ΕΔΑΔ: Νέα καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων

EDADΤο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα σε τέσσερις υποθέσεις. Δύο αφορούν την απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων και δύο την παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε την Πέμπτη την προσφυγή ενός άνδρα από το Μπαγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές και κρατήθηκε, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου 2011, σε αστυνομικό τμήμα αλλοδαπών στην Θεσσαλονίκη, εν αναμονή της απέλασης του.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για οικονομική βλάβη.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε και την προσφυγή του ιταλικής υπηκοότητας Άρη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για αδικήματα σχετικά με εμπορία ναρκωτικών και κρατείται στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που προηγούμενα είχε κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές των Πατρών, παραπονέθηκε στο Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησής του, επικαλούμενος τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στα κελιά.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαίωσε, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου και υποχρεώνοντας την να τού καταβάλει 18.200 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Το ΕΔΑΔ εξέτασε άλλες δύο υποθέσεις για παραβίαση του δικαιώματος περιουσίας. Η μία αφορούσε την προσφυγή της Κωνσταντίνας και Γεωργίας Μπιμπί, των οποίων κτήματα γης απαλλοτριώθηκαν το 1976 χωρίς να λάβουν αποζημίωση.

Εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2007, όπου το Ανώτατο Εφετείο έκρινε ότι, οι αξιώσεις των εναγουσών για αποζημίωση ήταν ενάντια στο κράτος και ενέπιπταν στην δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή τους, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και την υποχρέωσε να καταβάλει στις προσφεύγουσες αποζημίωση 10.000 ευρώ για χρηματική ζημιά, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Παράλληλα, εξετάστηκε η προσφυγή του Σπυρίδωνα Βάρβη και τους περιορισμούς οικοδόμησης και εκμετάλλευσης, που επιβάλλονταν από τις ελληνικές αρχές, στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην περιοχή Μαραθώνα.

Στην κύρια απόφασή του, της 19ης Ιουλίου 2011, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και με τη σημερινή του απόφαση, υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Σπυρίδωνα Βάρβη 50.000 ευρώ για υλική βλάβη.

tanea.gr