Οι συνεργασίες και οι συνέργειες ήταν ο βασικός άξονας της συνάντησης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας, με τον επανεκλεγέντα Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες Δημάρχους της Αρκαδίας.
Στην καθιερωμένη πλέον συνάντηση τους στην αρχή κάθε νέας τετραετίας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Ιωάννης Μπουντρούκας και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου υποδέχτηκαν θερμά την πολιτική ηγεσία του τόπου μας, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τους Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και Κωνσταντίνο Ζαχαριά, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου κ. Γεώργιο Διδασκάλου, τον Διευθυντή της Δ/νσης Υδάτινων Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Μήλιο, , τον Ανιπεριφερειάχη Αρκαδίας κ. Ευάγγελο Γιαννακούρα, τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ. Περικλή Μαντά, με αρμοδιότητα θέματα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας και κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου, με αρμοδιότητα θέματα Υποδομών, δικτύων και χωροταξίας, τον Περιφερειακό Διευθυντή ΟΑΕΔ κ. Ιωάννη Καρβέλη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας και Αντιπρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Παναγιώτη Θεοδωρόπουλο. Από την πλευρά των Δήμων της Αρκαδίας στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι: Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής και Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος.
Στους σύντομους χαιρετισμούς και τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων κυριάρχησε η διαπίστωση της αναπόδραστης ανάγκης συνεργασίας όλων των διαθέσιμων δυνάμεων και φορέων για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στις σχέσεις φορέων και πολίτη και στη γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή δραστικών μέτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης εν γένει.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στην διάρκεια του χαιρετισμού του, έθεσε εξ’αρχής τις βάσεις για την στενή συνεργασία που θα συνεχίσει να έχει με την Περιφέρεια αλλά και με τις νέες δημοτικές αρχές και ανέπτυξε δράσεις – προτάσεις του Επιμελητηρίου για ένα υγιές ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, τονίζοντας το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης διαφορετικά: «θα υπάρχει κίνδυνος ντόμινο που θα επηρεάσει όλους του κρίκους της οικονομίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μία από τις λύσεις για την ρευστότητα στην αγορά είναι ο απεγκλωβισμός των κονδυλίων για τα προγράμματα και δη αυτά για την αντιμετώπιση της ανεργίας τα οποία να έχουν κυρίως πρακτική κατεύθυνση ώστε οι άνεργοι να απορροφούνται σε επιχειρήσεις.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις συντονισμένες δράσεις του Επιμελητηρίου για τα πυρόπληκτα δάνεια, το θέμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και την ΑΕΠΙ: «Δίνουμε καθημερινό αγώνα με παρεμβάσεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να λύσουμε αυτά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τα θεμέλια της επιχειρηματικότητας».
Στην υποστήριξη και ενίσχυση της πρωτοβουλίας για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκθεσιακής πολιτικής το οποίο περιλαμβάνει την οργάνωση ετήσιας έκθεσης αγροτικών προϊόντων στην Τεγέα και εκθεσιακού και Συνεδριακού κέντρου το οποίο θα φιλοξενεί εκθέσεις απ’όλη την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου: «Η ανάπλαση του δάσους της Τεγέας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες υποδομής ενός μόνιμου Φεστιβάλ αγροτικών και παραδοσιακών προϊόντων και γεύσεων και η Αρκαδία θα αποτελέσει πόλο έλξης επιχειρηματικών συνεργασιών και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος».
Φανερά προβληματισμένος αναφέρθηκε και στην διαχείρηση, των υδάτινων πόρων: «Μην ξεχνάμε ότι σε αυτό στηρίζεται και ο αγροτικός τομέας». Ως αποτέλεσμα κανονίστηκε άμεσα συνάντηση με τον Γ.Γ. και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την επίλυση του θέματος.
