Σε συμφωνία έχουν έρθει Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος τόσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για τα πολιτικά στελέχη που θα υπουργοποιηθούν στην κυβέρνηση.
Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής υπουργείο θα αναλάβει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δεν θα ζητήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα τρία με τέσσερα υφυπουργεία θα δοθούν στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Πηγές των ΑΝΕΛ τόνιζαν ωστόσο ότι αυτό που προέχει είναι η διευθέτηση του ζητήματος του ελληνικού χρέους, ενώ επεσήμαναν ότι βάση της συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησης είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης και ότι «οι κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα από την πλευρά των ΑΝΕΛ έχουν ήδη γίνει σεβαστές».
Το κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να είναι μικρό και να απαρτίζεται από δέκα υπουργεία και υπερ-υπουργεία, με το συνολικό αριθμό των κυβερνητικών στελεχών να μην ξεπερνά τους τριάντα.
Συγκεκριμένα, στα πιθανά υπουργεία που αναμένεται να τοποθετηθεί ο Πάνος Καμμένος είναι αυτό της Προστασίας του Πολίτη ή το Ναυτιλίας. Από εκεί και πέρα, στο υπουργείο Οικονομικών οδεύει όπως όλα δείχνουν ο Γιάννης Βαρουφάκης που έχει σαρώσει στη Β΄Αθηνών, με υφυπουργό υπεύθυνο για τον τομέα των Εσόδων τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ στην ομάδα διαπραγμάτευσης εκτιμάται ότι θα μπει η Ράνια Αντωνοπούλου
Χρέη αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, ο οποίος θα μετέχει και στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος που είχε καταρτίσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου με «σφήνα» Καμμένου να τοποθετηθεί ο Θοδωρής Δρίτσας.
Υπουργός Εσωτερικών πιθανολογείται ότι θα πάει ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου της Κουμουνδούρου, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη που προορίζετο για τη θέση εκφράστηκε η επιθυμία να συνεχίσει να συνεισφέρει από το μετερίζι της Ευρωβουλής.
Το κενό που δημιουργείται στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου με τη μετακόμιση Σκουρλέτη εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής του Ριζοσπάστη, Θανάσης Καρτερός.
Στο υπερ -υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί ο κ. Σταθάκης, μέχρι πρότινος τομεάρχης Ανάπτυξης, ενώ για το χαρτοφυλάκιο Εργασίας παίζουν τα ονόματα του Δημήτρη Στρατούλη και του Αλέξη Μητρόπουλου.
Στο υπουργείο Εξωτερικών προβάδισμα δείχνει να έχει ο Νίκος Κοτζιάς με υφυπουργό τη Νάντια Βαλαβάνη.
Πανίσχυρος υπουργός Επικρατείας θα είναι ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και μέχρι πρότινος διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, Νίκος Παππάς.
Για το υπουργείο Πολιτισμού έντονα ακούγεται το όνομα του Κ. Τσουκαλά, ο οποίος παίζει και για το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ακούγεται το όνομα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Σταύρου Κοντονή, ενώ ο Ν. Βούτσης θα είναι πιθανότατα ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.
Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Π. Κουρουμπλή.
Τέλος, για επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ακούγονται τόσο το όνομα της κυρίας Λούκα Κατσέλη, όσο και αυτό του Γιάννη Μηλιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον Αλέξη Τσίπρα έχει κατατεθεί πρόταση από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ του Παναγιώτη Λαφαζάνη να μην μετέχουν με πολιτικά στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα, πράγμα το οποίο μένει να αποδειχθεί το πρωί της Τρίτης, όταν και θα ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
tribune.gr