Την πρόταση για ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, ζητά σε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα, το Επιμελητήριο Αρκαδίας σχετικά με την ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.
Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Αρκαδίας επισημαίνει στην επιστολή του:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Καταρχήν, είναι θετική η πρωτοβουλία για την ρύθμιση αυτού του φλέγοντος θέματος που ταλανίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για να είναι όμως η ρύθμιση ακόμα πιο αποτελεσματική και να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, προτείνουμε τα ακόλουθα:
1. Να συμπεριληφθούν στα δάνεια που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών, τα λεγόμενα «πυρόπληκτα» δάνεια, τόσο αυτά που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όσο και αυτά που δεν έχουν τέτοια εγγύηση.
2. Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις, ατομικές και εταιρείες, που έχουν προχωρήσει σε διακοπή των εργασιών τους, λόγω των οικονομικών προβλημάτων ή λόγω συνταξιοδότησης, αλλά εξακολουθούν να έχουν επιχειρηματικά δάνεια που τις βαρύνουν. Όλα αυτά τα δάνεια πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση, εφόσον είχαν ληφθεί ως επιχειρηματικά, ακόμα κι αν οι επιχειρήσεις έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους.
3. Να ενταχθούν στη ρύθμιση και τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια, που δεν είναι δηλαδή «κόκκινα», καθώς αυτό απαιτεί η ισονομία μεταξύ των επιχειρήσεων και πρέπει να υπάρξει και ένα είδος επιβράβευσης και όχι τιμωρίας για τους μέχρι τώρα συνεπείς επιχειρηματίες. Άλλωστε, όλα αυτά τα επιχειρηματικά δάνεια, που εξακολουθούν με δυσκολία να εξυπηρετούνται, κινδυνεύουν, αν δεν υπάρξει κάποια στήριξη, να μετατραπούν σε «κόκκινα» ανά πάσα στιγμή.
4. Υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις για τις οποίες το όριο του τζίρου που θέτει ο νόμος (2 εκ. ευρώ) είναι πολύ μικρό, λόγω της φύσης της δραστηριότητάς τους, όπως για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις εμπορίας και διανομής καυσίμων, που έχουν πολύ μεγάλους τζίρους λόγω του αντικειμένου τους. Θα θέλαμε να εξεταστεί η δυνατότητα αύξησης του ορίου του τζίρου για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.
5. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καταθέσει στις τράπεζες ως εγγύηση ομόλογα, των οποίων η τρέχουσα αξία έχει κατρακυλήσει. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι τράπεζες ζητούν επιπλέον εγγυήσεις/εξασφαλίσεις από τους δανειολήπτες προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση. Προτείνουμε στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια να προβλεφθεί να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες η ονομαστική αξία των ομολόγων που έχουν κατατεθεί ως εγγύηση στις τράπεζες και όχι η τρέχουσα αξία.»