Συνδυαστικά, με μια σειρά από μέτρα που θα στηρίζουν τις επιχειρήσεις σε επίπεδο φορολόγησης, στα ασφαλιστικά ζητήματα, αλλά ακόμα και τραπεζικές διευκολύνσεις, θα προχωρήσει το μέτρο της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, από 586 ευρώ που είναι σήμερα.
Μάλιστα, θα έχει προηγηθεί η επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η διαδικασία της μετενέργειας, αλλά και οι διατάξεις που αφορούν τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Με χθεσινές δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει όμως πρώτα διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, κάτι που σημαίνει ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι επιχειρηματίες να μην αιφνιδιαστούν. Στόχος είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, ακόμα και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών, σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή η αύξηση των μισθών, χωρίς να προκύψουν νέες απολύσεις. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης φάνηκε να γνωρίζει ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν μεγάλες επιχειρήσεις, που επεδίωξαν να επιβάλλουν στους εργαζόμενους χαμηλότερους μισθούς, μέσω της υπογραφής νέων συμβάσεων, κάτι που το υπουργείο Εργασίας θεωρεί εσφαλμένη κίνηση.
Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχουν ηλικιακές διαφοροποιήσεις, άρα όλοι θα μεταβούν στα 751 ευρώ. Μάλιστα, τόνισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολλές ταχύτητες εργαζομένων», όπως γίνεται σήμερα. Ας σημειωθεί ότι, με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ ή 511 ευρώ για νέους έως 25 ετών, αμείβονται 137.103 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Εάν όμως σε αυτούς προστεθούν και όσοι επηρεάζονται από τον κατώτατο μισθό (πχ εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης ή με μπλοκ παροχής υπηρεσιών), τότε υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 άτομα, αμείβονται με όρους κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, φαίνεται να έχει αντιληφθεί τη δυσκολία που θα υπάρξει στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να απορροφήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού και προτίθεται να προωθήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή, μόνο σε συνδυασμό με μέτρα που θα μειώνουν φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις.
Για το ασφαλιστικό, ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ούτε θα κοπεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), σε όσους το λαμβάνουν. Επίσης, θα σταματήσει η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, που προκάλεσε οριζόντιες περικοπές σε 1.070.000 επικουρικές συντάξεις, κατά 5,2% τον περασμένο Ιούλιο.
Για το σκέλος των ομαδικών απολύσεων, ο νέος υπουργός Εργασίας, προανήγγειλε ότι το όριό τους, από το 5% που βρίσκεται σήμερα, θα υποχωρήσει στο 2%, δηλαδή στα επίπεδα που ήταν προ μνημονίων. Επίσης, θα επανέλθει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση στα προ μνημονίου επίπεδα, που σήμερα είναι, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας, έως έξι μήνες. Ταυτόχρονα, θα ρυθμιστεί και το καθεστώς με το ύψος της αποζημίωσης που χορηγείται σε περίπτωση απόλυσης, καθώς σήμερα, από 16 έτη προϋπηρεσίας και άνω, η αποζημίωση παραμένει σχεδόν ίδια.
dikaiologitika.gr