Ο Ευ. Βενιζέλος για τους ισχυρισμούς ΓΑΠ ότι τον υπονόμευσε ενώ κοιμόταν: «Η Ωραία Κοιμωμένη»

papandreou benizelos1«Από περιττές μαγκιές μπορεί να συμβεί το “ατύχημα”» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Για την οργή που υπάρχει στον κόσμο, τον κίνδυνο να βγούμε από το ευρώ αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον ΕΝΦΙΑ, για το αν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το κόμμα Παπανδρέου και όσα του καταλογίζει ο πρώην πρωθυπουργός αλλά και για το τι περιμένει την επομένη των εκλογών μίλησε στο Νίκο Ευαγγελάτο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε μια φράση που θα συζητηθεί. Όταν ρωτήθηκε για όσα έχει πει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι ενώ επέστρεφαν από την δραματική συνάντηση στις Κάννες το 2011 συνωμότησε για την ανατροπή του την ώρα που εκείνος κοιμόταν στο αεροπλάνο είπε γελώντας: «Η Ωραία Κοιμωμένη!»

Για την οργή που υπάρχει στον κόσμο:

«Το 2012 τα πράγματα άλλαξαν γιατί όσα δεν είχαν ειπωθεί το 2009 ειπώθηκαν το 2012 στις διπλές εκλογές. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο η πολιτική που ακολουθούμε πήρε 47% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Η οργή είναι δικαιολογημένη αλλά γιατί να στρέφεται μόνο στο ΠΑΣΟΚ; Αντιλαμβάνομαι την οργή αλλά η οργή δεν πρέπει να μας τυφλώνει. Οταν θα αρχίσει η οργή κατά του ΣΥΡΙΖΑ να δείτε τι έχει να γίνει. Τώρα θα αποδειχθεί η αλήθεια κια θα ξαναγνωριστούμε».

Στο ερώτημα μήπως ήταν καλύτερα να βγούμε από το ευρώ το 2009 είπε:

«Υποστηκαμε πολλές επιπτώσεις για να γλιτώσουμε άλλες χειρότερες. Η επιλογή ήταν να χάσουμε το 30% του ΑΕΠ και σε λίγα χρόνια από τώρα και στο εξής να βγούμε στο ξέφωτο και αυτό που ο καθένας έχει χασει να το κερδίσει στο πολλαπλάσιο. Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα είχαμε χάσει το 90% του ΑΕΠ. Θα ήταν των Ψαρρών η ολόμαυρη ράχη».

Στο ερώτημα τι θα κάνει ως πολιτικός αν ο ΣΥΡΙΖΑ μας πάει στην δραχμή:

«Δεν θα το επιτρέψουμε. Ο κόσμος έχει αγωνίες και φόβους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην εκστρατεία φόβου της ΝΔ με εκστρατεία εφησυχασμού. Γι΄αυτό λέμε τώρα δώστε μας δύναμη για να διατηρήσουμε όσα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».

Στο ερώτημα αν θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Χρειάζονται συναινέσεις και συνεργασίες. Το ιδεώδες θα ήταν να συνεργαζόμασταν όλοι από το 2009. Όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Επιμείναμε και μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επειδή χωρίς το πρώτο κόμμα δεν γίνεται, επειδή του παλιού εκλογικού νόμου παίρνει 50 έδρες μπόνους εμείς θέλουμε να παίξουμε ρόλο».

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταφέρει με ένα μέτωπο να αλλάξει την στάση της Μέρκελ είπε:

«Η σοσιαλδημοκρατία έχει συνεισφέρει στο κοινωνικό κράτος. Όταν τα κόμματα μπαίνουν στην εξουσία, φθείρονται. Το έχουν ζήσει όλα τα κόμματα. Ούτε με έναν ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ούτε με ένας PODEMOS στην Ισπανία αλλάζει την πολιτική των ισχυρών».

Στο ερώτημα αν το μοντέλο που υπάρχει στην Ευρώπη είναι πλέον ξεπερασμένο:

«Η απάντηση μου είναι ότι η Ευρώπη έχει τεράστια προβλήματα. Δεν μπορεί να πορευθεί έτσι. Απλώς έχουμε πει ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή καλύτερο πλαίσιο από το ευρωπαϊκό. Το αλλάζεις όταν συμμετέχεις στους μεγάλους συσχετισμούς. Δεν μπορείς να αλλάξεις την Ευρώπη αν δεν είσαι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η ευρωζώνη είναι διαφορετική από την ΕΕ».

Στο ερώτημα αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ:

«Εγώ δε νομίζω ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε την επιλογή να αμφισβητήσει την παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ. Από λάθος, απο περιττές μαγκιές μπορεί να συμβεί το «ατύχημα». Νομικά δεν μπορεί να σου πει η ευρωζώνη σε βγάζω από το ευρώ αλλά μπορεί να βρεθείς σε κατάσταση που να παρακαλάς να φύγεις για να επιβιώσεις».

