Με διαφορετική ατζέντα τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης.Πόσα νομοσχέδια ετοιμάζονται και που αλληλοκαλύπτονται. Ποια η στάση της τρόικας
Η χθεσινή έκτακτη συνάντηση τεσσάρων υπουργών για το θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ανέδειξε την ασυνεννοησία που εξακολουθεί να επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις.
Και τα τέσσερα εμπλεκόμενα υπουργεία ετοιμάζουν νομοθετικές διατάξεις ωστόσο μένει να φανεί και να συμφωνηθεί με την τρόικα το τελικό «πακέτο»
Το τι ακριβώς θα γίνει δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Και τα τέσσερα εμπλεκόμενα υπουργεία ετοιμάζουν νομοθετικές διατάξεις ωστόσο μένει να φανεί –και να συμφωνηθεί με την τρόικα- το τελικό «πακέτο». Την ώρα που το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει και σήμερα λόγω της απογευματινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αναδεικνύονται οι ακόλουθες διαφωνίες των εμπλεκόμενων υπουργείων
Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να υπάρξει μια ρύθμιση για τα επιχειρηματικά δάνεια η οποία θα περιλαμβάνει τα πάντα. Από τα κόκκινα δάνεια προς τις τράπεζες μέχρι τις οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Το επιχείρημα είναι ότι το ζήτημα ειδικά των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Η ρύθμιση θα προβλέπει και κούρεμα των υποχρεώσεων –σε συνέντευξή του ο κ. Δένδιας ανέβασε το ποσοστό ακόμη και πάνω από το 30%- ενώ κυρίαρχο στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι το πάνω χέρι θα έχουν οι τράπεζες καθώς αυτές θα καθορίζουν το ποιο θα είναι το τελικό πακέτο δεσμεύοντας έτσι και την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να εμπλακούν οι τράπεζες στις ρυθμίσεις που αφορούν στο δημόσιο. Προκρίνει την όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάθεση και ψήφιση μιας ρύθμισης η οποία θα αφορά αποκλειστικά την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ μπορεί η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά να είναι και διαφορετική από τη ρύθμιση της εφορίας) έτσι ώστε και να υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού και να αρχίσουν να εισρέουν χρήματα στα ταμεία του κράτους άμεσα. Στην υπόθεση εμπλέκεται και το υπουργείο Εργασίας καθώς θέλει η ρύθμιση προς τα ταμεία να περιλαμβάνει εξειδικευμένες απαιτήσεις (π.χ θα φεύγει από τη ρύθμιση όποιος δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών).
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εμπλέκεται στο βαθμό που προωθείται αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη. Κύριο μέλημα είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την εκδίκαση των υποθέσεων ο οποίος έχει ξεχειλώσει μέχρι το 2027. Προκρίνεται μια λύση «ομαδοποίησης» ακόμη και των υποθέσεων που έχουν ήδη πάρει ημερομηνία εκδίκασης, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις. Π.χ να εκδικάζονται μαζεμένες και με διαδικασίες εξπρές οι υποθέσεις δανειοληπτών που δεν έχουν ακίνητα στην κατοχή τους κλπ. Θα ξαναμπεί το ζήτημα του υποχρεωτικού εξωδικαστικού συμβιβασμού ενώ εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η ανάθεση εργασιών σε εμπειρογνώμονες (νομικούς και οικονομολόγους) οι οποίοι θα συνδράμουν τον ειρηνοδίκη για αν εκδώσει ταχύτερα την απόφαση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και αν κατατεθεί ως ξεχωριστό νομοσχέδιο η ρύθμιση για τα δάνεια στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις θα ισχύσουν και στον νόμο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Π.χ είναι αποφασισμένο ότι ακόμη και αν η τράπεζα προχωρήσει σε κούρεμα της οφειλής προς την ίδια, αυτό δεν θα δεσμεύει το κράτος και το κούρεμα θα αφορά μόνο σε προσαυξήσεις και όχι στην κυρίως οφειλή.
thetoc.gr