Στο Επιμελητηριακό θεσμό στάθηκε ο κ. Μπουντρούκας: «Θα συνεχίσουμε και θα αναλάβουμε και νέες πρωτοβουλίες, με σκοπό να καταδείξουμε στην κοινωνία και στα μέλη μας πρωτίστως, την ανάγκη ύπαρξης και ενδυνάμωσης του Επιμελητηριακού θεσμού και να καταστήσουμε τα Επιμελητήρια έναν καταλυτικό και αξιόπιστο παράγοντα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με δεδομένο ότι είναι η μόνη δομή που μπορεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο που είναι ενεργός σε όλα τα θέματα που προκύπτουν στο Επιμελητήριο σχετικά με τα πυρόπληκτα, τα ασφαλιστικά, τον Επιμελητηριακό θεσμό και την απεμπλοκή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος στην διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό της παραγωγικής βάσης: «για να ανακάμψει η κατάσταση στην χώρα μας απαιτείται επανασχεδιασμός της παραγωγικής βάσης με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προιόντων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στην έρευνα που είναι ανύπαρκτη και στην καινοτομία που είμαστε ουραγοί καθώς και ένα δικαιο και απλό φορολογικό σύστημα. Έτσι υπάρχει ελπίδα να σωθεί και το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο καταρρέει».
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στην διάθεση κονδυλίων 100 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ αλλά σημείωσε ότι δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί οι κλάδοι που θα απορροφήσουν αυτά τα κονδύλια. Σε αυτό το σημείο ζήτησε την συνδρομή του Επιμελητηρίου μέσα από προτάσεις του για την σωστή κατανομή των κονδυλίων. Εξήγγειλε επίσης ένα πρόγραμμα για την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά με όρους όπως η συνεργασία και η δημιουργία cluster από περισσότερες επιχειρήσεις.
Στον ρόλο και τις δυνατότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου καθώς και στις ευκαιρίες συνεργασίας με τις νέες εκλεγμένες αρχές και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφέρθηκε ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου κ. Γεώργιος Διδασκάλου. Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε τον φορέα που εκπροσωπεί ως: «θεματοφύλακα της διαφάνειας και της νομιμότητας στη δημόσια διοίκηση» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα έχει άριστη συνεργασία με όλους τους φορείς.
Οι Βουλευτές Αρκαδίας κ.κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και Κωνσταντίνος Ζαχαρίας εξέφρασαν την διάθεσή τους να είναι κοντά στις επιχειρήσεις με προτάσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα και τη συγκράτηση των νέων στην Αρκαδία.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του τη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων και ανακοίνωσε την σύσταση του ειδικού τμήματος στην Περιφέρεια για θέματα Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας με θεματικό Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Περικλή Μαντά.
Σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας, ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη δημιουργία του πρώτου περιφερειακού ταμείου στήριξης της επιχειρηματικότητας ΕΤΕΑΝ το οποίο έχει και την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης και θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα για την Πελοπόννησο.
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό ανέφερε ότι έχει συσταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ένα πολύτιμο εργαλείο, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, η οποία θα συνδέσει την παραγωγή με την καινοτομία, τη μεταποίηση και τον τουρισμό, ενώ σε συνδυασμό με το σύμφωνο ποιότητας θα προσδώσει υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες των τομέων αυτών. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην ανάπλαση των εισόδων πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Χαράλαμπος Λυσίκατος τόνισε ότι: «χωρίς παραγωγή δεν έχουμε ανάπτυξη. Ακόμα και οι περιοχές που είναι τουριστικές».
«Δεν περισσεύει κανείς σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής στην διάρκεια του χαιρετισμού του. Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης, ανέφερε ο κ. Παυλής, είναι σημαντικός στην καθημερινότητα των πολιτών ενώ μεγάλη έμφαση έδωσε στον ρόλο της επιχειρηματικότητας: «είναι η εποχή που πρέπει να επενδύσουμε στην επιχειρηματικότητα και μόνο. Αυτό είναι το μέλλον μας. Η επιχειρηματικότητα».
Από τη συνάντηση προέκυψαν πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για όλους, με ποιο σημαντικό αυτό της αξίας της συνεργασίας και της κοινής δράσης, καθώς μέσα από αυτή αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα και προκύπτουν σημαντικές προτάσεις και λύσεις.