Ντεϊσελμπλούμ: «Η Ελλάδα να ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος» – η Αθήνα απέρριψε ως «παράλογο» το σχέδιο

ntaiselmpourgkΣοβαρή διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της επήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να απορρίπτει κείμενο που παρουσιάστηκε ως προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ζητούσε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ επέμεινε ότι μόνη λύση είναι να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως το τέλος της εβδομάδας.

Η συνεδρίαση, που διήρκεσε λιγότερο από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο πριν από τις 8 μ.μ.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δημιουργία νέου προγράμματος», προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί του Eurogroup αισθάνθηκαν ελαφρά αίσθηση απογοήτευσης για την έλλειψη σαφήνειας από την Αθήνα».

«Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Χρειάζεται κατηγορηματική δέσμευση από την Ελλάδα» πρόσθεσε ο Ντεϊσελμπλούμ και συνέχισε λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα πρέπει να προέρχεται από τις ελληνικές Αρχές για να ζητήσουν παράταση. Εχουμε αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι».

Η άρνηση της Αθήνας

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» είχε πει νωρίτερα ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Στις 7 μ.μ. πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για «ριζική υπαναχώρηση» από τη συμφωνία του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη.

Αναφερόμενες σε κείμενο που παρουσίασε στο Eurogroup από τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ως «προσχέδιο ανακοίνωσης» οι ίδιες πηγές μίλησαν για «παράλογο» και «μη αποδεκτό» κείμενο.

«Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος έφυγε από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν τον χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα» επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Πάντως, μετά την απόρριψη του κειμένου, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης».

Τι έλεγε το κείμενο που απέρριψε η Ελλάδα

Το επίμαχο κείμενο που απέρριψε η Αθήνα ανέφερε ότι «η Ελλάδα θα ζητήσει εξάμηνη παράταση του Μνημονίου».

Στο κείμενο αυτό το Eurogroup καλούσε την Ελλάδα «να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες».

«Οι ελληνικές Aρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι ελληνικές Aρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό» αναφέρεται στο έγγραφο.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για τα συμφωνηθέντα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που φέτος είναι 3% και του χρόνου 4,5% ενώ η Αθηνά ζητά να πέσουν στο 1,5% Επίσης γίνεται αναφορά στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά Εργασίας, το Ασφαλιστικό αλλά και την προώθηση του Προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Το παρασκήνιο

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε κάποιο σχόλιο προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Αίσθηση προκάλεσε η πληροφορία που μετέδωσε μέσω του Twitter ο προϊστάμενος του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ότι το Eurogroup άρχισε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη!

«Πηγή στο δωμάτιο επάνω λέει ότι το Eurogroup ξεκίνησε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. “Ακόμη δεν είναι εδώ”, είπε αξιωματούχος» έγραψε ο Σπίγκελ λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα.

Η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από άλλη πηγή. Δέκα λεπτά αργότερα ο Σπίγκελ επανήλθε με νέο tweet, γράφοντας: «Φαίνεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης μόλις έφτασε στη συνεδρίαση του Eurogroup».

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένετο να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συμφωνία επί της αρχής.

«Χρειαζόμαστε μια απόφαση επί της αρχής που να αναφέρει ότι η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη ή ένα πρόγραμμα εντελώς νέο, ή ότι θέλει να συνεχίσει χωρίς κανένα πρόγραμμα, κάτι που μου φαίνεται το λιγότερο πιθανό», τόνισε μία από τις πηγές.

Η όποια απόφαση ληφθεί θα ληφθεί «χωρίς πολλές λεπτομέρειες», αφήνοντας απροσδιόριστους τους δημοσιονομικούς στόχους για την Αθήνα.

Σε περίπτωση αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας, θα οργανωθεί νέα συνάντηση της Ευρωομάδας «αρκετά γρήγορα», σύμφωνα με τις πηγές.

Σόιμπλε: «Οσο η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα δεν σκέφτομαι εναλλακτικές επιλογές»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα τη Δευτέρα.

«Με αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχει ενισχυθεί η αισιοδοξία μου» είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους.

«Οσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να σκεφτώ εναλλακτικές επιλογές», πρόσθεσε.

«Το πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να εκπληρωθεί κι αν ο χρόνος γι’ αυτό δεν αρκεί – εφόσον θέλουν να το εκπληρώσουν – μπορούμε να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητά η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είπε, δεν είναι ο μόνος.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε προφανώς κάποια αποτελέσματα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της.

