Βροχή έπεφταν οι μίζες σε πολιτικούς, στρατηγούς, ναυάρχους, πτεράρχους και άλλους αξιωματούχους που εμπλέκονται στην επίμαχη σύμβαση των μπαταρισμένων υποβρυχίων.
Όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία της ανάκρισης, ο γερμανικός όμιλος HDW κατέβαλε εξήντα εκατομμύρια ευρώ για διακριτικές πρακτικές μέσω ενός συστήματος παράκτιων εταιρειών, που στήθηκαν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των λαδωμάτων. Βέβαια οι μίζες που έπεσαν για τα υποβρύχια, είναι πολύ περισσότερες και υπολογίζονται σε τριακόσια εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δείχνουν το μέγεθος της διαφθοράς που επικρατούσε στην Ελλάδα την αλήστου μνήμης περίοδο του Κ. Σημίτη, στη διάρκεια της οποίας τα γερμανικά μεγαθήρια είχαν στήσει ένα ατέλειωτο πάρτι, ληστεύοντας μέσω των ληστρικών συμβάσεων το ελληνικό δημόσιο χρήμα. Οι Γερμανοί όπως αποδεικνύεται είχαν λαδώσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς και κορυφαία στελέχη νευραλγικών κρατικών υπηρεσιών, προκαλώντας τεράστια οικονομική ζημιά στην Ελλάδα.
Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ο ελληνικός λαός δανείζονταν με τοκογλυφικά επιτόκια απ’ τις αγορές, κατέληξαν στην Γερμανία με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις της Siemens, τον ΟΤΕ και στις περισσότερες ΔΕΚΟ, με τα εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες προμήθειες στις οποίες προχωρούσε το ελληνικό δημόσιο κατ’ απαίτηση των γερμανικών μεγαθήριων. Το ερώτημα είναι, γιατί δεν εκλήθη ποτέ ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από τη Βουλή για να λογοδοτήσει γι’ αυτό το όργιο των παράνομων συμβάσεων και τις μαύρες συναλλαγές. Το σύστημα έχει εξασφαλίσει ασυλία στον Κ. Σημίτη όπως και στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη της μαύρης εκείνης περιόδου, τα οποία κυκλοφορούν ελεύθερα προκαλώντας την κοινωνία. Βέβαια για λόγους καθαρά προσχηματικούς, παραπέμπουν με καθυστέρηση δεκαετιών κάποιους κρατικούς υπαλλήλους και νταραβεριτζήδες αλλά στο τέλος όπως φαίνεται θα τη βγάλουν και αυτοί καθαροί κατ’ απαίτηση πάντα των Γερμανών.
Μίζα – μαμούθ
Η χαρτογράφηση της μίζας- μαμούθ για τα υποβρύχια και στα συστήματα ΑΣΡΑΝΤ ζαλίζουν. Πάνω από 62 εκατομμύρια με αποδέκτες, σύμφωνα με τον εισαγγελέα τον Άκη Τσοχατζόπουλο και σειρά ανώτατων αξιωματικών και αξιωματούχων. Η διαδικασία ήταν συγκεκριμένη: Τα χρήματα διακινούνταν μέσω εταιρειών οι οποίες είχαν ως δικαιούχους εταιρείες, χωρίς έδρα-μόνο ταχυδρομικά κουτιά υπήρχαν, με μεσάζοντες περιώνυμους τραπεζίτες, μέσω υπεράκτιων και ιδρυμάτων.
Η κατασκευάστρια κοινοπραξία HDW κατέβαλλε 50 εκατομμύρια στον λογαριασμό 446.71963 Χ στην ελβετική UBS που ανήκει στην εταιρεία ΜΙΕ του εφοπλιστή Ματαντού. Εκείνος μοίρασε το χρήμα ως μεσάζων με τη βοήθεια των Ελβετών τραπεζιτών Οσβαλντ και Λυγινού. Π.χ στην περίπτωση του Αντώνη Κάντα η μίζα πήγε στην τράπεζα Julius Baer στην Σιγκαπούρη και από κεί μπήκαν σε Ίδρυμα για να ξεπλυθούν και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Σε άλλη περίπτωση από την εταιρεία ΜΙΕ του Ματαντού που φέρεται να έκανε το ταμείο της μίζας, μπήκαν 11,5 εκατομμύρια στην Εταιρεία Wilde Force ώστε να φτάσουν στους Έλληνες αξιωματούχους.
