Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΠΥΕΛ) Καλαμάτας στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς κ.α.) επισημαίνει:
Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένας οργανισμός καραντίνας για την Ευρώπη και για τη χώρα μας.
Εγκαθίσταται και μολύνει επιλεκτικά τα αγγεία του ξύλου, τα οποία φράσσει με συμπτώματα: νεκρώσεις φύλλων, ξηράνσεις κλαδίσκων, καχεξία, χλώρωση, μάρανση, μείωση της παραγωγής και σταδιακή ξήρανση ολόκληρου του δένδρου.
Μεταδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις με το πολλαπλασιαστικό υλικό και σε μικρές αποστάσεις με τον εμβολιασμό και τα έντομα φορείς (μυζητικά έντομα π.χ. τζιτζικάκια, Cicadellidae, Cercopidae, Hemiptera κ.α.).
Έχει μεγάλο εύρος ξενιστών (εκτός από την ελιά, προσβάλλει την άμπελο, τα εσπεριδοειδή, την αμυγδαλιά, τις πικροδάφνες κ.λ.π.).
Δεν υπάρχει χημική καταπολέμησή του.
Δεν έχει εντοπισθεί στη χώρα μας.
Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με την πρόληψη, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος του στη χώρα.
Μάλιστα, η μόνιμη επιτροπή της ΕΕ για την υγεία των φυτών (PAFF), που αποτελείται από εκπροσώπους από τα 28 κράτη μέλη, εξέδωσε την Εκτελεστική Απόφαση 2014/497/ΕΕ «σχετικά με έκτακτα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και της εξάπλωσης στην Ένωση του οργανισμού Xylella fastidiosa (Well & Raju)», που αφορά το φυτοϋγειονομικό καθεστώς του οργανισμού και στην οποία αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι απαιτήσεις για την εισαγωγή συγκεκριμένων φυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες, στις οποίες είναι γνωστή η παρουσία του οργανισμού.
Τα νέα μέτρα απαιτούν από τα κράτη μέλη να κοινοποιούν άμεσα κάθε νέο κρούσμα στην ΕΕ, να διενεργούν συνεχώς επίσημες έρευνες και να οριοθετήσουν αμέσως τις μολυσμένες περιοχές. Επίσης, απαιτούν την εκρίζωση των μολυσμένων ελαιοδέντρων, καθώς και αυτών που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων από την μολυσμένη περιοχή. Επίσης, προβλέπουν τη δυνατότητα η Ιταλία να εφαρμόσει άμεσα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του βακτηρίου σε όλη την επαρχία του Lecce αλλά και σε ζώνες μήκους 20 χιλιομέτρων στις επαρχίες του Brindisi και του Taranto.
Επίσης, θα γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών στην ΕΕ που είναι επιρρεπείς να μολυνθούν από το Xylella fastidiosa. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή για την εισαγωγή των φυτών καφέ από την Ονδούρα και την Κόστα Ρίκα, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο.
Λόγω της σοβαρότητας του παθογόνου και της σημασίας της καλλιέργειας των φυτών ξενιστών στη χώρα μας, υπενθυμίζεται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στους υπόχρεους, να προμηθεύονται υγιές και πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό καθώς και να ενημερώνουν την υπηρεσία μας κατά την εισαγωγή φυτών προς φύτευση στη χώρα μας, από χώρες στις οποίες έχει γνωστοποιηθεί η παρουσία του, προκειμένου να διενεργηθούν οι επίσημοι έλεγχοι.