Η προσπάθεια κατασκευής μικροδορυφόρων προέρχεται από την συνεχή τάση να σμικρύνουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και έτσι γίνεται δυνατόν να κάνουν διεργασίες που τώρα είναι εγκατεστημένες σε μεγάλους δορυφόρους της τάξης κόστους των εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτή η τάση επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια και είμαστε σε ένα στάδιο όπου γίνονται κατακλυσμένες τεχνολογικές εξελίξεις.
Στο Silicon Valley SpaceCenter στην Καλιφόρνια έχουμε ήδη κατασκευάσει και θέσει σε τροχιά με τους μαθητές μου μια σειρά από μικροδορυφόρους (techedsat series) σε συνεργασία με το Κέντρο Ames της NASA. Μετά από την επιτυχία που γνωρίσανε αυτές οι εκτοξεύσεις μου προτείναμε τιμής ένεκεν να κάνουνε sponsor έναν ελληνικό μικροδορυφόρο. Η NASA προωθεί διμερή προγράμματα με χώρες οι οποίες δεν έχουν διαστημικές παρουσίες και η Ελλάδα ήταν μια ιδανική περίπτωση. Ανέλαβα εγώ αυτήν την πρωτοβουλία.
Στην τελευταία μου επίσκεψη πριν από δύο χρόνια στην Ελλάδα σε μια συνέντευξη σχετικά με τις προοπτικές αεροδιαστημικής για την Ελλάδα αναφέρθηκα σε αυτό το project και αυτό τράβηξε την προσοχή πολλών νέων ανθρώπων οι οποίοι με προσέγγισαν θέλοντας να συμμετέχουν σε εθελοντική βάση.
Έτσι βρέθηκε στην Καλιφόρνια μια ομάδα από νέα Ελληνόπουλα με διαφορετικά τεχνικά backgrounds και αρχίσαμε να οργανωνόμαστε. Το background των παιδιών έχει ευρύ γκάμα από ηλεκτρονικά, προγραμματισμό μέχρι αυτοματισμό και ρομποτική. Σε αυτά τα παιδιά προστέθηκαν και πανεπιστημιακές παρουσίες από το Columbia University στη Νέα Υόρκη και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Θέσαμε σαν στόχο της αποστολής να συμβάλουμε σε σημαντικά επιστημονικά θέματα αιχμής και ιδιαιτέρου εμπορικά θέματα για την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν επικεντρωθήκαμε στην έρευνα για το πως αντιδράει το πρωτοποριακό υλικό για τους υπολογιστές γραφένιο στην κοσμική ακτινοβολία κι επίσης στα θέματα της ασφάλειας ενάντια της πειρατείας για την ποντοπόρο εμπορική μας ναυτιλία.
Κάτω από την αιγίδα και την συνεχή παρακολούθηση των εσωτερικών technical system reviews της NASA τα παιδιά ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους, ανέπτυξαν γρήγορα της απαραίτητες τεχνικές γνώσεις κι εξέπληξαν με τις λύσεις που πρότειναν μερικές εκ των οποίων ενσωματώθηκαν και σε σχετικές αποστολές της NASA.
Λόγω της απαγόρευσης μεταφοράς τεχνολογίας από την Αμερική προς άλλες χώρες δεν παρήχθη καμία βοήθεια εκ μέρους τους, μας άφησαν μόνους μας να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μέσα από δυσκολίες η ομάδα να αναπτύξει ιδιαίτερες ικανότητες κι εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Η ομάδα αυτή αποτελεί τώρα μια «χρυσή μαγιά» πάνω στην οποία στη χώρα μας μπορεί να αναπτυχθεί ο εξειδικευμένος κλάδος αυτός ανταγωνίσιμος παγκοσμίως (state of the art capabilities).
Ο μικροδορυφόρος παραδόθηκε στη NASA, εκτοξεύθηκε κι ελλιμενίστηκε στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) στα τέλη Ιουλίου.
Τα ορόσημα της διαστημικής αποστολής λsat είναι τα εξής:
η πρώτη αμιγώς ελληνική αποστολή (end to end, design to application)
η πρώτη ελληνική παρουσία διαστημικής αποστολής στον ISS
η πρώτη παγκοσμίως έρευνα γραφενίου στο διάστημα
η πρώτη ελληνικής κατασκευής διαστημική εφαρμογή για την εμπορική ναυτιλία
είναι καθαρά εθελοντικής βάσης βασισμένο στην αριστεία
project driven μια προσπάθεια με συγκεκριμένο στόχο επίτευξης και χρονοδιάγραμμα
μια συνεργασία ελληνική σε παγκόσμια κλίμακα από πολλούς συνεργάτες σε διάφορες χώρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτή την προσπάθεια τα παιδιά ήρθαν στην Αμερική και έμειναν χωρίς να αμείβονται. Την χρηματοδότηση του project αυτού την ανέλαβε επί εθελοντικής βάσης ένας ομογενής πρώτης γενιάς ο οποίος θέλει να μείνει ανώνυμος. Δεν είναι ένας εκατομμυριούχος ούτε πολύ εύπορος. Είναι ένας βιοποριστής με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα του. Το μόνο που ζήτησε από εμάς είναι «make us proud». Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία την εποχή αυτή που η χώρα μας χειμάζεται και τα διεθνή σχόλια δεν είναι κολακευτικά για αυτήν. Μέσα από την κρίση αυτή ενυπάρχουν τα διαχρονικά εκείνα στοιχεία τα οποία θα ακυρώσουν τη συγκυρία αυτή και θα ανοίξουν για την πατρίδα μας νέους δρόμους κι ευκαιρίες για την νέα γενιά που θα μπορεί να στέκεται ισάξια και με εμπιστοσύνη στον εαυτό της σε ένα παγκοσμιοποιημένο πολιτικο-οικονομικό γίγνεσθαι. Αυτό είναι μόνο αντάξιο της ιστορίας μας τουλάχιστον.
Αυτή η προσπάθεια εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να αναδειχθούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν για την πατρίδα μας στον καινοτόμο τομέα της αεροδιαστημικής με όλες τις συναφείς εμπορικές τεχνολογικές κι εμπορικές πρωτοβουλίες. Αυτός ο τομέας βρίσκεται στα αρχικά του στάδια ανάπτυξης και υπολογίζεται ότι τις επόμενες δεκαετίες θα επιφέρει πρόοδο ανάλογο με αυτήν την επανάσταση στα μικροηλεκτρονικά, στις επικοινωνίες και στο internet που ξεκίνησε τις αρχές του 1980. Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα αυτό υπολογίζουνε ότι θα δημιουργήσει μια αγορά της τάξης των πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Στη πατρίδα μας με την εξαιρετικά μορφωμένη νέα γενιά της εξοικειωμένη με τις καινούργιες τεχνολογίες υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και συνέργειες για να εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον τομέα. Θα αποτελέσει για την νέα γενιά εναρκτήριο λάκτισμα και διαχρονική συνέχεια της παράδοσής μας.
*Ο Περικλής Παπαδόπουλος είναι επικεφαλής της ομάδας που έστειλε στο διάστημα τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο, τον Λ-sat. Έχει εργαστεί στη NASA, ως επικεφαλής το συστήματος προσγείωσης του Curiosity στον Άρη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο του San Jose. Ο κ. Παπαδόπουλος θα είναι ομιλητής στο TEDx Academy που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
protagon.gr