Παρά τις εντυπώσεις για «πάγωμα» των επενδύσεων ή και για μείωση των θέσεων των ξένων funds που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της έκρηξης του πολιτικού ρίσκου, εντούτοις οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό δεν σταμάτησαν ούτε μια στιγμή τον τελευταίο χρόνο.
Το αποδεικνύει περίτρανα το μηνιαίο δελτίο του χρηματιστηρίου για το μήνα Δεκέμβριο. Ακόμη και το περασμένο μήνα που τα δημοσιεύματα για το επάρατο Grexit ξαναμπήκαν στη ζωή μας, τα ξένα funds και κυρίως τα αμερικανικά, δεν έπαψαν να αγοράζουν τους «φόβους» των Ελλήνων επενδυτών.
Τα στοιχεία της ΕΧΑΕ που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη για τον Δεκέμβριο δείχνουν ότι «φρέσκα» κεφάλαια 219,11 εκατ. ευρώ μπήκαν στο χρηματιστήριο από το εξωτερικό, πολύ περισσότερα μάλιστα από τα… 41 εκατ. ευρώ του Νοεμβρίου, με την πλειοψηφία να προέρχεται από θεσμικά χαρτοφυλάκια. Τα 154,53 εκατ. ευρώ από τα 219,11 εκατ. ευρώ προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές, και τα 62,72 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα.
Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, οι εισροές από το εξωτερικό ανήλθαν σε 1,357 δισ. ευρώ.
Οι έλληνες επενδυτές από την άλλη είναι σταθεροί πωλητές, με πρώτους τους θεσμικούς επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές εταιρείες) και τις τράπεζες. Το μήνα Δεκέμβριο οι Ελληνες επενδυτές πούλησαν 207,6 εκατ. ευρώ (όσα περίπου αγόρασαν οι ξένοι). Στο 12μηνο μάλιστα οι Ελληνες επενδυτές ρευστοποίησαν μετοχές αξίας 1,265 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο δηλαδή απ’ όσα τοποθετήσαν οι ξένοι (1,357 δισ. ευρώ).
Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω ; Ενα «μάζεμα» διαρκείας των ελληνικών μετοχών από ξένους επενδυτές, παρ’ ότι οι ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν τους τελευταίους μήνες στο ΧΑ, είχαν σαν αποτέλεσμα αλλαγή θέσεων και αποχώρηση αρκετών hedge funds που έπαιξαν τα πρώτα χρόνια της ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ποιοί ξένοι παραμένουν και με ισχυρές θέσεις στο χρηματιστήριο ; Μερικά από τα πιο γνωστά, και με ενεργή συμμετοχή στο μέχρι τώρα ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι τα αμερικανικά Third Point, York Capital Management, Blackstone Group, Paulson & Co, Oaktree Capital Management, Capital Group of Companies, Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group και NCH Capital. Ακολουθούν αρκετά καναδικά όπως Fairfax Financial Holdings, Mackenzie Investments και Public Sector Pension Investment Board, το ισραηλινών συμφερόντων Invel Real Estate Partners και η κινεζική Fosun. Κάποια από τα παραπάνω έχουν ήδη ρευστοποιήσει μικρό μέρος των εν Ελλάδι χαρτοφυλακίων τους.
Από πού προέρχονται
Στο σύνολο των εισηγμένων, η συμμετοχή των ξένων χαρτοφυλακίων δείχνει με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου ότι έριξαν πέρυσι στο χρηματιστήριο ούτε λίγο ούτε πολύ 20,95 δισ. ευρώ έναντι μόνο 12,95 δισ. των Ελλήνων.
Οσο για τη γεωγραφική κατανομή των ξένων επενδυτών, πρωταγωνιστές είναι τα αμερικανικά κεφάλαια με 5,72 δισ. ευρώ (27,3% του συνόλου των ξένων), ακολουθούμενα από τα κεφάλαια με έδρα το Λουξεμβούργο (2,34 δισ. ευρώ), τη Κύπρο (2,2 δισ. ευρώ), τη Βρετανία (2,1 δισ. ευρώ), τη Γερμανία (1,93 δισ. ευρώ), και τα νησιά Καιμάν (746 εκατ. ευρώ). Στην έβδομη θέση βρίσκουμε χαρτοφυλάκια με έδρα την Ιρλανδία (600 εκατ. ευρώ), και ακολουθούν η Ελβετία (547,97 εκατ. ευρώ), ο Καναδάς (499,7 εκατ. ευρώ), ενώ στη δέκατη θέση έχουμε τη Νορβηγία (466,2 εκατ. ευρώ).
tanea.gr