Εκδήλωση προς τιμή των αλύγιστων, των εκτελεσμένων με απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 – 1949 από το ΚΚΕ

koutoumanos kkeΜεγάλη εκδήλωση προς τιμή των αλύγιστων, των εκτελεσμένων με απόφαση του Έκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης την περίοδο 1947 – 1949 θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου, στον Αη Θανάση στην Τρίπολη. ,θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και θα οργανωθεί από την Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη του ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος ανέφερε:

«Το στρατοδικείο Τρίπολης δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1947. Ήταν η εφαρμογή του «Γ΄ ψηφίσματος» που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 1946. Η αστική τάξη της Ελλάδας, με τη στήριξη των «σύμμαχων» καπιταλιστικών κρατών, μπροστά στην απειλή απώλειας της εξουσίας της από τον ένοπλο λαό με ηγέτη το ΚΚΕ, πήρε έκτακτα κατασταλτικά μέτρα θωράκισης της εξουσίας της.

Το στρατοδικείο Τρίπολης έμεινε γνωστό ως «θανατοδικείο» λόγω του μεγάλου αριθμού θανατικών καταδικών που εξέδωσε σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του. Εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες, ενώ «μοίρασε» συνολικά έξι χιλιετίες χρόνια φυλακή. Καταδικάστηκαν εκατοντάδες στελέχη και μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και αντάρτες του ΔΣΕ που πιάστηκαν ζωντανοί στα πεδία των μαχών. Καταδικάστηκαν και όσοι εξέφραζαν συμπάθεια ή βοηθούσαν τους αντάρτες του ΔΣΕ έστω και με «μια φέτα ψωμί».

Το παράδειγμα των εκατοντάδων εκτελεσμένων κομμουνιστών που στα έκτακτα στρατοδικεία δεν λύγισαν αλλά στάθηκαν παλικαρίσια απέναντι στους στρατοδίκες, που θυσίασαν το ατομικό τους συμφέρον βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ», αποτελεί απόδειξη της κομμουνιστικής στάσης ζωής, ηρωισμού, αντοχής στις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Δεν επέλεξαν την «δήλωση μετανοίας», την υποταγή και τον συμβιβασμό με τους εκμεταλλευτές τους γιατί ένιωθαν ότι απέναντι στους καταπιεστικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης, δεν εκπροσωπούν ούτε υπερασπίζονται τον εαυτό τους αλλά το ψωμί, τα δικαιώματα, τη λευτεριά του λαού, στην δύναμη του οποίου πίστευαν και δεν έχασαν ποτέ την πίστη τους. Γιατί ήξεραν ότι υπερασπίζονταν αυτό που έπρεπε να γίνει, αυτό που είναι δίκαιο, αληθινό, αναγκαίο ακόμα και αν φαινόταν ότι δεν μπορούσε να γίνει.

Αυτή η στάση δεν ήταν η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά είναι ο κομμουνιστικός κανόνας.

Δημοσιεύουμε σήμερα τα στοιχεία από τους 258 εκτελεσμένους που έχουμε καταρχήν συγκεντρώσει από διάφορες πηγές.

Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη από τυχών λάθη και παραλείψεις.

Η πλειοψηφία των εκτελεσμένων είναι από τους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Παρακαλούμε τους απόγονους και όσους γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικό, να απευθυνθούν στις κατά τόπους οργανώσεις του ΚΚΕ. Να συμβάλλουν με αρχεία, κειμήλια, πληροφορίες, αλλά και οικονομικά, έτσι ώστε το μνημείο που ήδη φτιάχνεται να είναι αντάξιο των τιμημένων νεκρών, να αποτελεί φάρο μνήμης και αγωνιστικό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές.»