Ποτάμι για Τοπική Αυτοδιοίκηση: Οι τέσσερις εικόνες που πρέπει να αλλάξουμε

potami6Τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιέγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι εικόνες που πρέπει να αλλάξουν είναι:

-Πρώτη εικόνα είναι «Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο». Οι Δήμαρχοι στον προθάλαμο του Υπουργού, στον προθάλαμο της Γενικής Γραμματείας, ίσως στον προθάλαμο ενός επιχειρηματία ή στον προθάλαμο ενός καναλιού. Οι Δήμαρχοι είναι μια τοπική εξουσία, με τον τόνο στη λέξη εξουσία και δεν μπορεί να είναι στον προθάλαμο. Είναι η πρώτη εικόνα που πρέπει να αλλάξουμε.

-Η δεύτερη εικόνα είναι οι δρόμοι με τα σκουπίδια, που είναι παντού και με ευθύνη της Πολιτείας και όλων μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε γιατί αυτός ο τόπος δεν είναι δικός μας, είναι των επόμενων γενεών, είναι των παιδιών μας. Νομίζω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη και σ’ εσάς και σ’ εμάς που δεν έχουμε λύσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Δεν δίνουμε τον σεβασμό που πρέπει στο περιβάλλον.

-Η τρίτη εικόνα είναι τα γραφεία με τους ανειδίκευτους υπαλλήλους στους Δήμους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να γίνει τοπική εξουσία και για να μπορεί να λύνει προβλήματα, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, χρειάζεται ανθρώπους που να μπορούν να κάνουν στοχευμένες μελέτες, να εκπονούν σχέδια. Δεν θα πρέπει εκείνοι που περισσεύουν από το κράτος να καταλήγουν στους Δήμους, δεν πρέπει οι Δήμοι να στελεχώνονται με ανειδίκευτο προσωπικό αλλά με το πιο αξιόλογο και εξειδικευμένο δυναμικό.

-Η τέταρτη εικόνα είναι η ατελέσφορη συνάντηση των τριών τοπικών Αρχών: ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και ο περιφερειακός Διευθυντής, ο παλιός Νομάρχης, που πρέπει να συζητήσουν για τα σκουπίδια, για το οδικό δίκτυο, για τις συγκοινωνίες. Πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ορίσουμε τις αρμοδιότητες σε τέτοιο σημείο ώστε να μην υπάρχει καμία αλληλοεπικάλυψη και να υπάρχουν άμεσες αποφάσεις.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε από την αρχή ότι δεν θα κάνει μια πολιτική ομιλία ούτε πολιτική αντιπαράθεση, λέγοντας ότι οι τέσσερις λέξεις – προτάσεις του Ποταμιού είναι:

– Η πρώτη λέξη είναι «Ναι, μπορούμε». Υπάρχει, και πρέπει να το πιστέψουμε, μια Ελλάδα που μπορεί να δουλέψει, να σχεδιάσει και να παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορούμε πώς όμως; Μπορούμε αν τολμήσουμε.

-Η δεύτερη λέξη λοιπόν για εμάς είναι το «τολμάμε». Πρώτον τολμάμε να πούμε την αλήθεια για κάθε τοπικό ή περιφερειακό πρόβλημα. Τολμάμε να μεταφέρουμε πρότυπα που έχουν δοκιμαστεί στην Ευρώπη και που θα είναι χρήσιμα σε μια αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία. Να πειραματιστούμε, να καινοτομήσουμε. Μόνο μέσα από την καινοτομία και τον πειραματισμό μπορούμε να βρούμε λύσεις.

-Η τρίτη λέξη είναι «συγκρουόμαστε». Πρέπει να συγκρουστείτε, να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος, με κάποιες νοοτροπίες, με κάποιες ιδεοληψίες που κρατάνε δέσμια την ελληνική κοινωνία. Πρέπει να συγκρουστούμε με τη διαφθορά, με τα συμφέροντα, με τις συντεχνίες που θεωρούν ότι το δικό τους καλό είναι αυτό που προέχει και όχι το καλό των πολλών.

-Η τελευταία λέξη είναι «χτίζουμε». Μπορούμε να χτίσουμε μια νέα πατρίδα, μπορούμε να χτίσουμε υγιείς και ισχυρούς Δήμους. Πρέπει όμως να βρούμε μια ισορροπία στη χώρα, γιατί ξαφνικά περάσαμε από τη σπατάλη, που ήταν μια μεγάλη ευθύνη του παλιού πολιτικού συστήματος, στην τσιγγουνιά. Διαλύσαμε θεσμούς όπως η «Βοήθεια στο Σπίτι», διαλύσαμε θεσμούς οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν προσφορά στην ελληνική κοινωνία, στην ελληνική πόλη.

Κλείνοντας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

Η διάθεση, σε μας τουλάχιστον που δημιουργήσαμε ένα καινούργιο πολιτικό φορέα, είναι αυτή: Μπορούμε – τολμάμε – συγκρουόμαστε και τελικά χτίζουμε μια νέα Ελλάδα με δυνατούς, υγιείς Δήμους.

Θα πω μόνο μια κουβέντα με βάση τη συζήτηση που γίνεται σήμερα σε σχέση με τη θέση μας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει μια θέση που δεν είναι μόνο της ευρωπαϊκής χώρας, για μας η Ελλάδα πρέπει να είναι η υπερδύναμη της Ευρώπης στα Βαλκάνια, η υπερδύναμη της Ευρώπη σε αυτή την περιοχή. Αυτά τα λίγα είχα να σας πω. Αυτές είναι οι τέσσερις εικόνες που με ενοχλούν και που πιστεύω ότι πρέπει μαζί να αντιμετωπίσουμε και αυτές είναι οι τέσσερις λέξεις που μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα στη ζωή μας.

Γιατί τα λέω τώρα αυτά κυρίως σε εσάς εδώ; Γιατί πιστεύω ακράδαντα αυτό που είχε πει κι ένας γνωστός αρχιτέκτονας, ότι η πολιτική στην πόλη, η πολιτική δηλαδή που μπορείτε να εφαρμόσετε και να επιβάλλετε εσείς στην πόλη- είναι η τέχνη για μια καλύτερη ζωή.