Παπαδημούλης: Η Κομισιόν στηρίζει την ανάπτυξη και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου

papadimoulis1Τη στήριξη της Κομισιόν στις προσπάθειες για την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, εξέφρασε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Corina Cretu, σύμφωνα με απάντηση που απέστειλε στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, μετά από σχετική ερώτηση.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του έθετε το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου του Εθνικού Κτηματολογίου, για το οποίο «η Ελλάδα διεκδικεί 220 εκατ. ευρώ (μέσω διαφόρων προγραμμάτων) από το ΣΕΣ 2014-2020», ζητώντας από την Κομισιόν να πληροφορηθεί κατά πόσο ισχύουν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αντιρρήσεις της, σχετικά με τη «διάθεση του συνόλου των πόρων που έχουν ζητηθεί», από την ελληνική πλευρά.

Στην απάντησή της η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κα. Cretu, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ύψος των εγκεκριμένων κοινοτικών πόρων, τονίζει ότι «Η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου», καθώς επίσης, ότι «Στο πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, μεγάλο έργο εθνικού κτηματολογίου προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία» που εγκρίθηκε με απόφαση της Επιτροπής στις 18 Δεκεμβρίου 2014. Η ανάπτυξη της υποδομής και των ψηφιακών υπηρεσιών για την καταχώριση και τη διαχείριση ακινήτων εντάσσεται στις επενδυτικές προτεραιότητες του παρόντος προγράμματος».

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-010775/2014 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)

Θέμα: Ολοκλήρωση Εθνικού Κτηματολογίου μέσω ΣΕΣ 2014-2020

Το Εθνικό Κτηματολόγιο αποτελεί, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, το «μεγαλύτερο μεγάλο έργο της χώρας». Πρόκειται για την κτηματογράφηση του υπολοίπου 65% της χώρας, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2020 και για την οποία η Ελλάδα διεκδικεί 220 εκατ. ευρώ (μέσω διαφόρων προγραμμάτων) από το ΣΕΣ 2014-2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη διάθεση του συνόλου των πόρων που έχουν ζητηθεί και προκρίνει μόνο ένα μέρος αυτών, τα 83 εκατ. ευρώ που έχουν προταθεί για ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία).

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια επένδυση τεράστιας σημασίας για την ανάπτυξη, την ασφάλεια δικαίου, την προστασία του περιβάλλοντος και θα έχει μεγάλο κόστος στην οικονομία και την κοινωνία αν δεν ολοκληρωθεί, ερωτάται η Επιτροπή:

  • Έχει όντως αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση μιας τόσο θεμελιώδους υποδομής;
  • Εάν ναι, σχετίζονται αυτές οι αντιρρήσεις με το «κακό παρελθόν» του κτηματολογίου, αφού η Ελλάδα είχε τη δεκαετία του ’90 κληθεί να επιστρέψει περί τα 100 εκατ. ευρώ κοινοτικών πόρων και έχει αρνηθεί έκτοτε να χρηματοδοτήσει ευθέως προγράμματα κτηματογράφησης;
  • Έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική πλευρά ότι το κτηματολόγιο είναι σε απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους;

Απάντηση της κ. Cretu εξ ονόματος της Επιτροπής (11.2.2015)

Η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάπτυξη και ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων προτεραιότητας που δημιουργήθηκε από κοινού με την Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν το έργο έως το 2020. Στο πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, μεγάλο έργο εθνικού κτηματολογίου προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία», που εγκρίθηκε με απόφαση της Επιτροπής στις 18 Δεκεμβρίου 2014. Η ανάπτυξη της υποδομής και των ψηφιακών υπηρεσιών για την καταχώριση και τη διαχείριση ακινήτων εντάσσεται στις επενδυτικές προτεραιότητες του παρόντος προγράμματος.