEA KAP1Ε­πι­πρό­σθε­τα και στο­χευ­μέ­να μέ­τρα ζή­τη­σαν ο­μό­φω­να οι υ­πουρ­γοί Γε­ωρ­γί­ας της Ε.Ε. που συ­νε­δρί­α­σαν ε­κτά­κτως την Πα­ρα­σκευ­ή 5 Σε­πτεμ­βρί­ου στις Βρυ­ξέλ­λες, ε­πι­πλέ­ον ε­κεί­νων που συμ­φω­νή­θη­καν στο πλαί­σιο του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της ΚΑΠ, έ­τσι ώ­στε να υ­πο­στη­ρι­χτούν οι α­γρό­τες που πλήτ­τον­ται α­πό το ρω­σι­κό εμ­πάρ­γκο.

Α­να­λυ­τι­κό­τε­ρα, οι υ­πουρ­γοί συ­ζή­τη­σαν για τον αν­τί­κτυ­πο και τις ε­πι­πτώ­σεις στους πα­ρα­γω­γούς της ρω­σι­κής α­πα­γό­ρευ­σης στις ει­σα­γω­γές α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των της Ε­Ε α­πό τις 6 Αυ­γού­στου του τρέ­χον­τος έ­τους, ό­πως α­να­φέ­ρε­ται στην ε­πί­ση­μη ι­στο­σε­λί­δα της ι­τα­λι­κής προ­ε­δρί­ας με βά­ση τα κύ­ρια συμ­πε­ρά­σμα­τα της συ­νε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου.

Αί­τη­μα των κρα­τών για στο­χευ­μέ­να μέ­τρα αν­τι­στάθ­μι­σης

Τα μέ­τρα έ­κτα­κτης α­νάγ­κης για την α­γο­ρά φρού­των και λα­χα­νι­κών και των γα­λα­κτο­κο­μι­κών έ­χουν ή­δη α­πο­φα­σι­στεί α­πό την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα α­πό τα κρά­τη μέ­λη α­να­γνώ­ρι­σαν τη ση­μαν­τι­κό­τη­τα αυ­τών των μέ­τρων, ε­νώ πολ­λά ζή­τη­σαν τη δι­εύ­ρυν­ση του πε­δί­ου ε­φαρ­μο­γής τους και τη δι­α­φο­ρο­ποί­η­ση των ερ­γα­λεί­ων που χρη­σι­μο­ποι­ούν­ται. Ε­πί­σης, α­να­φέρ­θη­κε πως θα πρέ­πει να ε­ξε­τα­στούν προ­σε­κτι­κά στο­χευ­μέ­να μέ­τρα αν­τι­στάθ­μι­σης για ο­ρι­σμέ­νους α­πό τους πε­ρισ­σό­τε­ρο πλη­γέν­τες πα­ρα­γω­γούς.

Ε­πι­πλέ­ον, η συ­ζή­τη­ση του Συμ­βου­λί­ου ε­πι­κεν­τρώ­θη­κε σε με­σο­πρό­θε­σμα και μα­κρο­πρό­θε­σμα μέ­τρα, ό­πως η α­να­ζή­τη­ση νέ­ων α­γο­ρών για τα προ­ϊ­όν­τα της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης.

