Σε “καλό κλίμα συνεργασίας, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας”, διεξάγονται οι συζητήσεις για την έγκριση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων. Τι αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Brussels Group για την ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, ανέφεραν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σημειώνουν ότι οι συζητήσεις γίνονται σε “καλό κλίμα συνεργασίας, χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και σημεία διαφωνίας”.
Οι συζητήσεις θα διακοπούν σήμερα Σάββατο και θα συνεχιστούν την Κυριακή, προκειμένου να καμφθούν τα σημεία τριβής, καθώς ο χρόνος πιέζει. Από την άλλη, από τις Βρυξέλλες φαίνεται να υπάρχει διάθεση πίεσης προς σκληρότερα μέτρα, όπως στο ασφαλιστικό.
Η λίστα οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι η επεξεργασμένη και κοστολογημένη λίστα προβλέπει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2015 και περιλαμβάνει μέτρα που – αν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης – μπορεί να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
Πιο αναλυτικά, πηγές της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνουν πως τα 3,2 δις ευρώ θα προκύψουν από μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι στις διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.) από τον έλεγχο στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ, από την λοταρία των αποδείξεων, αλλά και από τις άδειες για τα μέσα ενημέρωσης.
Σημειώνεται πως εκτός από το “σαφάρι” για τα 3,2 δις υπάρχει και το “πακέτο Γιούνκερ” ύψους 2,2 δις ευρώ που θα ενισχύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση.
Με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου το 2015 στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που άφησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ η ανάπτυξη θα είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.
Την ίδια στιγμή η χώρα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,7 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα, ενώ στη συνέχεια πρέπει να αποπληρώσει στις 9 Απριλίου σχεδόν 450 εκατ. ευρώ για δάνειο που πήρε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στα μέσα Απριλίου πρέπει να αποπληρώσει 2,4 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων που λήγουν.
Υπενθυμίζεται, πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότηση, από ίδιους πόρους και εσωτερικό δανεισμό.
Την Κυριακή θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο, αλλά και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ την Τετάρτα διεξαχθεί τη θο κρίσιμο Eurogroup που θα κρίνει την ελληνική χρηματοδότηση.