Ο Οικότοπος Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας» που βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου είναι μια περιοχή αυξημένης οικολογικής σημασίας. Εκτός από την παρουσία ενός εκτεταμένου οικοσυστήματος αμμοθινών, αποτελεί το δεύτερο σε σημασία οικότοπο ωοτοκίας της χελώνας caretta caretta στη Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας πρίν 2 χρόνια «Αιτιολογημένη Γνώμη» για την οικολογική αξία της περιοχής και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Παρόλο που το ΥΠΕΚΑ απέστειλε απάντηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία δεσμεύτηκε για την λήψη των απαραίτητων μέτρων τόσο για την θαλάσσια χελώνα όσο και για τις αμμοθίνες και ενώ η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της επιβολής προστίμου, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας και η υποβάθμιση του βιοτόπου συνεχίζεται.
Κατ’ εντολή της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της μεγάλη έκταση παραλιακών αγροτεμαχίων στην περιοχή με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση, οργώθηκαν οι προστατευόμενες αμμοθίνες με αποτέλεσμα την αποψίλωση της αμμοθινικής βλάστησης η οποία συγκρατεί τα νερά της θάλλασας σε ενδεχόμενη θαλασσοταραχή. Οι αμμόλοφοι αποτελούν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο και επίσης απορροφά την ενέργεια των κυμμάτων. Για τους λόγους αυτούς, τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η σημαντικότητα τους και γι’ αυτό αποτελούν προστατευόμενη ζώνη σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές.
Η αξιοποίηση της περιοχής, η ανάπτυξη και κάθε τουριστική δραστηριότητα οφείλει να συντελείται εντός νομοθεσίας, περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και άλλων κανόνων. Έτσι άλλωστε διαφυλλάσονται και τα χαρακτηριστικά εκείνα της περιοχής, τα οποία προσελκύουν και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Αυθαιρεσίες κάθε είδους υπομονεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής.
Όμως το Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται από το ΥΠΕΚΑ είναι καταστροφικό για την περιοχή γιατί :
**Η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο, υποβιβάζοντας έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας. Κατακερματίζει την περιοχή σε 37 ζώνες και υποζώνες, οδηγώντας έτσι στην παγίωση της υπάρχουσας ανεξέλεγκτης κατάστασης, επιδιώκοντας να μετατρέψει μια φυσική περιοχή σε τουριστική/ οικιστική.
**Νομιμοποιεί τις παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα τους παράνομους δρόμους, για τους οποίους εκκρεμούν ποινικά δικαστήρια.
**Επιτρέπει τη δόμηση πίσω από τον πυρήνα ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας (περιοχή από τον ποταμό Νέδα ως το χωριό Καλό Νερό, όπου συγκεντρώνεται το 82% των φωλιών του είδους) με ελάχιστους περιορισμούς, εισάγοντας Περιοχή Οικοανάπτυξης μεταξύ δύο ζωνών Προστασίας της Φύσης. Στην περιοχή αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη διατήρησης των φυσικών χαρακτηριστικών της.
**χαρακτηρίζει την παραλία ωοτοκίας ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης μόνο κατ’ επίφαση, αφού ακόμα και στον πυρήνα ωοτοκίας επιτρέπει την κατάληψη του 30% της παραλίας με ξαπλώστρες. Αποσιωπά την ανάγκη αποκατάστασης στοιχείων της φύσης που έχουν καταστραφεί με παράνομες ενέργειες, όπως διάνοιξη δρόμων.
Για αυτό άμεσα να αποσυρθεί το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα και το ΥΠΕΚΑ να αποδεχθεί τις προτάσεις των φορέων της περιοχής (Τοπική Κοινότητα Ελαίας , Αρχέλων , Φίλοι Δάσους της Ελαίας κλπ)
*Μέλος ΚΕ ΔΗΜΑΡ