Ε­πί του θέ­μα­τος, ο Ι­τα­λός υ­πουρ­γός Γε­ωρ­γί­ας, Τρο­φί­μων και Δα­σών και πρό­ε­δρος του Συμ­βου­λί­ου, κ. Μα­ου­ρί­τσιο Μαρ­τί­να, δή­λω­σε: «Κα­τά την έ­κτα­κτη σύ­νο­δο, οι υ­πουρ­γοί ε­πι­βε­βαί­ω­σαν την α­νάγ­κη για μια συν­το­νι­σμέ­νη, ο­μό­φω­νη α­πάν­τη­ση και με την αλ­λη­λεγ­γύ­η σε ε­πί­πε­δο Ε­Ε για την αν­τι­με­τώ­πι­ση των αρ­νη­τι­κών ε­πι­πτώ­σε­ων που συν­δέ­ον­ται με τη ρω­σι­κή α­πα­γό­ρευ­ση ε­πί των α­γρο­τι­κών προ­ϊ­όν­των της Ε­Ε. Μια θε­τι­κή α­ξι­ο­λό­γη­ση των μέ­τρων που λαμ­βά­νον­ται α­πό την Κο­μι­σιόν ε­πι­βε­βαι­ώ­θη­κε, αν και το­νί­στη­κε η α­νάγ­κη να πα­ρα­κο­λου­θεί συ­νε­χώς την ε­ξέ­λι­ξη της α­γο­ράς και να προ­ε­τοι­μά­σει κά­θε πε­ραι­τέ­ρω και συγ­κε­κρι­μέ­νο ερ­γα­λεί­ο πα­ρέμ­βα­σης προς τους πα­ρα­γω­γούς που έ­χουν ε­πι­βλη­θεί κυ­ρώ­σεις α­πό την α­πα­γό­ρευ­ση. Λό­γω του γε­γο­νό­τος ό­τι η κρί­ση ξε­κί­νη­σε α­πό λό­γους που δεν συν­δέ­ον­ται με τις α­γρο­τι­κές α­γο­ρές, αλ­λά με την πο­λι­τι­κή κα­τά­στα­ση, υ­πήρ­ξε ο­μό­φω­νη συμ­φω­νί­α των υ­πουρ­γών σχε­τι­κά με την α­νάγ­κη να τε­θούν σε ε­φαρ­μο­γή μέ­σα ε­πι­πλέ­ον ε­κεί­νων που συμ­φω­νή­θη­καν στο πλαί­σιο του γε­ωρ­γι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, έ­τσι ώ­στε οι α­γρό­τες να μην υ­φί­σταν­ται πε­ραι­τέ­ρω κυ­ρώ­σεις».

Εύ­ρε­ση νέ­ων α­γο­ρών

Η συ­ζή­τη­ση του Συμ­βου­λί­ου ε­πι­κεν­τρώ­θη­κε ε­πί­σης σε με­σο­πρό­θε­σμα και μα­κρο­πρό­θε­σμα μέ­τρα. Πολ­λές αν­τι­προ­σω­πεί­ες υ­πο­στή­ρι­ξαν την αύ­ξη­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού προ­ώ­θη­σης που προ­τεί­νε­ται α­πό την Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή στο πλαί­σιο της α­να­ζή­τη­σης νέ­ων α­γο­ρών ε­ξα­γω­γής για τα προ­ϊ­όν­τα της Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Έ­νω­σης. Αρ­κε­τά κρά­τη μέ­λη ή­ταν υ­πέρ της ε­νί­σχυ­σης των υ­φι­στά­με­νων συ­στη­μά­των για τη δι­α­νο­μή φρού­των και λα­χα­νι­κών και το γά­λα στα σχο­λεί­α. Η δι­α­νο­μή των τρο­φί­μων στους α­πό­ρους ή­ταν ε­πί­σης μια ε­πι­λο­γή που συ­ζη­τή­θη­κε στο Συμ­βού­λιο.

Ε­πι­πτώ­σεις και στην α­λι­εί­α

Ο­ρι­σμέ­νες αν­τι­προ­σω­πί­ες α­νέ­φε­ραν ε­πί­σης ό­τι η α­πα­γό­ρευ­ση των ει­σα­γω­γών της Ρω­σί­ας έ­χει ε­πί­σης ε­πι­πτώ­σεις στην α­λι­εί­α, ι­δί­ως ό­σον α­φο­ρά τις βι­ο­μη­χα­νί­ες που α­σχο­λούν­ται με τα πε­λα­γι­κά εί­δη. Η Ευ­ρω­πα­ϊ­κή Ε­πι­τρο­πή α­νέ­φε­ρε ό­τι ερ­γά­ζε­ται για το πώς θα αν­τι­δρά­σει κα­λύ­τε­ρα στην προ­σω­ρι­νή μη δι­α­θε­σι­μό­τη­τα της εν λό­γω α­γο­ράς.