Ενα σαββατοκύριακο σκληρών διαβουλεύσεων αρχίζει για την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Παρά την αισιοδοξία από την πλευρά της Αθήνας, υπάρχουν τέσσερις βασικοί τομείς της πραγματευμένης στους οποίους οι διαφορές παραμένουν.
Οι τέσσερις τομείς της διαφωνίας
Κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό κενό, με τους εταίρους να ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2 – 2,5% ενώ η Αθήνα βάζει ως στόχο πλεόνασμα 1,2%. Αυτή η διαφορά μεταφράζεται σε μια «μαύρη τρύπα» που υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία θα πρέπει να κλείσει με την υιοθέτηση ισόποσων μέτρων.
Στο ζήτημα του ΦΠΑ, η κυβέρνηση επιδιώκει έναν υψηλό συντελεστή στο 16% και έναν χαμηλό για τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, και οι λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου. Αντίθετα οι δανειστές επιμένουν αφενός ο υψηλός δείκτης να είναι στο 19% και διαφωνούν με την κυβέρνηση στον κατάλογο των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα πρέπει να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή.
Οι διαπραγματευτές των εταίρων κρατούν σκληρή στάση και στα εργασιακά, επιμένοντας στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας κυρίως σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, ενώ η Αθήνα επιμένει ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή».
Στα πιεστικά αιτήματα των εταίρων για το ασφαλιστικό η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει αποδεχθεί τον τερματισμό του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Διαφωνίες εντοπίζονται στο ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων κατ’ εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος.
Βίζερ: Δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία τη Δευτέρα
Ο επικεφαλής του EuroWorking Group θεωρεί ότι την Δευτέρα δεν θα είναι έτοιμη μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής συμφωνία, αν και θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία στις αρχές Ιουνίου. Ο Τόμας Βίζερ δηλώνει ότι στο Eurogroup οι υπουργοί οικονομικών θα χαιρετίσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει ανακοινωθέν για την Ελλάδα τη Δευτέρα, αλλά όπως σχολιάζει, εάν υπάρξει «δεν θα είναι και πολύ ενδιαφέρον». Κάνει λόγο για βελτίωση στις συζητήσεις που δεν αφορά μόνο στην διαδικασία αλλά και στην ουσία και ξεκαθαρίζει ότι «ενώ η Αθήνα δεν ‘πνίγεται’ στη ρευστότητα, αναμένεται ότι θα καλύψει εύκολα τις επικείμενες υποχρεώσεις της».
Επιφυλακτικοί οι Γερμανοί
Στο Βερολίνο, υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς τις προθέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά αναγνωρίζεται ότι η διαπραγμάτευση έχει βελτιωθεί αισθητά και εκφράζεται η πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει γνώση της διαπραγμάτευσης, σχολίασε ότι οι συζητήσεις έχουν βοηθηθεί πολύ από τις αλλαγές στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. «Τώρα κάνουν πραγματικές προτάσεις» σχολίασε ο αξιωματούχος» και πρόσθεσε: «Είναι προτάσεις που μπορούμε να συζητήσουμε. Η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο. Υπάρχουν προτάσεις από την ελληνική πλευρά, αλλά αν δεν τις δούμε να υπογράφονται και να εφαρμόζονται, θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Ουσιαστικά γίνεται τώρα αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από τον Φεβρουάριο. Γ’ αυτό πάμε και με συγκρατημένες προσδοκίες στο Eurogroup. Ίσως όμως να είμαστε εμείς οι απαισιόδοξοι και τελικά η Ελλάδα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Θα το δούμε τη Δευτέρα.»
Τσακαλώτος: «Κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά
Ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο BBC, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια συμφωνία με τους δανειστές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» της στα εργασιακά. «Εξ αρχής είχαμε τις κόκκινες γραμμές μας και ότι οι εταίροι πρέπει να μας διαθέσουν την ευελιξία (την οποία, σημειωτέον, και οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) για θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία άλλη λογική, όπως τα εργασιακά που προαναφέρατε. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση που προτείνουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πηγάζει από μία διαφορετική λογική, η οποία, σημειωτέον,δεν είναι καθόλου άγνωστη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των θεσμών» είπε και επισήμανε πως είναι ευνόητο, μέρος της συμφωνίας να αποτελούν τα διαφορετικά πράγματα, τα οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση και την διαφοροποιούν ως προς τη λογική της από την προηγούμενη. «Ειδάλλως τι νόημα θα είχε να μην υποστηρίζουμε το παλαιότερο καθεστώς;» διερωτήθηκε.
thetoc.gr