Σημαντική ημέρα για το κοινοβούλιο χαρακτήρισε την σημερινή ο πρωθυπουργός με αφορμή την επανέναρξη της Ώρας του Πρωθυπουργού, στην αρχή της τοποθέτησής του στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, για τις αλλαγές που προωθούνται στην Παιδεία. Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα, και ειδικά στο Ποτάμι, να ταυτιστούν με τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση,
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τις «κόκκινες γραμμές του λαού μας, όχι της κυβέρνησης, όχι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων» και απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη τόνισε: «σ’ αυτές τις κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σας καλούμε να ταυτιστείτε».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση με το «παλαιό πολιτικό σύστημα». «Δεν υπήρξε ποτέ κυβέρνηση με τόσο μεγάλη αποδοχή από την κοινωνία και τόσο μεγάλη αντίθεση από τον σκληρό πυρήνα του χθες, από τον οποίο σας καλώ να αποκοπείτε. Δεν έχετε σχέση με αυτόν, γιατί θα σας πάρει μαζί του», τόνισε απευθύνοντας για δεύτερη φορά πρόσκληση στο Ποτάμι.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία, ενώ εξήγησε γιατί προωθούνται με επείγουσες διαδικασίες συγκεκριμένες ρυθμίσεις, απαντώντας στον κ. Θεοδωράκη που έκανε λόγο για αριστερή ιδεοληπτική πολιτική. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος, όπως είπε, το υπουργείο Παιδείας προχωράει στη συζήτηση και ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει επείγοντα θέματα.”Αυτές οι επείγουσες αλλαγές δεν αφορούν πως θα είναι το πανεπιστήμιο των οραμάτων μας”, αλλά “πρέπει να έχουμε προλάβει να κάνουμε κάποιες στοιχειώδεις αλλαγές που θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν αρμονικά την επόμενη χρονιά πανεπιστήμια και σχολεία”, εξήγησε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στην αρχική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τους αιώνιους φοιτητές, τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, την κομματικοποίηση των πανεπιστημίων, την αξιολόγηση και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει διάλογο για τις αλλαγές που προωθεί, καταλήγοντας ότι η κυβέρνηση -και όχι μόνο για το θέμα της Παιδείας- έχει ανάγκη τις συναινέσεις και τη συστράτευση για να ξεπεραστεί η κρίση, που όμως με τις αλλαγές αυτές στην Παιδεία δεν προωθείται.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε για εκτεταμένο διάλογο για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Παιδεία, ωστόσο σημείωσε ότι υπήρχε ανάγκη για εσπευσμένες αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα συμβούλια των Πανεπιστημίων, καθώς δεν επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ.
antenna.gr