«2o Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο» από 15 έως 18 Απριλίου

Οργάνωση: Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας

anoiksiatiko sxolio1H Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) έπειτα από την περσινή μοναδική βιωματική εμπειρία οργανώνει το 2ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο για εκπαιδευτικούς από την Πελοπόννησο και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Σχολείο της Φύσης θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2015 για 150 εκπαιδευτικούς και θα φιλοξενηθεί στις κατασκηνώσεις του Δήμου Καλαμάτας στην Αγία Μαρίνα στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 1.400 μ. Η οργάνωση γίνεται με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, τοπικών συλλόγων, φορέων και εθελοντικών ομάδων της Μεσσηνίας. Επίσης με τη βοήθεια δεκάδων εκπαιδευτικών, εθελοντών και φίλων του Σχολείου της Φύσης.

Σε ανακοίνωσή της η Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου αναφέρει ότι:

«Το 2ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες να ανακαλύψουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του τόπου μας, να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να αναπτύξουν μια βιωματική σχέση με τον Ταΰγετο. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες θα προσεγγίσουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και θα βιώσουμε τις τοπικές συνθήκες και εμπειρίες που αξιοποιούν τα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά και γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα σε ποια πεζοπορική διαδρομή θα πάρουν μέρος και σε ποιο από τα 30+2 βιωματικά εργαστήρια θα συμμετέχουν, με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Παράλληλα θα γίνονται και παρεμβάσεις – εισηγήσεις και δράσεις για τα παιδιά του σχολείου της φύσης. Τα παραπάνω θα συντονίζουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ 50 εκπαιδευτές.

Το ανοιξιάτικο σχολείο της φύσης θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15 Απριλίου το μεσημέρι στις 16:00 (12:30-15:00 ξενάγηση στην πόλη και οργανωμένες δραστηριότητες) και θα τελειώσει το Σάββατο 18 Απριλίου, στις 15:00 το μεσημέρι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Θα φιλοξενηθούμε στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας του Δήμου Καλαμάτας, που ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Αυτές διαθέτουν 16 ευρύχωρα σπιτάκια με κρεβάτια (απλά και κουκέτες), στα οποία θα υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης (φορητά καλοριφέρ). Οι κατασκηνώσεις διαθέτουν επίσης μαγειρείο (μάγειροι θα ετοιμάζουν το φαγητό καθημερινά) και τραπεζαρία (με δυνατότητα θέρμανσης) χωρητικότητας 200 ατόμων, τουαλέτες και ντουζιέρες με πολύ ζεστό νερό, ανοιχτό αμφιθέατρο και αρκετούς κοινόχρηστους χώρους.

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ

σλίπινγκ μπαγκ − ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ (υπάρχει δυνατότητα να προσφερθούν σλίπινγκ μπαγκ για όσους δυσκολευτούν να βρουν και εφόσον το δηλώσουν στην αίτησή τους)

κουβέρτα μάλλινη

σεντόνια, μαξιλάρι, μαξιλαροθήκη, πετσέτες

προσωπικά είδη υγιεινής

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συμπληρώστε ηλεκτρονικά την αίτηση συμμετοχής για το Σχολείο της Φύσης.

https://docs.google.com/forms/d/17FmGDHye-ig0BfSrFHmkhXzfDqR8S_vScV5KPNkkCEo/viewform

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συμπλήρωση αίτησης συμμετοχής και αποστολή έως το Σάββατο 5 Απριλίου.

Κόστος συμμετοχής είκοσι (20) ευρώ το άτομο για όλες τις ημέρες (φαγητό, λειτουργικά έξοδα, μεταφορά στα χωριά κτλ.) και για τα παιδιά έως 18 ετών η συμμετοχή είναι 15 ευρώ. Για δύο μέρες 15 ευρώ το άτομο, για μια ημέρα 10 ευρώ.

Η κατάθεση των 20 ευρώ θα γίνει στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στον παρακάτω αριθμό λογαριασμού της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου: 788/896329-03 (δικαιούχοι: Πλακονούρη Διονυσία, Στραβάκου Ελένη).