Οπως είπε, «δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά θέμα απόφασης της Ελλάδας: τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».

«Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, αλλά είμαστε ανοικτοί για τις εκθέσεις που θα λάβουμε», δήλωσε ο Σόιμπλε.

Σαπέν: «Η σωστή λύση είναι επέκταση του προγράμματος»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα τώρα είναι να ζητήσει επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

«Η σωστή λύση για την Ελλάδα είναι να επεκτείνει το σημερινό πρόγραμμα για την ώρα» είπε ο Σαπέν.

Ντομπρόβσκις: «Να πάμε σε παράταση του προγράμματος»

Υπέρ μια εξάμηνης επέκτασης, ώστε η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές να έχουν αρκετό χρόνο για να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για να πάμε μπροστά είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο επίτροπος είπε ότι η παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μερικούς μήνες μέχρι μισό χρόνο, αλλά ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να δείξουν ότι είναι πρόθυμες για κάτι τέτοιο.

Ο Βλ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά.

«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου» ανέφερε.

«Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα» συνέχισε ο λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Μοσκοβισί: «Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ»

«Υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, είναι οι αρχές επί των οποίων θα εργαστούμε, με τη βούληση να φτάσουμε σε μια συμφωνία και να προχωρήσουμε σε μία νέα φάση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, η Κομισιόν εργάζεται επί ενός μόνου σεναρίου, να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία, που θα ανοίξει τον δρόμο για αυτήν τη νέα φάση στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια αποφασιστική συνεδρίαση, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη, με κοινή συνισταμένη την επιθυμία όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. Συμπλήρωσε δε ότι είναι, επίσης, θεμελιώδες, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αλληλεγγύη από την Ευρωζώνη προς την Αθήνα, σ’ ένα πρόγραμμα που ο κοινοτικός επίτροπος αρνήθηκε να το χαρακτηρίσει ως πρόγραμμα λιτότητας.

Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία επιθυμεί ορισμένες αλλαγές, τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως τα κοινωνικά προγράμματα, μια πιο αποτελεσματική φορολογική διοίκηση, αλλά και πολλές μεταρρυθμίσεις κοινού ενδιαφέροντος, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επ’ αυτών των θεμάτων θα συζητήσουμε, είπε ο γάλλος επίτροπος, ο οποίος προεξόφλησε, πάντως, ότι θα είναι μια δύσκολη συνεδρίαση.

Ντε Γκίντος: «Τα δάνεια να αποπληρωθούν στο ακέραιο»

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουί Ντε Γκοίντος ανέφερε ότι «όπως ο Βαρουφάκης έτσι και εμείς έχουμε μια κόκκινη γραμμή. Η δική μας κόκκινη γραμμή είναι ότι τα δάνεια των Ελλήνων πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα»

«Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα. Εκτός από χρόνο, χρειάζονται και χρήματα», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Σέλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν μπορεί απλώς να αναμένει ότι θα λάβει έξι μήνες χρονικό περιθώριο προκειμένου να διαμορφώσει ένα νέο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς χρόνο, όπως υποστηρίζει η νέα κυβέρνηση, αλλά και χρήματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, μιλώντας στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF.

Απέκλεισε κούρεμα χρέους και πρόσθεσε ότι ναι μεν μπορούν να συζητηθούν μικρές αλλαγές στο μνημόνιο, αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα, αν δεν ολοκληρωθεί το τρέχον.

«Τίποτα από ό,τι συνέβη μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν μπορεί να θεωρηθεί “ανακάλυψη” για την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Μάικλ Νούναν, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει από την ελληνική πλευρά να θέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της. «Σήμερα θα ανακαλύψουμε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει πέσει στο τραπέζι» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ είπε ότι θα χρειαστεί κι άλλο Eurogroup για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και να βρεθεί λύση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας Ριμάντας Σάτζιους, που αποτελεί και το νεότερο μέλος της ευρωζώνης, εμφανίστηκε πιο θετικός. «Είμαι σε θετική διάθεση σήμερα» δήλωσε.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Mάικλ Νούναν ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια.

«Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα» ανέφερε ο κ. Νούναν και σημείωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.

Σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο κ. Νούναν ανέφερε πως η συζήτηση εγείρει ορισμένα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι η επέκταση του προγράμματος είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος» δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε να υπάρξει επέκταση του προγράμματος και διαπραγμάτευση επί ενός νέου προγράμματος προς το καλοκαίρι.

tanea.gr