Πιο ψηλά τα χρήματα έφταναν με μεσάζοντες πρόσωπα πολιτικής εμπιστοσύνης. Από τα 62 εκατομμύρια, είτε μέσω εταιρειών είτε με μετρητά, ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος φέρεται να διακινεί χρήματα προς τον πρώην υπουργό, ενώ ο τότε επικεφαλής των Ναυπηγείων Σωτ. Εμμανουήλ εμφανίζεται να παίρνει 20 εκατομμύρια.
Για τα συστήματα ΑΣΡΑΝΤ και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων φέρεται να διακινήθηκε μίζα 40 εκατομμυρίων από την εταιρεία STN ATLAS ELEKTRONIK σερ εταιρείες του Έλληνα μεσάζοντα Πάνου Ευσταθίου. Μόνο την περίοδο 2002-2009 από τους λογαριασμούς του Ευσταθίου στην Berclays στην Βρετανία φέρεται να διακινήθηκαν προς Έλληνες αξιωματούχους και αξιωματικούς 18 εκατομμύρια ευρώ.
Τα χρήματα, όπως εξηγεί παραστατικά ο εισαγγελέας, «μεταφέρονταν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δωροδοκηθέντων κρατικών αξιωματούχων ως επί το πλείστον σε τράπεζες της Ελβετίας, προσωπικούς ή αριθμητικούς ή ανήκοντες σε εταιρείες γραμματοκιβωτίων συμφερόντων των αξιωματούχων αυτών».
Σε σχέση με τους αξιωματούχους που φέρονται να δωροδοκήθηκαν, εκτός από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Α. Κάντα, που έχει ομολογήσει τις δωροδοκίες, αναφέρονται και άλλοι: Τον Οκτώβριο του 2000 υποσχέθηκαν στον Π. Νικολαΐδη ως αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΕΒΟ, στο κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει το Δημόσιο, ότι αν υπογράψει την έγκριση για την κατάρτιση της σύμβασης ΕΒΟ – STN Atlas θα του καταβάλουν το ποσό των 438.122 ευρώ. Πράγματι το κατέβαλαν από τις 1.11.2004 ως τις 13.4.2007 μέσω των τραπεζών στην Ελβετία Dresdner, BNP Paribas και μέσω τρίτων προσώπων που εμφανίζονταν ως εντολοδόχοι.
Επίσης ως δωροδοκηθέντες καταγράφονται και οι Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης ως αρχηγός ΓΕΣ (ποσό 265.075 ευρώ), Βασίλης Δημητριάδης από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών (246.255 ευρώ), Ιωάννης Χριστογιάννης από την Επιτροπή αξιολόγησης του ΓΕΣ (98.697 ευρώ), Ευάγγελος Παππάς της Επιτροπής Αξιολόγησης των 54 συστημάτων Stinger (87.625 ευρώ), Ελευθέριος Ψευδοοικονόμου (57.735), αντιπλοίαρχος Γεώργιος Αθανασάκης της Επιτροπής Τεχνοοικονομικής Αξιολόγησης, ο οποίος επίσης εμφανίζεται να δωροδοκήθηκε (211.000 ευρώ) από υπεράκτια του εφοπλιστή του Μιχ. Ματαντού με την επωνυμία Maiandros Holdings και έδρα την Κύπρο. Επίσης δωροδοκήθηκαν οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού Αλέξανδρος Μαδωνής, Παναγιώτης Παπαθανασίου, Κωνσταντίνος Τζιώτης και άλλοι. Για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» κατηγορούνται και οι Γεώργιος Πιντέλας, πρώην στέλεχος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, και Γ. Σκάρλας της ΕΒΟ.
kontranews.gr