Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους «μεγαλύτερους» εμπόρους και αβεβαιότητα από τους «μικρότερους» για το 2015
Μεικτά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την φετινή έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου, που καταρτίζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα καθώς υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία από τους «μεγαλύτερους» εμπόρους και αβεβαιότητα από τους «μικρότερους» για το 2015.
Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), το οποίο κλείνει φέτος 7 χρόνια ερευνητικού έργου με αποστολή την επιστημονική τεκμηρίωση των θέσεων της ΕΣΕΕ, καταγράφει ότι τα 3/4 των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη τους δεν θα παρουσιάσουν επιδείνωση το 2015 (προβλέπουν αύξηση ή σταθερότητα).
Ωστόσο, σχεδόν το 40% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ προβλέπει και πάλι μείωση πωλήσεων και κερδών το 2015, ενώ ποσοστό άνω του 33% απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, προβλέπουν στασιμότητα επενδύσεων και το 2015.
Σύμφωνα με την έκθεση, παραμένει κυρίαρχη τάση η στασιμότητα στην απασχόληση για όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Σχετικά με τη ρευστότητα, σχεδόν η πλειοψηφία των ΑΕ και των ΕΠΕ προβλέπει αυξημένη ρευστότητα το 2015. Αντίθετα, στις ΟΕ-ΕΕ και στις ΑτΕ επικρατεί η αβεβαιότητα και η απαισιοδοξία για την εξέλιξη της ρευστότητάς τους.
Σχεδόν 3 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και περισσότερες από 4 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2014. Ενώ το 9,3% των ΑΕ και ΕΠΕ και το 17,3% των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους («λουκέτο») μέσα στο 2014.
Η μείωση της απασχόλησης (18,2%) και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (17,4%) είναι οι κυριότερες επιλογές για τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι ΑΕ και οι ΕΠΕ, ενώ για τις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ κυριαρχούν ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας (24,5%) και η μείωση τιμών (21,8%).
Σημειώνεται ότι η γενική ρευστότητα βελτιώθηκε το 2013 στις ΑΕ και ΕΠΕ, ενώ σχεδόν οι 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι περιορίστηκε σημαντικά η ρευστότητά τους. Στην πλειονότητά τους (σχεδόν 53%) οι ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δηλώνουν ότι βρίσκονται εκτός των ορίων της τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι 8 στις 10 εταιρείες ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμούν ότι οι πωλήσεις τους και τα κέρδη τους δεν παρουσιάζουν επιδείνωση το 2014 (παρέμειναν σταθερά ή αυξήθηκαν).
Αντίθετα, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ (πάνω από 60%) κάνουν εκτίμηση για νέα επιδείνωση πωλήσεων και κερδοφορίας το 2014. Οι πιο πολλές, εξ άλλου, εμπορικές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, δήλωσαν στασιμότητα επενδύσεων το 2014. Η πλειονότητα των ΑΕ και ΕΠΕ εκτιμά ότι η ρευστότητά τους παρέμεινε σταθερή το 2014, ενώ 1 στις 3 εταιρείες αναφέρει βελτίωση της ρευστότητας. Στις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ, το 55% εκτιμά και πάλι επιδείνωση της ρευστότητάς τους το τρέχον έτος.
Για το 2013 αναφέρεται επάνοδος στην κερδοφορία για τις ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου, με κέρδη προ φόρου ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, ύστερα από τριετή περίοδο συσσώρευσης ζημιών, αλλά η εικόνα περιλαμβάνει και τη μείωση των πωλήσεων και των κερδών για περίπου 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ.
Η πτώση των επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου στις ΑΕ και ΕΠΕ του ελληνικού εμπορίου που είχε καταγραφεί τη διετία 2011-2012, φαίνεται να αποκλιμακώνεται το 2013, με την προσθήκη, έστω και οριακή, νέων παγίων, ενώ περισσότερες από 8 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν ότι δεν πραγματοποίησαν επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου το 2013.
thepaper.gr