Για τον ΕΝΦΙΑ:

«Η τρόικα εμφανίστηκε στην Αθήνα τέλη Αυγούστου και ζητούσε ότι μπορούσε να φανταστεί κανείς σε πρόσθετα μέτρα. Και τους είπα εγώ είναι δυνατόν να μου ζητάτε να παρω αυτά τα μέτρα χωρίς προοπτική; Και δεν το έκανα. Και εκεί ήρθε η ρήξη. Από τις 2 Σεπτεμβρίου που έγινε η συζήτηση και μεσα σε λιγότερο από 45 μέρες πήραμε αλλα 177 δισ δάνειο με νέους όρους και πηραμε το κούρεμα και κάποια μέτρα. τα συνολικά μέτρα που έχουμε πάρει είναι 90 δισ. Το ΕΕΤΗΔΕ έδωσε 1,6 δισ. Όλοι ασχολούνται με το ΕΕΤΗΔΕ! Τότε μας επιτέθηκαν όλοι. Πρώτη και καλύτερη μας επιτέθηκε η αντιμνημονιακή ΝΔ που ήταν στις πλατείες με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή. Εμείς αναγκαστήκαμε να δεχθούμε την ιδέα του ΕΝΦΙΑ που ενώνει όλους τους φόρους των ακινήτων και η εφορία των ακινήτων είναι υπερδιπλάσια με τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είπαμε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μόνιμος. Εμείς έχουμε πει ότι θα πάμε σε ένα νέο φορολογικό σύστημα. Μέχρι τώρα είμασταν πάντα υπο πίεση. Εμείς λέμε να βγούμε από το Μνημονιο και οι αντιμνημονιακοί του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν παράταση.»

Και συνέχισε:

«Λένε ότι δεν πρόκειται να εισπράξουν ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015. Τι θα κάνουν θα αλλάξουν το όνομα του φόρου; Ποιυ θα βρούν τα χρήματα; Εχετε ακούσει την εφιαλτική έννοια που λεγεται δημοσιονομικό κενό; Που θα τα βρουν; Λένε ότι δεν χρειάζεται να τελειώσουμε την διαπραγμάτευση στα όρια που έχουν τεθεί τον Φεβρουάριο θα ζητήσουμε παράταση. Αυτό σημαίνει παράταση του Μνημονίου. Λένε ότι στο όνομα του αντιμνημονιακού αγώνα θα μείνουμε στο Μνημόνιο».

Για τους μικροομολογιούχους:

«Πρέπει να έρθει η στιγμή για να γίνουν κάποια πράγματα. Εγώ ως υπουργός Οικονομικών είχα πει ότι πρέπει να εξαιρέσουμε τους πραγματικούς μικροαποταμιευτές. Δεν μπορέσαμε να το κάνουμε για τους έλληνες κατόχους ομολογων γιατί υπήρχαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εμείς αφού δεν μπορέσαμε να πείσουμε το Γιουρογκρουπ τους είπαμε ότι για κάθε 100 ευρώ που έχουν παίρνουν στο χέρι τους 15 ευρώ ρευστά και 31,5 ευρώ σε νεα ομόλογα του δημοσίου. Το ΙΚΑ σεβάστηκε τις οδηγίες της κυβέρνησης και κέρδισε. Οι μικροομολογιούχοι δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους αλλά αν το έκαναν με την βοήθεια του ΟΔΔΗΧ και των τραπεζων θα κέρδιζαν. Πήγαν στο ΣτΕ και έχασαν. Δεν τους έχουμε ξεχάσει. Θα προσφέρουμε στους μικροομολογιούχους όσα έχουμε προσφέρει και στις τράπεζες».

Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου:

«Υποστήκαμε ένα σοκ όλοι οι Έλληνες. Το θύμα ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μπήκαμε μόνοι μας στην φωτιά χωρίς να ζητήσουμε την βοήθεια του ελληνικού λαού. Κάποιοι άνθρωποι που έφυγαν και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ θα ζήσουν άλλες εμπειρίες τώρα και θα αξιολογήσουν αλλιώς την κατάσταση. θα κάνουμε συνέδριο ριζικής ανανέωσης και ενότητας. Περιλαμβάνει τα πάντα. δεν είμαι ούτε ιδιοκτήτης ούτε κληρονόμος. Δεν θέλω να απαντήσω αν θα χωρούσε ο Παπανδρέου. Υπάρχουν ζητήματα ηθικής τάξης που υπερβαίνουν κάθε κομματική σκοπιμότητα. Είμαστε στο βασίλειο του καιροσκοπισμού και τυχοδιωκτισμού. Το λέω αμλετικά. Εχουμε ζήσει απίθανα φαινόμενα μετακινήσεων. Υπάρχουν θέματα ήθους και ιστορίας και προσβολής των αξιών».

Για το Ποτάμι:

«Έχει ένα συνοθύλευμα στελεχών το οποίο δεν θα μπορέσει να αντέξει. Και στις ευρωεκλογές έστρωσαν το κόκκινο χαλί στο νέο φαινόμενο Θεοδωράκης αλλά εμείς βγήκαμε από πάνω. Εμείς και στις ευρωεκλογές και το 2012 πήραμε στην κάλπη διπλάσιες ψήφους από αυτές που μας έδιναν».

Για την συγκυβέρνηση ως φαινόμενο και την εμπειρία του:

«Τέτοιες σχέσεις δοκιμάζονται στην πράξη και χαλυβδώνουν την συνεργασία. Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Η ΕΡΤ ήταν η πιο δύσκολη στιγμή. Συμφωνήσαμε και υποχώρησε ο Σαμαράς σε πολλά θέματα αλλά υποχώρησε και έφυγε ο Κουβέλης. Η ΕΡΤ ήταν μια αμφισβήτηση του προγραμματικού πλαισίου και της ύπαρξης της κυβέρνησης. Δεν θέλουμε να λένε ότι διεδικούμε θώκους και αξιώματα. Αν δεν είχαμε και την διαπραγμάτευση και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας θα ήταν σήμερα διαφορετικά τα πράγματα.»

Στο ερώτημα πως φαντάζεται την 26η Ιανουαρίου:

«Πρέπει να κατανεμηθούν έτσι οι δυνάμεις ώστε να πάμε στο καλύτερο».

thepaper.gr