Σκληρή μάχη για την επίτευξη του βασικού στόχου περί μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος – Επιμένει η ελληνική πλευρά για εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις
Με τις ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων να είναι συνεχείς καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει από στιγμή σε στιγμή το αίτημα για την παράταση της δανειακής σύμβασης προσβλέποντας στα δύο επόμενα βήματα: άμεση σύγκλιση εντός της ημέρας του Euroworking Group και προετοιμασία του εδάφους προκειμένου η συμφωνία για την εξάμηνη (ή 4μηνη παράταση που σημαίνει νέα πίεση τον Ιούνιο για την κάλυψη των ομολόγων της ΕΚΤ του Ιουλίου και του Αυγούστου) παράταση, να κλείσει αύριο σε συνεδρίαση του Eurogroup η οποία μπορεί να γίνει και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ζητούμενο είναι να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέψει στην ελληνική πλευρά να πάρει την παράταση στη δανειακή σύμβαση, μένοντας όμως μακριά από τα μέτρα – κυρίως τα δημοσιονομικού χαρακτήρα – που προβλέπει το μνημόνιο. Το «κλειδί» βρίσκεται στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για 1,5% του ΑΕΠ ο στόχος πέφτει περίπου κατά 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα, αυτομάτως να φεύγει από τη μέση η έννοια του «δημοσιονομικού κενού» που οδήγησε την προηγούμενη κυβέρνηση και στη σύνταξη του περίφημου email Χαρδούβελη. Επίσης, με τον «αέρα» των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξασφαλίζεται στην ελληνική πλευρά χρόνος ώστε να καλυφθούν οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει στον προϋπολογισμό κυρίως λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλούν οι ανοικτές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Η Ελλάδα φαίνεται να εξασφαλίζει τη μη επάνοδο της τρόικας ενώ χαρακτηριστικό είναι και το χθεσινοβραδινό tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη ο οποίος επικαλείται δήλωση Γιούνκερ σύμφωνα με την οποία «οι υπουργοί πρέπει να μιλούν με υπουργούς και όχι με υπαλλήλους».
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων η ελληνική πλευρά θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε «να μην πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του κράτους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές και να προχωρά σε κινήσεις συμφέρουσες για το δημόσιο συμφέρον» όπως είναι η θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ενώ στα εργασιακά επίσης το ζητούμενο είναι να ανοίξει η συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της περιόδου «γέφυρας» (εξ’ου και το ελληνικό αίτημα για άνοιγμα των συζητήσεων από Σεπτέμβριο και σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας).
Αν και το επιθυμητό είναι η συμφωνία να κλείσει μέχρι αύριο –ώστε να υπάρχει χρόνος επικύρωσης της συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και ειδικά αυτά που εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο (π.χ Φινλανδία), αρμόδιες πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο μικρής χρονικής παράτασης ειδικά αν φανούν ευδιάκριτα σημεία σύγκλισης. Με νωπή την ανανέωση του προγράμματος ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και την αύξηση του ποσού έστω και με το… σταγονόμετρο (σ.σ ο πήχης ανέβηκε στα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο ώστε να καλύπτονται οι απώλειες από τις αναλήψεις χωρίς όμως να υπάρχουν περιθώρια για αγορά εντόκων γραμματίων έκδοσης του ελληνικού δημοσίου από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών), η ρευστότητα των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη μέχρι το τέλος του μήνα ενώ η χρηματοδότηση μέσω ELA μπορεί να συνεχιστεί και μετά το τέλος του μήνα ειδικά αν υπάρχει σύγκλιση.
Τεράστιο κεφάλαιο, παραμένει η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών. Οι πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα δίνονται με το… σταγονόμετρο. Στο τραπέζι υπάρχει το ελληνικό αίτημα να επιτραπεί η έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί αν αυτό μπορεί να γίνει δεκτό από την άλλη πλευρά ή αν αυτή θα επιμείνει μέχρι τέλους στη γνώριμη διαδικασία της αξιολόγησης και της αποδέσμευσης της επόμενης δόσης.
Πάντως, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, η κατάθεση νομοσχεδίων που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις μετατίθεται χρονικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που περιλαμβάνει –για πρώτη φορά- και το κούρεμα κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο, αν και παρουσιάστηκε αναλυτικά, θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ μένει να φανεί αν θα σταλεί τελικώς στη Βουλή εντός της ημέρας το νομοσχέδιο με τις πρώτες αλλαγές στο ασφαλιστικό (π.χμη περικοπή επικουρικών συντάξεων, κατάργηση νέου τρόπου υπολογισμού κύριων συντάξεων κλπ).
thetoc.gr