Αποστολή της απόδειξης της παραπάνω κατάθεσης, που θα φαίνεται με ευκρίνεια το όνομά σας έως το Σάββατο 5 Απριλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση peekpe.pel@gmail.com

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συμμετοχή σας στο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ με την αίτησή σας και την κατάθεση των 20 ευρώ.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Με ελεύθερη περιήγηση σε διαμορφωμένη πεζοπορική διαδρομή, περιβαλλοντικό μονοπάτι στα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα και στους νερόμυλους, εξερευνήσεις με ντόπιους σε «μυστικές» διαδρομές, παρατήρηση, μελέτη και σύγκριση του δάσους που αναγεννιέται έπειτα από την πυρκαγιά και των μεσογειακών οικοσυστημάτων, εργαστήρια με υλικά της φύσης, αναγνώρισης των βοτάνων της περιοχής και των θεραπευτικών ιδιοτήτων τους, εργαστήρια γευσιγνωσίας, οικοτεχνίας, παραγωγής αλοιφών, δημιουργία τοπικών συνταγών με προϊόντα και παρασκευάσματα που παράγονται στην περιοχή, αναγνώρισης της χλωρίδας, αστρονομίας και αστροπαρατήρησης, φυσικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, εργαστήρια κίνησης, χορού, Τάι Τσι Τσουάν, δημιουργικής γραφής και θεατρικής έκφρασης, παραμυθιών, φωτογραφίας και αυτοσχεδιασμών, οργανωμένων διαδρομών στα χωριά του Ταϋγέτου και προσέγγιση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος,  της τοπικής λαϊκής κουλτούρας (τοξωτά γεφύρια, νερόμυλοι, μαγιοβότανα, ιστορικά μνημεία, καρναβάλι της Νέδουσας-αυθεντικό αγροτικό δρώμενο, μουσικά όργανα, χορούς και τραγούδια) κτλ.

Μαζί μας θα είναι ως συντονιστές των εργαστηρίων επιστήμονες, στελέχη της Π.Ε. και εκπαιδευτικοί με εμπειρία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μέλη φορέων, τοπικών συλλόγων και Μ.Κ.Ο., που εθελοντικά ΟΛΟΙ θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

«Γνωριμία με τα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα στον Ταΰγετο»

«Γύρνα φτερωτή του μύλου…»

Κάτοικοι της περιοχής, Γιάννης Λύρας

Διαδρομή σε περιβαλλοντικό μονοπάτι με στάσεις στα πέτρινα γεφύρια του ποταμού Νέδοντα και επίσκεψη σε νερόμυλο της περιοχής για να… αλέσουμε σιτάρι, αν τα καταφέρουμε!

« Πορεία… στον Ταΰγετο»

Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας

Πεζοπορία στην καρδιά του Ταϋγέτου με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας.

«Ατενίζοντας τρεις νομούς από τα σύννεφα»

Μιχάλης Βλάχος, Βούλα Λεβεντοπούλου, εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης

Μια μικρή πεζοπορική και φυτολογική δασική διαδρομή με κατάληξη μια απίστευτη θέα, διάρκειας 2 ωρών.

«Ανακαλύπτοντας τις ομορφιές του βουνού»

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Σ.Π.Ο.Κ.) «Ευκλής»

Μετά το τέλος της πεζοπορίας θα ακολουθήσει από τον εκπαιδευτικό (πολιτικό επιστήμονα, ιστορικό) και έφορο πεζοπορίας του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Σ.Π.Ο.Κ.) «Ευκλής» Παναγιώτη Ανδριανόπουλο μια πολύ σύντομη τοποθέτηση-προβληματισμός με τίτλο «Οι πεζοπορικές διαδρομές ως πεδίο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εναλλακτικής σχολικής εκδρομής». Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ

Οργανωμένες διαδρομές στα χωριά του Ταϋγέτου Αρτεμισία και Αλαγονία και προσέγγιση του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και της τοπικής λαϊκής κουλτούρας… με όλες τις αισθήσεις!