Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 32 ολόκληρα χρόνια από τη δημιουργία του ΕΣΥ μέχρι τα δημόσια νοσοκομεία να αποκτήσουν το αυτονόητο, δηλαδή έλεγχο των δαπανών και των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο, όπως γίνεται σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τις οποίες επιβεβαιώνουν και το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, από τις αρχές του 2015 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σύστημα real time ελέγχου στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση των πληροφοριακών τους συστημάτων, προκειμένου όλες οι πληροφορίες σχετικά με τις νοσηλείες των ασθενών, τα φάρμακα που τους χορηγούνται, τις παραγγελίες αναλώσιμων υλικών και εξοπλισμού να φτάνουν μέχρι τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Οργανισμού και του υπουργείου.
Η εφαρμογή του real time ελέγχου εντούτοις θα ξεκινήσει πρώτα από τις ιδιωτικές κλινικές και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα έχει υιοθετηθεί μέχρι τέλος του χρόνου. Η καταγραφή των προμηθειών και της διαχείρισης των ασθενών καθόλη τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε πραγματικό χρόνο αποτελούσε εξάλλου εδώ και καιρό πάγιο αίτημα των ιδιωτικών κλινικών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιές είναι οι επιχειρήσεις που προκαλούν την υπερβάλλουσα ζήτηση και έτσι η ευθύνη για την υπέρβαση των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ να αποδωθεί συγκεκριμένα και όχι να επιμερίζεται οριζόντια σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές.
Όπως μάλιστα επισημαίνουν στελέχη από το χώρο των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών, η εφαρμογή του ελέγχου σε πραγματικό χρόνο στα δημόσια νοσοκομεία θα βοηθήσει σημαντικά στο να περιοριστεί η σπατάλη και να εντοπιστούν περιπτώσεις υπερκοστολογήσων, κυρίως στα αναλώσιμα υλικά, εκεί δηλαδή που γίνεται το μέγαλο “πάρτι” στην Υγεία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Είναι δε ενδεικτικό, πως ο συνολικός προϋπολογισμός (μαζί με τα έξοδα μισθοδοσίας) των δημόσιων νοσοκομείων αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,61 δισ. αποτελούν λειτουργικές δαπάνες.
Αν και όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης οι προϋπολογισμένες λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2015 (φάρμακα, υλικά, υπηρεσίες) θα πέσουν στο 1,45 δισ. ευρώ, εντούτοις το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα 230 εκατ. ευρώ που ήταν για φέτος το κονδύλι του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές. Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές από το χώρο των ιδιωτικών κλινικών, οι υπερκοστολογήσεις και η προκλητή ζήτηση υλικών και αναλώσιμων στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχει ακόμη περιοριστεί, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η βούληση για έλεγχο. Συμπληρώνουν επίσης πως η εφαρμογή του real time ελέγχου δεν ήταν δύσκολη, δεδομένου πως εδώ και χρόνια όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υιοθετήσει τον πραγματικό έλεγχο για να παρακολουθούν τις νοσηλείες και να πληρώνουν τις ιδιωτικές κλινικές. Η δυσλειτουργία ωστόσο των πληροφοριακών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία καθιστούσε τον έλεγχο αδύνατο.
Χτες άλλωστε βγήκε στην επιφάνεια ένα ακόμη σκάνδαλο προμήθειας ορθοπεδικού υλικού σε δεκάδες ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Η νέα υπόθεση, που ήδη διερευνάται από τη δικαιοσύνη, φαίνεται πως αφορά σε εισαγωγή και (προφανώς υπερκοστολογημένη) πώληση ιατρικών προϊόντων με πρωταγωνιστές στελέχη εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο και εκατοντάδες γιατρούς του ΕΣΥ.
capital.gr