Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος προς τον Υπουργό Υγείας για τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει:
“Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζουν το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμάτας. Γονείς και κηδεμόνες πληροφόρησαν τους υπευθύνους τομεάρχες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και εμένα προσωπικά, ότι οι μαθητές των προηγούμενων σχολικών ιδρυμάτων έχουν σχετικά χαμηλό βαθμό αυτονομίας και χρειάζονται συστηματική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό.
Στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, όμως, το οποίο παρουσιάζει σημαντική ανομοιογένεια των μαθητών σχετικά με τις ανάγκες τους, υπηρετούν μόνο 5 μόνιμοι δάσκαλοι και 3 νηπιαγωγοί. Το προσωπικό αυτό δεν επαρκεί για την σωστή λειτουργία του σχολείου. Επιπλέον, δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός και πρόβλεψη, αφού κατ’ επανάληψη, η έναρξη των σχολικών ετών γίνεται χωρίς το απαιτούμενο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, κιόλας, ότι η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών από τις Περιφέρειες μας καταγγέλλεται ότι εμπεριέχει και αδιαφανείς διαδικασίες.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα, είναι η χορήγηση εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού αναπηρίας (20-35%) σε παιδιά και άτομα με αναπηρία με Δείκτη Νοημοσύνης (ΔΝ) από 45 έως 60 (μέτρια νοητική καθυστέρηση). Με τη χορήγηση αυτού του χαμηλού ποσοστού η Πολιτεία, ουσιαστικά, δεν αναγνωρίζει τις πολύ σοβαρές δυσκολίες, που παρουσιάζουν τα άτομα της μέτριας νοητικής καθυστέρησης, αφήνοντας τις οικογένειες αυτές μόνες τους και τα ΑμεΑ τέκνα τους αβοήθητα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν αρκετές φορές υπογραμμίσει την ανάγκη να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και στα παιδιά αυτά να χορηγηθεί, τουλάχιστον, ποσοστό αναπηρίας 67%, όπως επίσης, είναι ανάγκη να γίνει εφικτό, ένα παιδί με Δ.Ν. 45 ( στο όριο ), να εντάσσεται στην κατηγορία 67%, ακόμα κι αν ο Δ.Ν. του δεν είναι μικρότερος, αλλά ίσος του 45.
Τα παραπάνω προβλήματα, γνωρίζουμε κιόλας, ότι δεν αφορούν μόνο στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, αλλά δυστυχώς, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, σε όλα τα Ειδικά Σχολεία της χώρας.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς Ειδικών Εκπαιδευτικών και Ειδικού βοηθητικού προσωπικού στο Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας αλλά και σε όλα τα Ειδικά Σχολεία της χώρας για το επόμενο σχολικό έτος;
- Θα τροποποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων την διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών Ειδικών Εκπαιδευτικών και βοηθητικού Εκπαιδευτικού προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία, ώστε οι ως άνω αιτούμενες προσλήψεις να γίνονται εφεξής έγκαιρα και με διαφανή τρόπο;
- Θα αναλάβει την πρωτοβουλία να τροποποιήσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την υφιστάμενη σχετική διάταξη περί κατάταξης σε κλίμακα για τα παιδιά και άτομα με αναπηρία, που έχουν δείκτη νοημοσύνης (Δ.Ν.) από 45 έως 60 (μέτρια νοητική καθυστέρηση), προσθέτοντας δίπλα στον όρο: «μικρότερο» και τη διατύπωση: «ή ίσο», προκειμένου για τον ορθότερο διαχωρισμό των σχετικών κατηγοριών, ώστε να γίνεται εφικτό, ένα παιδί με Δ.Ν. 45, που τώρα βρίσκεται στο όριο κατάταξης, να εντάσσεται στην κατηγορία 67%, ακόμα κι αν ο Δ.Ν. του δεν είναι μικρότερος, αλλά ίσος με 45;”