Ο σημαντικός ρόλος της Δημοκρατικής Αριστεράς στις σημερινές συνθήκες

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου*

theoxaropoulosΗ ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς προσπάθησε να εκφράσει τους πολίτες, που αναζητούσαν ένα κόμμα σύγχρονο στη δράση του, τολμηρό στις επιλογές του, ανανεωτικό στην πολιτική του, που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και χωρίς αμφισημίες στον πολιτικό του λόγο, απαντάει στις προκλήσεις της εποχής, αγνοώντας τις βεβαιότητες του παρελθόντος. H Δημοκρατική Αριστερά αρχικά ξεχώρισε ως νέος και διαφορετικός πολιτικός σχηματισμός, απέφυγε τον εύκολο καταγγελτικό λόγο, κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση με στόχο την ανάταξη της οικονομίας, τη μεταρρύθμιση του κράτους και την κοινωνική αλληλεγγύη. Τα στοιχεία αυτά στις σημερινές συνθήκες είναι περισσότερο επίκαιρα από ποτέ. Σήμερα το κρίσιμο θέμα για την χώρα είναι η υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου είναι προς θετική κατεύθυνση αλλά δεν την υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί προφανώς δεν την πιστεύει. Αυτή η συμφωνία δεν εφαρμόζεται και δεν υλοποιείται δύο μήνες τώρα με αποτέλεσμα να εντείνεται η αβεβαιότητα που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μη αντιστρεπτές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Αρνητικό γεγονός βέβαια είναι ότι στην συμφωνία δεν εξασφαλίστηκε η αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας για το 4μηνο αυτό. Πρόκειται για διαπραγματευτικό λάθος της κυβέρνησης που ελπίζω να μην αποδειχθεί μοιραίο. Η κυβέρνηση ορθά δεν δέχεται μειώσεις μισθών, συντάξεων και άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων αλλά δεν υλοποιεί κεντρικά σημεία της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει υπογράψει, όπως την κατάργηση των υπερβολικών κινήτρων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την εξοικονόμηση πόρων. Ο τόπος χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς με προοδευτικό πρόσημο και η Δημοκρατική Αριστερά είναι μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή δύναμη της Αριστεράς που δεν συμφωνεί με τις απορρυθμίσεις τις οποίες προώθησε η ΝΔ αλλά ούτε και με τα αντιμεταρρυθμιστικά και εθνικολαϊκιστικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στη νέα κυβέρνηση.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι μία προοδευτική δύναμη που η ύπαρξη και ενίσχυση της στις νέες συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αρκεί να συμφωνήσουμε στο τι είναι προοδευτικό και τι συντηρητικό. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν δέχεται την άσκηση μίας αδιέξοδης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Δεν συμφωνεί με ένα πρόγραμμα συντηρητικών λύσεων που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους. Αλλά είναι βαθιά συντηρητικός και καθόλου προοδευτικός και ο λαϊκισμός, δεξιός και αριστερός, που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά χωρίς αλλαγές και δημιουργεί διακινδύνευση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που θα κρατήσει την χώρα εντός Ε.Ε. και ευρωζώνης και συντηρητική πολιτική είναι αυτή που θα μας βγάλει από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που δεν δέχεται νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Συντηρητική πολιτική είναι να προσπαθείς με πόλωση να συσπειρώσεις κομματικά ακροατήρια. Δεν αξίζει στην Ελλάδα και στους Έλληνες μία συντηρητική πολιτική που εγκλωβίζει δυνάμεις και κρατά δέσμια τη χώρα. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Προοδευτικό είναι να επιδιώκεις ευρύτερες συναινέσεις, να διεκδικείς την ύπαρξη ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και ενός υγιούς παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης. Συντηρητικό είναι να προτάσσεις κρατικίστικες λογικές, να υιοθετείς όλα ανεξαιρέτως τα αιτήματα ακόμη και αν είναι απλώς συντεχνιακά και όχι κοινωνικά δίκαια και κυρίως να υπόσχεσαι σήμερα όσα αύριο θα αναιρέσεις.

Σήμερα, όχι αύριο, πρέπει να ξεφύγουμε οριστικά από αυτές τις παθογένειες του ελληνικού πολιτικού και κομματικού συστήματος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Να εφαρμοσθεί στην χώρα μας ένα ευρύ πλέγμα δομικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς που θα αλλάξει τη χώρα. Αφορά πρωτίστως τους πολίτες της χώρας και όχι τους εταίρους. Δεν χρειάζονται απορρυθμίσεις και δεν αρκούν απλές ρυθμίσεις οι οποίες δεν επιλύουν μακροπρόθεσμα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Για να γίνουν όμως οι μεταρρυθμίσεις απαιτείται άμεσα και η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση, το οποίο θα πρέπει να αποτελεί προϊόν ευρείας διαβούλευσης με τους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, καθώς και με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Όμως και σε αυτό το θέμα δεν γίνεται τίποτα έως σήμερα.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η πορεία των πολιτικών εξελίξεων δείχνει ότι το κόμμα της ευρωπαϊκής, μεταρρυθμιστικής και ανανεωτικής αριστεράς που έχει ως θεμελιώδεις αρχές τον αριστερό ευρωπαϊσμό και δημοκρατικό σοσιαλισμό, η Δημοκρατική Αριστερά, έχει πολλά να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία στις δύσκολες σημερινές συνθήκες και με αυτό το σκεπτικό πορεύεται στο Συνέδριο της.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς

Διδάκτωρ Αγροτικής Οικονομίας