Προαναγγελία αλλαγής του εκλογικού νόμου

eklogesΈχοντας πίσω του το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικ. Ανασυγκρότησης Ν. Βούτσης έκανε λόγο για αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν χωρίς χρηματοδότηση. «Δεν θα σας γυρίσουμε την πλάτη, όπως εγώ τώρα», ανέφερε χαριτολογώντας και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές θα γίνουν με μελέτη και σχέδιο στο οποίο θα συμφωνήσουμε». «Έγιναν πράγματα πολύ σοβαρά αυτά τα τέσσερα χρόνια», είπε, τα οποία «η εντολή του λαού θέλει να σταματήσουν» και πρόσθεσε ότι η εντολή που έχουμε όλοι μας είναι «ριζικά, ριζοσπαστικά, με ρίσκα, αλλά και με ηπιότητα, αξιοκρατία, ισονομία και διαφάνεια να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο και να σταματήσουμε τη φτωχοποίηση».

Στις προθέσεις της κυβέρνησης, επισήμανε, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου τονίζοντας ωστόσο ότι το θέμα θα αναλυθεί από τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. «Δεν μπορεί να λέει ο καθένας από πριν τι θα κάνει», τόνισε, «όχι γιατί δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις μας, αλλά γιατί πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρτης και να γίνουν όλα μέσα από τη Βουλή», πρόσθεσε.

Ομογενείς, 18άρηδες

Η ψήφος των 18άρηδων και των ομογενών είναι δύο θέματα άμεσης προτεραιότητας, σημείωσε, απευθυνόμενος στον υπηρεσιακό υπουργό Μιχ. Θεοχαρίδη, τον οποίο συνεχάρη για τη διεξαγωγή των εκλογών. H Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει δεσμευτεί για ελληνική ιθαγένεια σε όσα παιδιά μεταναστών έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, ανέφερε ότι «η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι ζήτημα ιδεολογικό, αλλά ανθρωπιστικό, κανονιστικό, θεσμικό και ευρωπαϊκό, που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό και ορθολογισμό». Συμπλήρωσε ότι θα γίνουν προσπάθειες για τη βελτίωση της αντιμετώπισης του θέματος των προσφύγων αλλά και των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καταδίκες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο απερχόμενος υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος χαρακτήρισε θετική την επανένωση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικ. Μεταρρύθμισης εφόσον με τον διαχωρισμό «είχαμε δύο παράλληλα Δημόσια».

kathimerini.gr